Örgütlerin çevresel baskılara karşı koymak veya tam olarak uymak yerine koşulların gerektirdiği davranışları gerçekleştiriyor gibi yapması aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin çevresel baskılara karşı koymak veya tam olarak uymak yerine koşulların gerektirdiği davranışları gerçekleştiriyor gibi yapması ayrı tutmadır.
Örgütlerin yönetimi meselesini anlamak için onları, içinde bulundukları çevrenin koşulları ile birlikte ele almayı salık veren sosyolojik bakış açısını hangisi getirmiştir?
Koşul Bağımlılık Kuramı, geliştirildiği 1960’lı yıllardan önceki psikoloji kökenli bakış açısına ek olarak “örgütlerin yönetimi meselesini anlamak için onları, içinde bulundukları çevrenin koşulları ile birlikte ele almayı” salık veren sosyolojik bakış açısını getirmiştir. Koşul Bağımlılık Kuramının bu yeni yaklaşımı, örgütsel davranış ile örgüt kuramı veya mikro ile makro çalışmaların birbirinden ayrılmasını ve hatta davranışçıların alandaki baskın konumunun dengelenmesini sağlamıştır.
Thompson’a göre aşağıdakilerden hangisi doğru bir ifade değildir?
Thompson’a göre döngüsel karşılıklı bağımlılık, sıralı ve dolaylı karşılıklı bağımlılığı; sıralı karşılıklı bağımlılık ise dolaylı karşılıklı bağımlılığı kapsamaktadır. Başka bir ifadeyle, bütün örgütler dolaylı; daha karmaşık örgütler dolaylı ve sıralı; en karmaşık örgütler dolaylı, sıralı ve döngüsel karşılıklı bağımlılığa sahiptir.
Aşağıdakilerden hangisi koşul-bağımlılık kuramının çalışma alanlarından değildir?
Koşul-bağımlılık kuramı çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar -Çevre odaklı çalışmalar -Teknoloji odaklı çalışmalar -Büyüklük odaklı çalışmalar -Strateji odaklı çalışmalardır.
Örgütlerin çevrelerindeki büyük çaplı değişimlere yapılarını değiştirerek uyum sağlamaya çalışacaklarını öne süren yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin çevrelerindeki büyük çaplı değişimlere yapılarını değiştirerek uyum sağlamaya çalışacaklarını öne süren yaklaşım uyum yaklaşımıdır.
Miles ve Snow’a göre örgütler strateji yönünden kaç gruba ayrılmaktadır?
Miles ve Snow örgütleri savunmacı, arayışçı ve analizci stratejileri benimseyenler olmak üzere üçe ayırmıştır.
Bir örgüt biçiminin sosyal çevrenin doğal bir unsuru gibi görülmesi ve bu biçime sahip örgütlerin varlığının sorgulanamaması hangi kavramla açıklanmaktadır?
Bir örgüt biçiminin sosyal çevrenin doğal bir unsuru gibi görülmesi ve bu biçime sahip örgütlerin varlığının sorgulanamamasına kanıksanmışlık denmektedir.
Örgütlerin davranışını anlayabilmek için o davranışın içinde gerçekleştiği ortamı anlamak gerekmektedir. Bu çerçevede kuramda, aşağıdakilerden hangisi örgütler arası ilişkilere dair ortaya konulan argümanlardan birisi değildir?
Diğer şıklarda örgütlerin bağımlılığı üzerinde durulurken, B şıkkında örgütlerin bağımsızlığından bahsedilmektedir.