Kaynak bağımlılığı kuramına göre örgüt davranışlarını açıklamak için en önemli etmen aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin davranışlarını anlamak için, o davranışların içinde gerçekleştiği bağlamı anlamak gereklidir. En kısa ifadesiyle kaynak bağımlılığı kuramı, örgütlerin ihtiyaç duydukları kaynakları dış çevrele-rinden elde edebilmek ve çevreden gelebilecek baskı ve tehditlere karşı koyabil-mek için hangi davranışlara neden ve nasıl giriştiğini açıklamaya çalışmaktadır.
Örgüt kuramının bir çalışma alanı olarak belirginleşmesi ve Koşul Bağımlılık Kuramı etrafındaki geçici uzlaşma, örgüt kuramı alanının doğuşu ve gelişiminde kaçıncı evrede gerçekleşmiştir?
Örgüt kuramı alanının doğuşu ve gelişimi dört evrede incelenebilir. 1. Evre (1800’lerin sonlarından 1950’lerin başına kadar): Farklı disiplinlerde ve uygulamada örgütler ve yönetim üzerine yapılan çeşitli çalışmalar. 2. Evre (1950’lerin başından 1970’lerin sonuna kadar): Örgüt kuramının bir çalışma alanı olarak belirginleşmesi ve Koşul Bağımlılık Kuramı etrafındaki geçici uzlaşma. 3. Evre (1970’lerin sonundan 1990’ların sonuna kadar): Örgüt kuramlarında çeşitlenme. 4. Evre (1990’ların sonundan günümüze kadar): Çeşitlenmeyle birlikte bütünleştirme çabalarının artması.
Bir örgütün hayatta kalmak için gereksinim duyduğu kaynakları temin ettiği ortama ne denmektedir?
Bir örgütün hayatta kalmak için gereksinim duyduğu kaynakları temin ettiği ortama kesim denmektedir.
Örgütsel yapı, koşul-bağımlılık etmenine uyarsa nasıl bir performans elde edilmesi beklenir?
Örgütsel yapı, koşul-bağımlılık etmenine uyarsa yüksek performans elde edilir (örn. bürokratik yapı büyük örgütlere uyumludur ve bu uyum ile kârlılık arasında olumlu ilişki söz konusudur).
Bir örgütsel biçimin ve ona sahip örgütlerin önemli sosyo-politik aktörler, özellikle de devlet tarafından kabul görmesi hangi kavram ile açıklanabilir?
Bir örgütsel biçimin ve ona sahip örgütlerin önemli sosyo-politik aktörler, özellikle de devlet tarafından kabul görmesi sosyo-politik meşrulaşmadır.
Koşul bağımlılık kuramına göre, bir örgütün büyüklüğüne karar vermede hangi ölçütten yararlanılmaktadır?
Koşul-bağımlılık kuramında örgütteki çalışan sayısına göre değerlendirilen büyüklük, örgütte gerçekleştirilen işlerin ölçeği konusunda fikir vermektedir.
Aşağıdakilerden hangisi koşul-bağımlılık kuramının temel çalışmalarından değildir?
Koşul-bağımlılık kuramı çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar çevre odaklı çalışmalar, teknoloji odaklı çalışmalar, büyüklük odaklı çalışmalar ve strateji odaklı çalışmalar şeklindedir. Uyum odaklı çalışma bulunmamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi Woodward’ın sınıflandırdığı teknoloji alanlarından birisidir?
Birim teknolojisi Woodward’ın sınıflandırdığı teknoloji alanlarından birisi olurken, diğer şıklarda sayılan teknoloji türleri Woodward’ın sınıflandırmasına girmemektedir.
Sevilen bisküvileri ve çikolatalarını hiç değiştirmeden satmaya devam edip yeni ürünlerini de eski ürünlerine benzer üreten bir gıda işletmesi ile hangi tür örgüt yapısı uyumu yüksek performansa yol açar?
Analizci stratejiyi benimseyen örgütler, geleneksel ürün ve müşteri tabanını koruyarak yeni ürün ve pazar fırsatlarının nasıl tespit edileceğine ve kullanılacağına odaklanırlar. Bu örgütler, seçtikleri yeni ürün ve hizmetleri yerleşik ürün tabanına ekleyerek arayışçı ve savunmacı stratejileri birleştirirler. Analizci strateji, işlevsel-ürün temelli matris örgüt yapısı ile uyum duruma gelerek yüksek performans sağlamaktadır.