Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir firmanın karı aşağıda verilen durumların hangisinde sıfırdır?
Burada doğru cevap, C şıkkıdır. Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren bir firmanın karı, firmanın marjinal hasılatı ortalama maliyetine eşit olduğunda sıfır olur.
Tam rekabet piyasında üretilen ürünlerin şekil, renk, içerik açısından birbirinin aynı olmasını, bir başka deyişle ürünlerin tam ikameye sahip olmaları gerektirmektedir. Buna homojenlik özelliği denilmektedir.
Bir piyasada firmanın ürettiği mal veya hizmet için piyasa fiyatı firmanın ortalama değişken maliyetinin altında oluşuyorsa firmanın kâr düzeyi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Bir piyasada firmanın ürettiği mal veya hizmet için piyasa fiyatı firmanın ortalama değişken maliyetinin de altında oluşuyorsa firmanın negatif kâr'ı olduğu veya zarar ettiği söylenebilir.
Aşağıdakilerden hangisi eş ürün eğrilerinin özelliklerinden değildir?
Burada doğru cevap, E şıkkıdır. Eş ürün eğrileri orijine göre içbükey (konkav) değil dışbükey (konveks) eğrilerdir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri tam rekabet piyasaların özellikleri arasında yer almaktadır?
Tam rekabet piyasasının özellikler, piyasadaki alıcı ve satıcının çokluğu, üretilen ürünlerin homojen olması, piyasaya giriş-çıkış engeli bulunmamakta ve piyasa hakkında tam bilgiye sahip olmasıdır. Bundan dolayı doğru cevap C seçeneğidir.
Uzun dönem maliyet minimizasyonunu sağlayan optimum noktanın geometrik yeri nedir?
maliyet minimizasyonu sağlayan optimum nokta, eş maliyet doğrusu ile eş ürünü eğrisinin kesiştiği noktadır.
Tam rekabet piyasasında firmanın kısa dönem karını maksimum kıldığı durum aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gösterilmiştir?
Tam rekabet piyasasında firmaların kâr maksimizasyonu ile ilgili kullanılan ikinci yaklaşımsa marjinal maliyet-marjinal hasılat yaklaşımıdır. Bu yaklaşıma göre marjinal hasılatın marjinal maliyete eşit olduğu (MR = MC) üretim düzeyinde firmanın kısa dönem kârı da maksimum üretim düzeyine ulaşmaktadır.
Ekonomiyi birbirine bağlayan çok sayıda eşitlikle açıklama metodu olan genel denge analizini başlatan iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Daha geniş çaplı sorulara cevap vermek için çeştli piyasa ve bireyler arasındaki uygun olanlara ayna tutan, tüm ekonomiyi kapsayan bir modele ihtiyaç duyarız. Fransız ekonomist Leon Walras (1831-1910) böyle bir analizi başlatmıştır. Ekonomiyi birbirine bağlayan çok say›da eflitlikle aç›klama metodu genel denge analizinde ilişkilerin anlaşılması temelini oluşturur. Walras, tek bir piyasadaki de¤iflimin diğer piyasalara etkisini gösteren genel denge modellerini geliştirmiştir
Belirli bir zaman diliminde bu maldan bir birim daha fazla tüketilmesi sonucu toplam faydada ortaya çıkan değişmeye ne ad verilir?
Belirli bir zaman diliminde bu maldan bir birim daha fazla tüketilmesi sonucu toplam faydada ortaya çıkan değişmeye marjinal fayda adı verilir.
Az sayıda satıcının bir malın üretim ve satışına hakim olduğu ve yeni firmaların piyasaya girişinin zor veya imkansız olduğu piyasa yapısına ne ad verilir?
Oligopol, az sayıda satıcının bir malın üretim ve satışına hakim olduğu ve yeni firmaların piyasaya girişinin zor veya imkansız olduğu piyasa yapısıdır.
Sabit maliyetli piyasalarla ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
Üretim düzeyi başlangıç üretim düzeyine göre daha yüksektir. Ayrıca sabit maliyetli piyasalarda uzun dönem arz eğrisi yatay eksene paraleldir. Bundan dolayı doğru cevap C’dir.
Değişim değerini toplam faydanın değil kullanılan son birimin sağladığı faydanın belirlediğini ileri süren görüş aşağıdakilerden hangisidir?
Değişim değerini toplam faydanın değil kullanılan son birimin sağladığı faydanın belirlediğini ileri süren görüş "Marjinalist Devrim"dir. "Marjinalist Devrim", 1870'lerde bir grup ekonomist tarafından öne sürülmüştür.