Tam rekabetçi firma aşağıdaki koşullardan hangisinde normalüstü kâr elde edebilir?
TR = TC ve MC = MR eştliğinin sağlandığı üretim düzeyinde fiyatın AC’ye eşit olması durumunda firma için normal kar elde ediyordur ifadesi kullanılır
Sermaye-tasarruflu teknolojik büyüme ile ilgili olarak yukarıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Sermaye-tasarruflu teknolojik büyümede marjinal teknik ikame oranı artar ve sermayenin fiziki ürünündeki artış emeğin fiziki ürünündeki artıştan daha azdır.
Tam rekabetçi bir firmanın toplam maliyet fonksiyonu ise, piyasa fiyatı 60 iken firmanın kârı kaçtır?
Çözüm: Tam rekabet piyasasında faaliyet gösteren firmaların fiyatları marjinal maliyete eşit olmalıdır (P=MC). Bu durumda ilk olarak toplam maliyet fonksiyonunun türevini alarak marjinal maliyet fonksiyonunu bulalım ve bunu fiyata eşitleyelim:
Firmanın kârını (?), toplam gelirden toplam maliyeti çıkararak hesaplıyoruz:
Kısmi denge kavramı aşağıdaki iktisatçılardan hangisinin adıyla anılmaktadır?
Kısmi denge kavramı, Alfred Marshall genel denge kavramı ise Leon Walras adı ile anılmaktadır.
Emek arzı tam esnek olursa ekonomik rant ne olur?
Emek arzı tam esnek olursa ekonomik rant sıfır olur. Dolayısıyla ekonomik rant oluşabilmesi için arzın kısmen inelastik olması gerekir.
Tam rekabet piyasasında fiyatlar marjinal maliyetin üzerinde olduğunda aşağıdaki durumlardan hangisi/hangileri gerçekleşmektedir?
1.Firmalar normalüstü kar elde ederler.
2.Piyasaya yeni firmalar girebilmektedir.
3.Piyasa arz eğrisi sola kayacaktır
Fiyatlar marjinal maliyetin üstünde olduğunda firmalar normalüstü kâr elde etmektedirler. Bu normalüstü kâr piyasaya yeni firmaların girmesine neden olacaktır. Piyasadaki firma sayısındaki artış piyasa arz eğrisini sağa kaydıracaktır. Doğru cevap C seçeneğidir.
Emeğin marjinal fiziki ürününe göre sermayenin marjinal fiziki ürününün daha fazla artmasına yol açan teknolojik gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
Üretim sürecinde kullanılan teknoloji sabit kalmayıp zaman içerisinde yoğun ARGE faaliyetleri sonucunda daha ileri aşamalara taşınmaktadır. Her bir sonraki teknoloji bir öncekine göre daha verimli üretim teknikleri ortaya koymaktadır. Firmaların aynı girdi bileşeni ile daha fazla çıktı elde etmelerine veya aynı çıktı düzeyini daha düşük bir girdi bileşeni ile elde etmelerine imkân tanıyan üretim sürecindeki değişikliklere teknolojik gelişme (ilerleme) denir. Teknolojik gelişmeler yansız (nötr) ve yanlı teknolojik gelişmeler olmak üzere iki gurupta incelenebilir.
Emeğin marjinal fiziki ürününe göre sermayenin marjinal fiziki ürününün daha fazla artmasına yol açan teknolojik gelişmeye emek-tasarruflu (sermaye-kullanımlı) teknolojik gelişme denir.
Ekonomide risk alan ekonomik aktöre ne ad verilir?
Ekonomide risk alan üretim kaynağına girişimci denir.
alıcı ve satıcıların sayısındaki çokluk nedeniyle, her iki tarafın da piyasa fiyatını kontrol etme ve belirleme güçlerinin olmaması tam rekabet piyasasının hangi özelliğini gösterir?
soru şıkkında verilen tam rekabet piyasası özelliği atomize olmasıdır.
Eş ürün eğrilerinin orijine göre dış bükey olmaları durumunda aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Girdiler arasında mükemmel ikamenin olduğu eş ürün eğrileri doğrusal üretim fonksiyonuna aittir ve esasında doğrusal üretim fonksiyonuna ait eş ürün eğrileri de doğru şeklini almaktadır. Ayrıca doğrusal fonksiyonlarda marjinal teknik ikame oranı sabittir. Dolayısıyla A ve B şıklarını eliyoruz. Girdiler arasında mükemmel tamamlayıcılığın söz konusu olduğu eş ürün eğrileri ise dik kenarlı görünüme sahip olan Leontief tipi üretim fonksiyonuna ait eş ürün eğrileridir ve bu eş ürün eğrilerinin ikame esnekliği 0’dır. Dolayısıyla C ve E şıklarını da eliyoruz. Konveks eş ürün eğrilerinin özelliklerinden biri; üretimde kullanılan emek miktarı arttıkça marjinal teknik ikame oranının azalmasıdır.