• Muhasebede Bilgi Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 5

Muhasebede Bilgi Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 5
1.
İşletmenin tüm kaynaklarını en etkin biçimde kullanarak kârlılığını artırmak için, ortak bir yazılım platformu ve veri tabanı vasıtasıyla işletmenin tüm fonksiyonlarını birbirine entegre eden bilgi sistemi hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri
Soru Açıklaması
Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri, işletmenin tüm kaynaklarını en etkin biçimde kullanarak kârlılığını artırmak için, ortak bir yazılım platformu ve veri tabanı vasıtasıyla işletmenin tüm fonksiyonlarını birbirine entegre eden bilgi sistemidir.
2.
Hasılat sürecinin alt süreçleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Satış süreci-satış iadeleri süreci
Soru Açıklaması
Satış hasılat süreci iki alt süreçten oluşur. Bunlardan birincisi, ekonomik değeri olan ürün veya hizmetin satıcıdan alıcıya devrinin gerçekleştiği satış süreci, ikincisi ise sat›lan malların çeşitli nedenlerle geri al›m işlemlerinin gerçekleştiği satış iadeleri sürecidir. Bu nedenle doğru yanıt A seçeneğidir.
3.
İş süreci, birtakım girdileri arzu edilen niteliklerdeki çıktılara dönüştürürken gerçekleştirilen faaliyetler dizisi olarak tanımlandığına göre, bir işletmenin kâr amacını gerçekleştirmek için aşağıdaki faaliyetlerden hangisi bir iş süreci olarak düşünülemez?
Doğru Cevap: "D" Sağlık
Soru Açıklaması
İş süreci, birtakım girdileri arzu edilen niteliklerdeki çıktılara dönüştürürken gerçekleştirilen faaliyetler dizisi olarak tanımlanır. Bu doğrultuda, işletmenin kâr amacını gerçekleştirmek için üretim, araştırma-geliştirme, pazarlama, muhasebe, finansman, insan kaynakları gibi fonksiyonları aracılığıyla belli amaçlara dönük gerçekleştirdiği faaliyetler iş süreci olarak adlandırılmaktadır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
4.
Aşağıdakilerden hangisi finansal rapor çeşitlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Malzeme ihtiyaç planı tablosu
Soru Açıklaması
5.
Üretilen mamul ve hizmetlerin maliyetini oluşturan, maliyet unsurlarını türleri, oluş yerleri ve ilgili oldukları mamul ve hizmet türleri bakımından belirlenmesine ve izlenmesine olanak sağlayan bir hesaplama ve kayıt sistemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Maliyet Muhasebesi
Soru Açıklaması
Sorulan soru maliyet muhasebesini tanımlamaktadır.
6.

Aşağıdaki hangisi denetçilerin gereksindiği belirli bilgi işleme işlevlerini yerine getirmek için düzenlenmiş bilgisayar programı veya programları dizisidir?

Doğru Cevap: "B" Genelleştirilmiş Denetim Yazılımı
Soru Açıklaması

Genelleştirilmiş Denetim Yazılımı

Bu uygulama, işletmelerde karşılaşılabilecek olası birçok muhasebe sorununu göz önünde bulunduran denetim programlarından oluşan bir yazılım paketidir. Bu yazılımlar, bilgisayar konusunda gereksinilen teknik bilgiyi azaltırlar ve zamandan tasarruf sağlarlar. Bu bakımdan GDY, denetim alanında etkinlik yaratan önemli bir gelişmedir. GDY, şu şekilde tanımlanabilir:

GDY, denetçilerin gereksindiği belirli bilgi işleme işlevlerini yerine getirmek için düzenlenmiş bilgisayar programı veya programları dizisidir.

7.
Aşağıdakilerden hangisi “Harcama Süreçleri”nden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Satış iadeleri süreci
Soru Açıklaması
8.
Ücretler, satışlar, satın almalar, ödemeler, tahsilatlar, stoklar gibi işletmenin bilgisayarda yürütülen işlem döngülerine ilişkin uygulamaların yürütülmesinde kullanılan kontrollere ne ad verilir?
Doğru Cevap: "B" Uygulama kontrolleri
Soru Açıklaması
Ücretler, satışlar, satın almalar, ödemeler, tahsilatlar, stoklar gibi işletmenin bilgisayarda yürütülen işlem döngülerine ilişkin uygulamaların yürütülmesinde kullanılan kontrollere Uygulama Kontrolleri denir.
9.
Fonksiyonel alan bilgi sistemlerinin birbirine entegre edildiği üst sisteme verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Kurumsal Kaynak Planlama Sistemleri
Soru Açıklaması
10.
Bir bilgi sisteminde bulunan “işlemci, ekran, klavye, yazıcı gibi genel alet ve cihazlar ile disk, hafıza kartı gibi yan parçaların” geneline verilen isim nedir?
Doğru Cevap: "B" Donanım
Soru Açıklaması
11.
Veri akış diyagramındaki girişlere ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" Veri akışının yönünü gösteren hatlar olarak da adlandırılır.
Soru Açıklaması
Veri akış diyagramındaki girişler, modellenmiş sistemin sınırındaki dış nesnelerdir. Bunlar bilginin kaynaklarını, destinasyonlarını (hedeflerini) gösterir. Girişler diğer etkileşim sistemleri ya da fonksiyonları olabilir. Ya da organizasyonun dışındadır. Girişler veri akış diyagramı üzerinde müşteri ya da tedarikçi gibi isimlerle daima etiketlenmelidir.
12.

Aşağıdaki hangisi yedekleme ve veri kurtarmada veri tabanı yönetim sisteminin taşıması gereken özelliklerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Güvenlik mekanizmasının oluşturulması
Soru Açıklaması

Veri Kaynağı Kontrolleri

Veri Tabanı Yönetim Sistemi, yedekleme ve veri kurtarmada dört temel özellik taşımalıdır (fiekil 4). Bunlardan biri, tüm veri tabanının periyodik olarak yedeklenmesidir.

Bu yedekleme işleminin günde bir kez otomatik olarak yapılması gereklidir. Yedek kopya güvenli bir alanda koruma altına alınmalıdır. Bir diğer özellik ise bilgisayarda yürütülen tüm işlemler için bir işlem günlüğü (transaction log) kütüğü oluşturulmasıdır. Bu günlük, tüm işlemlerin bir listesini yaparak, bu işlemler üze- rinde denetim izi sağlamak için işlem değiştirmelerini, veri tabanı değişim günlü-

ğü adı verilen ayrı bir kütüğe kayıtlar. Öte yandan, kontrol noktası (checkpoint) adı verilen özellik, sistem işlem günlüğü ile veri tabanı değişim günlüğünün uyumunu sağladığı sırada tüm bilgi işlemeyi askıya alır. Kontrol noktası bir saat için- de çeşitli zamanlarda otomatik olarak devreye girer. Eğer bilgi işleme sırasında veri kaybı gibi bir başarısızlık olursa, kontrol noktasının son devreye girişinden tekrar başlayarak bilgi işleme devam ettirilebilir. Son özellik, veri kurtarma modülü (recovery module)dür. Bu modül, günlükleri ve yedek kütükleri kullanarak ortaya çıkan bir başarısızlıktan (veri kaybı gibi) sonra veriyi kurtarma ve sistemi yeni baş- tan başlatma olanağı yaratır.

13.

Aşağıdakilerden hangisi veri tabanı modeli kullanmanın sağlayacağı avantajlardan biridir?

Doğru Cevap: "D" Veri tabanında bilgiler tekrarlanmaz. Her kayıttan sadece bir tane vardır.
Soru Açıklaması

Veri Tabanı Modeli Kullanmanın Sağlayacağı Avantajlar

  • Veri tekrarları Veri tabanında bilgiler yinelenmez. Verilerin, merkezî bir sistem tarafından denetlenmesi nedeniyle her kayıttan sadece bir tane var olur.
  • Verilere kullanıcı bazında ulaşım sınırlandırılabilir.

Veri Tabanı Modeli Kullanmanın Doğurabileceği Dezavantajlar

  • Veri tabanı modelinden yararlanmak örgütlere özet olarak esneklik, hız ve rekabet avantajı getirmekle beraber bu yapıya sahip olmak önemli ölçüde zaman ve para maliyeti
  • Donanımın yanı sıra işletmeye özgü yazılım maliyetleri de he- saba katılmalıdır. Veri tabanı yönetim sistemleri, oldukça pahalı bir

Geleneksel dosya tabanlı veri modelinde, bir verinin farklı dosyalarda tekrar tekrar depolanması, tekrarlanan verilerin güncellenmesinde başarısızlıkların ortaya çıkardığı hatalı veriler ve yazılımlarından kaynaklanan kısıtlar modelin önemli dezavantajlarıdır.

14.
İşletme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan tüm veri ve bilgileri organize etmeyi destekleyen KKP sistemi modülü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" İşletme istihbarat modülü
Soru Açıklaması
İşletme İstihbarat Modülü: İşletme faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan tüm veri ve bilgileri organize etmektedir. Sorunun cevabını bu açıklama karşıladığı için doğru seçenek A seçeneğidir.
15.
Elektronik ticaret sistemi aşağıdaki sistem gruplarından hangisinin içerisinde yer alır?
Doğru Cevap: "D" Organizasyon gruplarını destekleyen bilgi sistemleri
Soru Açıklaması
Organizasyon gruplarını destekleyen bilgi sistemlerinden en yaygın olanları Tedarik Zinciri Yönetim Sistemi ve Elektronik Ticaret Sistemleridir.
16.
Aşağıdakilerden hangisi Genişletilmiş KKP Sistemi modüllerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Üretim ve operasyon modülü
Soru Açıklaması
Üretim ve Operasyon Modülü Geleneksel KKP Modülleri arasında yer alır. Diğer modüller ise Genişletilmiş KKP Modülleridir.
17.
Aşağıdakilerden hangisi finansal tabloların sundukları bilgilerden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Ürün ağaç yapıları
Soru Açıklaması
18.
Genişletilmiş Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemlerinde geleneksel (temel) Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) Sistemi'ne ek olarak aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
Doğru Cevap: "D" Teknoloji Altyapısı Modülü
Soru Açıklaması
Genişletilmiş Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) sistemlerinde geleneksel (temel) Kurumsal Kaynak Planlama (KKP) Sistemi'ne ek olarak; Müşteri İlişkileri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi, İşletme İstihbaratı ve Elektronik İşletme modülleri yer alır. Teknoloji Altyapısı Modülü yer almaz.
19.
Aşağıdakilerden hangisi bilgi güvenliğinin(BG) teknik bileşenini oluşturan öğelerden biri değildir?
Doğru Cevap: "E" İşletmenin süreklilik planlamasını yapmak
Soru Açıklaması
İşetmenin süreklilik planlamasını yapmak yönetim bileşeni ile ilgili bir unsurdur. Teknik değildir.
20.
Aşağıdakilerden hangisi bilgi güvenliğini zayıflatan temel kaynaklardan biridir?
Doğru Cevap: "B" Gizli anlaşmalar
Soru Açıklaması
Güvenlik riskinin kaynakları iç kaynaklar, dış kaynaklar ve gizli anlaşmalardır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories