Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerini araştıran, gerçekliğin yapısını ve doğasını açıklamaya çalışan felsefî disiplin hangisidir?
Ontoloji: Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerini araştıran, gerçekliğin yapısını ve doğasını açıklamaya çalışan felsefî disiplindir. Gerçekçilik: İnsandan bağımsız, keşfedilebilecek ama değiştirilemeyecek bir gerçeklik olduğunu varsayan yaklaşımken; Nominalizm: İnsandan bağımsız bir gerçek olmadığını, insan neyi gerçek olarak kabul ederse onun gerçek olduğunu varsayan yaklaşımdır. Etkileşimcilik: Gerçekliğin insanlar tarafından sosyal olarak inşa edildiğini, insandan insana değişebileceğini varsayan yaklaşımdır. Epistemoloji ise bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefi disiplindir.
örgütsel ekoloji kuramının incelediği başlıca konu aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütsel ekoloji, ayıklama yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmiş bir örgüt kuramıdır. Ayıklama yaklaşımı çevresel değişimle birlikte mevcut örgütlerin kapanacağını ve bunların yerine yeni örgütlerin kurulacağını öngördüğünden, örgütsel ekoloji kuramı örgüt kurulma ve kapanma oranlarını inceler.
Tüm sosyal bilim araştırmalarında, ele alınan konunun nasıl analiz edileceği sorusu çok kritiktir. Analiz noktasında iki önemli konu kendini gösterir: (1) Araştırma konusunun hangi bağlam içinde inceleneceği ve (2) konunun temel aktörünün veya aktörlerinin kimler olduğu. Bir bilimsel çalışmada birinci soruya verilen cevaplar hangilerini belirmemizi sağlar?
Bir bilimsel çalışmada birinci soruya verilen cevap analiz düzeyini, ikinci soruya verilen cevap ise analiz birimini belirlememizi sağlar. Analiz düzeyi belirlendiğinde, incelenen konuyu bir bağlam içinde tanımlamak mümkün olur. Örgüt araştırmalarının odaklandıkları analiz düzeyleri açısından farklılaştıklarını bilmek önemlidir.
Aşağıdakilerden hangisi örgütün ana yapısal özelliklerinden biridir?
Örgütsel ekoloji, iki tür yapısal özelliği birbirinden ayırır. Bunların ilki ana yapısal özelliklerdir. Ana yapısal özellikler örgütlerin resmi amaçları, güç ilişkileri (yani, örgüt içinde otoritenin nasıl kurulduğu), temel teknolojileri ve pazarlama stratejileridir. Bunlar bir kez belirlendikten sonra kolayca değiştirilemezler. Çünkü bunların değiştirilmesi hem örgüt içinden hem de örgüt dışından itirazlarla karşılanır.
Pazarda hareketli ve yenilikçi olma merkezli strateji aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarda hareketli ve yenilikçi olma merkezli strateji Arayışçı stratejidir.
Bir örgütün hayatta kalmak için gereksinim duyduğu kaynakları temin ettiği ortama ne denmektedir?
Bir örgütün hayatta kalmak için gereksinim duyduğu kaynakları temin ettiği ortama kesim denmektedir.
Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan, belli bir yapıya ve devamlılığa sahip sosyal ilişki biçimi aşağıdakilerden hangisidir?
Örgüt Belli bir amacı gerçekleştirmek üzere kurulan, belli bir yapıya ve devamlılığa sahip sosyal ilişki biçimidir.
I. Kaynak BağımlılığıII. Örgütsel EkolojiIII. İşlem MaliyetiIV. Kurumsal Kuram
1970’lerin ikinci yarısında etkilerini bugün de gelişerek sürdüren hangi araştırma program/programları, örgüt kuramı alanına dâhil olmuştur?
1970’lerin ikinci yarısında etkilerini bugün de gelişerek sürdüren dört araştırma programı, örgüt kuramı alanına dâhil olmuştur. Kaynak Bağımlılığı, Örgütsel Ekoloji, İşlem Maliyeti ve Kurumsal Kuram adları verilen bu kuramlarla, daha önce örgüt çalışmaları alanında tartışılmayan pek çok problem, kavram, konu, analiz birimi ve yöntem, örgüt kuramı alanına girmiştir.
Bir şirketin faaliyet alanını doğrudan etkileyen yasalardaki değişime sebep olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Soruda bulunan örnek iri taneli değişime örnektir çünkü yasalar pek sık değişmez. Değişirse de şirket üzerinde büyük etkilere sahip olurlar.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin, varlıklarını sürdürmek için gerekli kaynakların kullanımı açısından bağımlı olduğu dış aktörlerinden değildir?
Hissedarlar örgütün bağımlı olduğu dış aktörlerinden değildir. Hissedarlar işletmenin iç değişkenlerindendir.