Aşağıdaki durumların hangisinin gerçekleşmesi halinde firmanın kapanma kararı alıp piyasadan çekilmesi gereklidir?
Firma kapanıp kapanmama kararını ortalama değişken maliyetlerine (AVC) bakarak verir. Eğer firmanın ürettiği ürünler için piyasada gerçekleşen fiyat, firmanın değişken maliyetlerini dahi karşılayamıyorsa firmanın çekilmesi gerekmektedir. Bu durumda firmanın kapanması halinde katlanması gereken maliyetleri, sabit maliyetleri kadar olacaktır. Firmanın toplam değişken maliyetleri, elde ettiği toplam hasılatının üstünde ise piyasada oluşan fiyat hem ortalama maliyetin hem de ortalama değişken maliyetin altında olur. Bu durumda firmanın kapanma kararı alıp piyasadan çekilmesi en mantıklı olanıdır.
Ak firmasının 2016 yılı toplam hasılatı 2580 000 TL, açık maliyeti, 1475 000 TL ve örtük maliyeti 185 000 tl olarak gerçekleşmiştir. Buna göre Ak firmasının 2016 yılı Ekonomik kârı kaç TL dir?
Ekonomik kâr = Toplam haslat - Toplam maliyet (açık + örtük maliyetler)Ekonomik kâr= 2580000-(1475000+185000)=920000 TL
Aşağıdaki eşitliklerden hangisi toplum refahını ölçmenin yollarından biridir?
Toplumun refahını (W) ölçmenin yollarından bir tanesi tüketici artığı (CS) ile üretici artığının (PS) toplanmasıdır.
Genel denge analizine ilişkin çalışmalar ilk kez hangi iktisatçı ile başlamıştır?
Kısmi denge kavramı Alfred Marshall, genel denge kavramı ise Leon Walras ile anılmaktadır. Genel denge analizine ilişkin çalışmalar 19. yüzyılın son çeyreğinde Leon Walras ile başlamıştır.
Teknoloji veri iken her bir spesifik girdi bileşeni için firmanın üretebileceği maksimum çıktı düzeyini gösteren matematiksel ifadesine ne ad verilir?
Üretim fonksiyonu, teknoloji veri iken her bir spesifik girdi bileşeni için firmanın üretebileceği maksimum çıktı düzeyini gösteren matematiksel ifadedir.
a ve b gibi iki mal tüketen bir tüketici, mevcut geliri ile optimum tüketim bileşimini seçtiğinde aşağıdaki koşullardan hangisini yerine getirmiş olur?
Burada doğru cevap, C şıkkıdır. a ve b gibi iki mal tüketen bir tüketici, mevcut geliri ile optimum tüketim bileşimini seçtiği nokta farksızlık eğrisinin bütçe doğrusuna teğet olduğu noktadır. Bu noktada farksızlık eğrisinin eğiminin tersi (negatif işaretlisi) olan marjinal fayda oranları, bütçe doğrusunun eğimin tersi (negatif işaretlisi) olan fiyat oranına eşit olmuş olur.
I. Tam rekabet piyasasında her satıcı firma, piyasa fiyatını veri olarak kabul etmek zorundadır.
II. Tam rekabet piyasasında, firma talep ve piyasa talep eğrisi negatif eğime sahiptir.
III. Tam rekabet piyasasında, firma talebi artırmak gibi bir sebeple fiyatını değiştirebilir.
Tam rekabet piyasalarında firma ve piyasa talep eğrisi ile ilgili verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
I. Tam rekabet piyasasında her satıcı firma, piyasa fiyatını veri olarak kabul etmek zorundadır. (Doğru)
II. Tam rekabet piyasasında, firma talep ve piyasa talep eğrisi negatif eğime sahiptir. (Yanlış, tam rekabet piyasasında, piyasa talep eğrisi negatif eğime sahiptir. Firma talep eğrisi yatay ekseneparaleldir.)
III. Tam rekabet piyasasında, firma talebi artırmak gibi bir sebeple fiyatını değiştirebilir. (Yanlış, tam rekabet piyasasında, firma talebi artırmak gibi bir sebeple fiyatını değiştiremeyecektir.)
Cevap A şıkkıdır.
İki tüketici için değişimin son bulduğu ve marjinal ikame oranlarının eşit olduğu Pareto optimum noktalarının birleştirilmesiyle edilen eğri hangisidir?
İki tüketici için değişimin son bulduğu ve marjinal ikame oranlarının eşit olduğu bu Pareto optimum noktaların birleştirilmesiyle elde edilen eğri, anlaşma eğrisi veya sözleşme eğrisi olarak adlandırılır.
Firma belli bir üretim düzeyine ilişkin maliyet minimizasyonunu gerçekleştirdiğinde marjinal teknik ikame oranı aşağıdakilerden hangisine eşit olur?
Maliyet minimizasyonu marjinal teknik ikame oranının girdi fiyatları oranına eşit olmasını gerektirir.
Aşağıdakilerden hangisi farksızlık eğrilerinin özelliklerinden değildir?
senler içinde her noktadan bir farks›zl›k e¤risi geçmekte ve farks›zl›k e¤rileri haritas› ortaya ç›kmaktad›r. Farks›zl›k e¤rileri haritas›na sahip oldu¤umuzda tüketicitercihleri konusunda her fleyi biliyoruz demektir. Bu e¤rilere iliflkin özelliklerebakt›¤›m›zda; daha önce aç›klad›¤›m›z aksiyomlar çerçevesinde:(i) Farks›zl›k e¤rilerinin birbirlerini kesmeyeceklerini söyleyebiliriz. Geçifllilikve ço¤u aza tercih etme aksiyomlar› çerçevesinde kesiflme gerçekleflemez.(ii) Farks›zl›k e¤rileri orijinden uzaklaflt›kça daha yüksek fayda düzeyini gösterirler. Bu özellik ço¤u aza tercih etme aksiyomu ile uyumludur. Ancakburada farks›zl›k e¤rilerinin mutlaka paralel olaca¤› anlam› ç›kmamal›-d›r, baz› durumlarda yaklafl›p baz› durumlarda ayr›k olabilirler ancakbirbirlerini kesemezler.(iii)Tüketici her iki mal› da arzu ediyorsa (her iki mal›n marjinal faydalar› pozitif ise yani MUx>0, MUy>0 ise) tüm farks›zl›k e¤rileri negatif e¤ime sahipolacakt›r.(iv) Her bir tüketim demeti sadece tek bir farks›zl›k e¤risi üzerinde bulunur,birden fazla farks›zl›k e¤risi üzerinde bulunamaz. Aksi takdirde bu e¤rilerbirbirlerini keserler.(v) Farks›zl›k e¤rileri kal›n olarak da çizilemez; o zaman çok az fazla olan demet ile az olan demet ayn› farks›zl›k e¤risi üzerinde olur. Dolay›s›yla geçifllilik, süreklilik ve ço¤u aza tercih etme aksiyomlar›na ayk›r›l›k ortaya ç›kar