Bütçe doğrusunun eğimi ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?
I.Her iki fiyat aynı oranda artar veya azalırsa bütçe doğrusu paralel olarak sola veya sağa doğru hareket eder.
II.Her iki fiyat aynı yönde ancak farklı oranlarda artarsa eğim değişmez ve bütçe doğrusunda sola kayma olur.
III. İki mal fiyatı birbirine ters yönde değişirse bütçe doğrusunun eğimi değişir, ilk bütçe doğrusu ile kesişmez.
I.Her iki fiyat aynı oranda artar veya azalırsa bütçe doğrusu paralel olarak sola veya sağa doğru hareket eder.
III. İki mal fiyatı birbirine ters yönde değişirse bütçe doğrusunun eğimi değişir, ilk bütçe doğrusu ile kesişir.
Doğru cevap A seçneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi değişken maliyet kapsamında yer alır?
Emek değişken bir maliyettir ve üretim miktarı sıfır olsa bile mevcuttur.
Adı geçen iktisatçılar, su–elmas paradoksunu çözmeye çalışmışlar fakat başarılı olamamışlardır. Yaptıkları tartışmalarda kullanım değerini bir yana bırakmışlar ve sadece değişim değerini (fiyatı) incelemeye başlamışlardır. Bu durumda öne çıkan teori Emek–Değer Teorisi olmaktadır
Mikroekonomi, bireylerin ve firmaların seçimlerini, bu seçimlerin birbirleri ile etkileşimini ve devletin bu seçimlere etkisini araştırmayı kendisine konu edinmiştir. Makroekonomi ise, ekonomiyi bir bütün olarak inceler.
Şimdi ve gelecekte tüketimi yapılacak mal ve hizmetlerin üretilmesi ve paylaşılması sürecinde bir toplumun alternatif yerlerde kullanabileceği kıt kaynakların çeşitli alanlara tahsisine karar verirken seçimlerini nasıl yaptıklarını ve bu seçimlerin sonuçlarını inceleyen sosyal bilim ekonomi, bir diğer deyişle iktisattır.
"Veri bir periyotta (bir hafta, bir ay, bir y›l) harcama yapmak için ne kadarlıkbir satın alma gücünün (paranın) mevcut olduğunu gösterir." ifadesi aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır
Bütçe veri bir periyotta (bir hafta, bir ay, bir y›l) harcama yapmak için ne kadarl›kbir sat›n alma gücünün (paran›n) mevcut oldu¤unu gösterir. Tüketicinin bu veridönemde elinde bulunan para onun geliridir (I). Bu gelir düzeyinde tüketicinin nekadarl›k mal ve hizmet sat›n alabilece¤i, bu mallar›n ve hizmetlerin fiyatlar›na ba¤-l›d›r. Gerçek yaflamda tüketiciler isteklerinin bir k›sm›n› elde edemezler çünkübunlar› sat›n alacak gelirleri s›n›rl›d›r.
Ortalama fiziki ürünün simgesi aşağıdakilerden hangisidir
Bir birim girdi bafl›na elde edilen ürün miktar›na ortalama fiziki ürün denir veAPP ile gösteriliR
Mikroekonomi; birey, firma, endüstri gibi nispeten daha küçük ekonomik birimlerin iktisadi davranışlarını inceleyen bölümdür. İşsizlik, enflasyon, dış ticaret dengesi ve ulusal büyüme ise makroekonominin ilgi alanına girer.
İkame esnekliği değeri bir olan üretim fonksiyonlarına ne ad verilir?
İkame esnekliği değeri bir olan üretim fonksiyonlarına Cobb-Douglas üretim fonksiyonu denir.
Aşağıdaki malların hangisinin değişim değeri diğerlerinden daha yüksektir?
Pırlantanın kullanım değeri düşük, değişim değeri yüksektir. Su-elmas paradoksunda bu kavram irdelenmektedir.
İki mal tüketen bir tüketicinin, geliri sabitken, tükettiği iki malında fiyatı aynı oranda artarsa bütçe doğrusunda aşağıdaki değişikliklerden hangisi meydana gelir?
Burada doğru cevap, B şıkkıdır. Çünkü, iki mal tüketen bir tüketicinin, geliri sabitken, tükettiği iki malında fiyatı aynı oranda artarsa bütçe doğrusunun eğimi değişmeden sola doğru (orijine doğru) kayar. Sanki geliri azalmış gibi bir etki yapar.
Üretim düzeyi ile birlikte değişmeyip sabit kalan üretim harcamaları toplamına ne ad verilir?
Üretim düzeyi ile birlikte değişmeyip sabit kalan üretim harcamaları toplamına toplam sabit maliyet adı verilir.
Uzun dönem üretim fonksiyonuolan bir firma, denge üretim seviyesinde 10 birim sermaye ve 6 birim emek istihdam ediyorsa marjinal teknik ikame oranı kaçtır?
İhtiyaçların karşılanması için mal ve hizmet üretme işleminde kullanılan malzemeler iktisatçılar tarafından kaynak olarak tanımlanır. Aşağıdakilerden hangisi iktisatçıların 4 ana başlıkta topladığı kaynak gruplarından biri değildir?
İhtiyaçların karşılanması ancak kaynakların kullanılması ile mümkün olabilir. Kaynaklar mal ve hizmetlerin üretilmesi sürecinde kullandığımız üretim araçları ile ham maddeler veya başka bir ifadeyle girdilerdir. İktisatçılar kaynakları dört ana başlık altında toplamaktadırlar: toprak (doğa), emek, sermaye ve girişimci.
Aşağıdakilerden hangisi mal ve hizmetlerin üretilmesi sürecinde kullandığımız kaynaklardan biri değildir?
Emek, toprak, sermaye ve girişimci mal ve hizmetlerin üretilmesi sürecinde kullandığımız kaynaklardır. Bu kaynaklar aynı zamanda üretimde kullanılan girdiler olarak da ifade edilmektedir.