Uzun dönem maliyet minimizasyonunu amaçlayan firmanın; emeğin marjinal fiziki ürünü (MPPL=20) emeğin ücreti (w) ise 4 birim iken Sermayenin marjinal fiziki ürünü (MPPK=50)iken firmanın maliyet minimizasyonu için sermayenin birim fiyatı ne olmalıdır?
Firma uzun dönem maliyet minimizasyonu için MPPL/w= MPPK/r formülünden ilgili değerler yerine konulduğunda 20/4=50/r
r=10 olarak bulunur. Doğru cevap C seçeneğidir.
Bireyin farksızlık eğrilerini şekle ilave ettiğimiz zaman, üretim imkânları sınırı eğrisi üzerinde tek bir nokta (E noktası) maksimum faydayı sağlamaktadır. E noktasında üretim imkânları sınırı eğrisi, bireyin ulaşabileceği en yüksek farksızlık eğrisine (U2) teğettir. Bu teğet noktasında marjinal ikame oranı (MRSYX) marjinal dönüşüm oranına (MRTYX) eşittir. Böylece hem üretimde hem de dağılımda ekinlik sağlanmıştır.
Gelirin bir fonksiyonu olarak çizilen talep eğrisine ne ad verilmektedir?
Talep fonksiyonları için fayda maksimizasyonu problemi çözümünden hareket edilir ve talep fonksiyonları setine ulaşılır. Bu set içerisinde; üç tür talep fonksiyonu tanımlanır: • Fiyatın bir fonksiyonu olarak talep (geleneksel, alışılmış veya doğal talep eğrisi) • Gelirin bir fonksiyonu olarak talep (Engel Eğrisi) • Diğer bir malın fiyatının fonksiyonu olarak talep (Çapraz fiyat talep fonksiyonu)
Üreticiler arasında etkin girdi paylaşımının sağlandığı noktada malların marjinal teknik ikame oranları ile girdi fiyatlarının birbirine oranının eşit olması gerekir.
Üretim sıfır olduğu durumda sıfır olan, üretim artıkça artan maliyet aşağıdakilerden hangisidir?
Toplam değişken maliyet; üretim sıfır olduğu durumda sıfır olup, üretim artıkça artmaktan maliyettir.
Aşağıdakilerden hangisi farksızlık eğrilerinin özelliklerinden biri değildir?
Farksızlık eğrileri; Birbirlerini kesmez, Orijinden uzaklaştıkça daha yüksek fayda düzeyini gösterirler, Tüketici her iki malı da arzu ediyorsa, negatif eğimlidirler, Her bir tüketim demeti sadece tek bir farksızlık eğrisi üzerinde bulunur. Fayda düzeyinin azalması durumunda, farksızlık eğrisi sola doğru kaymaz.
Girdi fiyatları sabitken girdilere yapılan toplam harcama miktarının artması durumda eş maliyet doğrusu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Girdi fiyatları sabitken girdilere yapılan toplam harcama miktarının artması durumda eş maliyet doğrusu paralel olarak sağa kayar ve eğim değişmez.
Üretimde kullanılan girdilerin oranı %10 arttırıldığında üretim de %10 oranında artıyorsa, üretim sürecinde aşağıdakilerden hangisi geçerlidir?
Üretim faktörleri miktarının ve üretim miktarının aynı oranda artması ölçeğe göre sabit getiri durumunu ifade eder.