Aşağıdakilerden hangisi maliyet tahmin fonksiyonunu oluşturma yöntemleri arasında yer almaz?
Maliyet davranışının matematiksel fonksiyon olarak ifade edilmesinde kullanılabilecek metotlar temelde sezgiye dayalı ve sayısal verilere dayalı olmak üzere iki ana grupta toplanabilir. Sayısal verilere dayalı metotlar; Endüstri Mühendisliği Yöntemi, Muhasebe Yöntemi, En Yüksek ve En Düşük Noktalar Yöntemi, Dağılım Grafiği Yöntemi, Basit Regresyon yöntemi sayılabilir.
Aşağıdakilerden hangisi Fiili Fiyat (FF) Cinsinden Girdinin Fiili Miktarı (FM) (FF x FM) (EKSİ) Standart Fiyat (SF) Cinsinden Girdinin Fiilî Miktarı (FM) (SF x FM)
eşitliği ile elde edilebilir ?
Fiili Fiyat (FF) Cinsinden Girdinin Fiili Miktarı (FM) (FF x FM) (EKSİ) Standart Fiyat (SF) Cinsinden Girdinin Fiilî Miktarı (FM) (SF x FM)
eşitliği ile, direkt ilk madde ve malzeme fiyat sapması belirlenebilir.
Geleceğe yönelik oluşturulan ve alternatifler arasında farklılık gösteren maliyetlere ne ad verilir?
Geçerli maliyet: Geleceğe yönelik oluşturulan ve alternatifler arasında farklılık gösteren maliyettir.
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin sabit ve değişken maliyetlerinin göreceli oranını ifade eden kavramdır?
Maliyet yapısı: Bir işletmenin sabit ve değişken maliyetlerinin göreceli oranını ifade eder. Bir işletmede sabit maliyetlere fazlaca yatırım yapılarak az iş gücü ile üretim yapılıyorsa bu işletme sermaye yoğun işletme olarak adlandırılır. Tersi durumda emek yoğun işletme olarak adlandırılır.
( D ) ürünü ( E ) ürünüKarışım oranı %60 %40Birim satış fiyatı: 20.-TL/birim 15.-TL/birim Birim değişken maliyet 5.-TL/birim 10.-TL/birim İşletmenin toplam sabit maliyet 240.000.-TL
Yukarıdaki bilgilerden yararlanarak hesaplandığında işletmenin tartılı ortalama katkı payı ne kadardır?
İşletmenin tartılı ortalama katkı payı, 0.58332'dür.
Direkt işçilikle ilgili Bilgiler:Standart bilgiler: 500 saat, 15 TL/saat=> Standart toplam maliyet= 7.500 TL.Fiili bilgiler: 450 saat, 17 TL/saat => fiili toplam maliyet= 7.650 TL.Bu bilgilere göre işletmenin bu dönem için direkt işçilik maliyeti verim (Süre) sapması aşağıdakilerden hangisidir?
Direkt işçilik maliyeti verim (Süre) sapması= (Standart süre-Fiili süre ) x standart saat ücretiDirekt işçilik maliyeti verim (Süre) sapması=(500 saat – 450 saat) x 15 TL. = 750 TL. Olumlu.
Aşağıdakilerden hangisi "maliyet yönetimi" kavramını tanımlamakta kullanılamaz?
Bir işletmenin süreçlerinin ve faaliyetlerinin maliyetlerin etkilenebilmesi amacıyla düzenlenmesi veya ürün maliyetlerini doğru olarak saptamak, işletmedeki süreçleri geliştirmek, israfı önlemek, maliyet etmenlerini tanımlamak, faaliyetleri planlamak ve işletmenin stratejilerini oluşturmak için faaliyetlerin yönetimi ve kontrolü maliyet yönetimi olarak tanımlanabilirken, "Bir işletmede maliyetlerin kaydedilmesi, sınıflandırılması ve raporlanması yoluyla stokların değerlenmesi" maliyet yönetimi olarak tanımlanamaz.
Maliyet yönetiminin pazarlama, yönetim ve lojistik ile ilişki içerisinde olmasının nedenlerinden birisi, maliyetleri analiz yönteminin maliyetleri etkilemesi değildir.