Maliyet tasarrufu (25.000×5yıl) = 125.000(-)Yeni alım (100.000) - 100.000 (+)Eskinin hurda değeri 15.000 + 15.000Yeni alımın net avantajı = 40.000TL.
Aşağıdakilerden hangisi standart maliyetler belirlenirken geçilen aşamalardan biri değildir?
Standartlar belirlenirken şu aşamalardan geçilir; Direkt ilk madde ve malzemeye ilişkin tahminlerin belirlenmesi; Direkt işçiliğe ilişkin tahminlerin belirlenmesi, Sabit genel üretime ilişkin tahminlerin belirlenmesi, Değişken genel üretime ilişkin tahminlerin belirlenmesi; gözden geçirme ve tahminlerin standartlara dönüştürülmesi ve onay.
“İşletmenin stratejik pozisyonunu iyileştirmekle birlikte eş zamanlı olarak maliyetlerin de azaltılmasına yönelik maliyet yönetim tekniklerinin uygulaması” durumu aşağıdakilerden hangi kavramı açıklamaktadır?
Rekabet avantajı sağlamak amacıyla maliyetlerin, kısa vadede olduğu kadar aynı şekilde uzun vadede de stratejik olarak yönetilmesi olarakta ifade edilebilir. Ayrıca işletmelerin stratejik pozisyonlarını sürekli geliştirmek ve maliyetlerinin düşürmek için maliyet yönetimleri tekniklerinin kullanılması olarakta ifade edilebilir. Diğer şıklarda verilen kavramlar ise stratejik maliyet yönetiminin temel kavramlarıdır.
Stratejik maliyet yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?
Stratejik yönetim, stratejik maliyet yönetimiyle ilişkili bir yönetim işlevidir. Stratejik yönetim, işletmenin dış çevresiyle ilgili teşhis ve çözümlemeleri kapsar ve de uzun vadede işletmenin ne olacağıyla ilgili soruları cevaplandırır. Stratejik yönetim, sürdürülebilir bir rekabetçi pozisyon geliştirme sürecidir. Bu süreçte; mamuller, pazarlama teknikleri ve kanalları, üretim yöntemleri ve diğer uzun vadeli konularla ilgili alternatifler değerlendirilirken, isabetli stratejik kararlar alabilmek için stratejik maliyet yönetimi bilgisine gereksinim duyulmaktadır. “Stratejik Maliyet Yönetimi”; planlama ve karar verme, operasyonel kontrol ve finansal tabloların hazırlanması gibi üç önemli yönetim işlevinin gereksinim duyduğu bilgi akışını da sağlamaktadır. Stratejik maliyet yönetimi yaklaşımı, strateji kavramının önemindeki yükselişe paralel olarak gelişme göstermiştir. Muhasebe bilgilerinin önemli rollerinden biri de işletme stratejilerinin geliştirilmesi ve yerine getirilmesine katkıda bulunmaktır. “Stratejik maliyet yönetimi”, işletmelerin stratejik pozisyonlarını sürekli geliştirmek ve maliyetlerini düşürmek için maliyet yönetim tekniklerinin uygulanmasıdır. “Stratejik maliyet yönetimi” hem kısa dönemde hem de uzun dönemde finansal amaçları maliyet avantajı için yönetmektir. Bir firmanın maliyet yapısının açıkça anlaşılması, sürdürülebilir rekabet avantajı aramada yararlı olur. Stratejik maliyet yönetimi, stratejik unsurların daha ön planda tutulduğu, kesin, net ve biçimsel olarak, maliyet çözümlemelerine dayanan bir maliyet yönetimidir. Buna göre maliyet 1 8. Ünite - Stratejik Maliyet Yönetimi 205 verileri, sürekli ve güçlü rekabete dayalı avantajlar kazanmak için kullanılır. Her işletmenin stratejisi diğerlerinden farklı olduğu için, her işletme almış olduğu özel stratejilerini destekleyecek farklı maliyet yönetim sistemine sahip olmalıdır. Özetle Stratejik Maliyet Yönetimi; rekabet avantajı sağlamak amacıyla maliyetlerin, kısa vadede olduğu kadar aynı şekilde uzun vadede de stratejik olarak yönetilmesidir. Bir başka şekilde de stratejik maliyet yönetimi; “işletmenin stratejik pozisyonunu iyileştirmekle birlikte eş zamanlı olarak maliyetlerin de azaltılmasına yönelik maliyet yönetim tekniklerinin uygulaması” olarak tanımlanabilir. Bir başka ifade ile “Stratejik maliyet yönetimi”, maliyet muhasebesinin ilk uygulamalarından günümüze kadar geçirdiği evrimi ifade etmektedir. Stratejik maliyet yönetimi, ileri maliyet muhasebesi uygulamalarının günümüzdeki karşılığıdır. Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, stratejik maliyet yönetimine ilişkin seçeneklerde yer alan ifadelerin tümü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir.
Aşağıdakilerden hangisi nakit bütçesinin temel alt bölümlerinden biri değildir?
Nakit bütçesi dört temel alt bölümden oluşur. Bunlar;1-Nakit girişleri bölümü,2-Nakit çıkışları bölümü,3-Nakit fazlası veya açığı bölümü,4-Finansman bölümü. Yatırımlar için ödemeler nakit çıkışları bölümünün içinde yer alır.
Aşağıdaki giderlerden hangisi nakit çıkışına neden olmaz?
Nakit bütçesi hazırlanırken nakit çıkışlarında dönem için planlanan nakit ödemeleri yer almalıdır. Bunlar satın alınan direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ücret ödemelerini, genel üretim giderlerinin yanı sıra üretim dışı faaliyetlerin giderleri için yapılacak ödemeleri, vergi, sigorta ve kâr payı ödemeleri gibi nakit çıkışlarını kapsar. Amortismanlar da giderdir, fakat ödeme söz konusu olmadığı için nakit çıkışına neden olmazlar.
Aşağıdakilerden hangisi maliyet yönetimi bilgi sistemini açıklamakta kullanılamaz?
İşletme ile ilgili kararların alınması ile ilgili olarak “işletme dışı bilgi kullanıcıları” için değil, "işletme içi bilgi kullanıcıları" için bilgi üretir.
Aşağıdakilerden hangisi bir üretim işletmesindeki kontrol sisteminin üç temel unsurunu oluşturmaktadır?
Bir üretim işletmesindeki kontrol sisteminin üç temel unsurunu;
- Önceden belirlenmiş veya standart performans düzeyi
- Fiili performans düzeyi
- Önceden belirlenmiş performans düzeyi ile fiili performans düzeyinin karşılaştırılması yoluyla farkların (sapmaların) belirlenmesi
oluşturmaktadır.