Aşağıdaki hangisi denetçilerin gereksindiği belirli bilgi işleme işlevlerini yerine getirmek için düzenlenmiş bilgisayar programı veya programları dizisidir?
Genelleştirilmiş Denetim Yazılımı
Bu uygulama, işletmelerde karşılaşılabilecek olası birçok muhasebe sorununu göz önünde bulunduran denetim programlarından oluşan bir yazılım paketidir. Bu yazılımlar, bilgisayar konusunda gereksinilen teknik bilgiyi azaltırlar ve zamandan tasarruf sağlarlar. Bu bakımdan GDY, denetim alanında etkinlik yaratan önemli bir gelişmedir. GDY, şu şekilde tanımlanabilir:
GDY, denetçilerin gereksindiği belirli bilgi işleme işlevlerini yerine getirmek için düzenlenmiş bilgisayar programı veya programları dizisidir.
Aşağıdaki hangisi yedekleme ve veri kurtarmada veri tabanı yönetim sisteminin taşıması gereken özelliklerinden biri değildir?
Veri Kaynağı Kontrolleri
Veri Tabanı Yönetim Sistemi, yedekleme ve veri kurtarmada dört temel özellik taşımalıdır (fiekil 4). Bunlardan biri, tüm veri tabanının periyodik olarak yedeklenmesidir.
Bu yedekleme işleminin günde bir kez otomatik olarak yapılması gereklidir. Yedek kopya güvenli bir alanda koruma altına alınmalıdır. Bir diğer özellik ise bilgisayarda yürütülen tüm işlemler için bir işlem günlüğü (transaction log) kütüğü oluşturulmasıdır. Bu günlük, tüm işlemlerin bir listesini yaparak, bu işlemler üze- rinde denetim izi sağlamak için işlem değiştirmelerini, veri tabanı değişim günlü-
ğü adı verilen ayrı bir kütüğe kayıtlar. Öte yandan, kontrol noktası (checkpoint) adı verilen özellik, sistem işlem günlüğü ile veri tabanı değişim günlüğünün uyumunu sağladığı sırada tüm bilgi işlemeyi askıya alır. Kontrol noktası bir saat için- de çeşitli zamanlarda otomatik olarak devreye girer. Eğer bilgi işleme sırasında veri kaybı gibi bir başarısızlık olursa, kontrol noktasının son devreye girişinden tekrar başlayarak bilgi işleme devam ettirilebilir. Son özellik, veri kurtarma modülü (recovery module)dür. Bu modül, günlükleri ve yedek kütükleri kullanarak ortaya çıkan bir başarısızlıktan (veri kaybı gibi) sonra veriyi kurtarma ve sistemi yeni baş- tan başlatma olanağı yaratır.
Aşağıdakilerden hangisi veri tabanı modeli kullanmanın sağlayacağı avantajlardan biridir?
Veri Tabanı Modeli Kullanmanın Sağlayacağı Avantajlar
Veri Tabanı Modeli Kullanmanın Doğurabileceği Dezavantajlar
Geleneksel dosya tabanlı veri modelinde, bir verinin farklı dosyalarda tekrar tekrar depolanması, tekrarlanan verilerin güncellenmesinde başarısızlıkların ortaya çıkardığı hatalı veriler ve yazılımlarından kaynaklanan kısıtlar modelin önemli dezavantajlarıdır.