Aşağıdakilerden hangisi Koşul Bağımlılık Kuramının temel kavramlarından değildir?
Bürokratikleşme, örgütün idari işlerle ne derece uğraştığıdır. Biçimselleşme, sosyal konumların ve sosyal konumlar arasındaki ilişkilerin, bu konumları işgal eden bireylerin kişisel özellik ve ilişkilerinden bağımsız olarak açıkça belirlenme ve tanımlanma derecesidir. Standartlaşma, örgütteki işlerin kural ve yöntemlere bağlılığıdır. Hiyerarşi, örgütteki çalışanların farklı derecelere göre sıralanmasıdır. Örgütsel yapı ise Örgütsel Yapı: Örgütteki düzenlenmiş ilişkiler bütünüdür ve Koşul Bağımlılık Kuramının temel kavramlarından değildir.
Örgütsel alt birimlerin arasında döngüsel karşılıklı bağımlılığın olduğu, odaktaki nesnenin çeşitli tekniker aracılığıyla ve nesneden gelen geri bildirimler dikkate alınarak değiştirildiği örgütsel teknoloji türü aşağıdakilerden hangisidir?
Tanımda geçen teknoloji türü yoğun teknolojidir. Diğer şıklarda yer alan teknoloji türleri tanımla ilgili değildir.
Örgütsel alt birimlerin arasında döngüsel karşılıklı bağımlılığın olduğu, odaktaki nesnenin çeşitli teknikler aracılığıyla ve nesneden gelen geri bildirimler dikkate alınarak değiştirildiği örgütsel teknoloji türü aşağıdakilerden hangisidir?
Yoğun teknoloji, örgütsel alt birimlerin arasında döngüsel karşılıklı bağımlılığın olduğu, odaktaki nesnenin çeşitli teknikler aracılığıyla ve nesneden gelen geri bildirimler dikkate alınarak değiştirildiği örgütsel teknoloji türünü ifade etmektedir.
I. Yenilik sıkıntısıII. Yaşlılık sıkıntısıIII. Ergenlik sıkıntısıHangileri örgüt kapanma oranında yaş bağımlılığına bağlı görülen sıkıntılardır?
Yaş bağımlılığı kuramı örgütlerin yaşı büyüdükçe kapanma oranlarının nasıl değiştiğine ilişkin önermeler sunar. Bunlar: yenilik sıkıntısı, yaşlılık sıkıntısı, ergenlik sıkıntısıdır.
Örgütlerin çevresel baskIlara karşı koymak yerine koşulların gerektirdiği davranışlarda bulunması aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin çevresel baskIlara karŞI koymak yerine koŞullarIn gerektirdiği davranışlarda bulunması uymadır.
Örgütlerin çevrelerindeki büyük çaplı değişimlere yapılarını değiştirerek ayak uydurmaya çalışacaklarını öne süren yaklaşım hangisidir?
Uyum yaklaşımına göre örgütler rasyonel yöneticiler tarafından yönetilir. Bu yöneticiler, örgütün çevresini (örneğin, yasaları, rakiplerin neler yaptığını, teknolojik gelişmeleri) sürekli izler. Bu çevrede meydana gelecek değişimleri öngörebilmek için tedbirler alırlar. Örneğin, çevrenin farklı kesimlerini izleyecek uzmanlaşmış bölümler kurarlar. Çevrede büyük bir değişim meydana geldiğinde hemen yeni koşullarla uyumlu olacak örgütsel yapılar tasarlar ve bu tasarıları hızla yürürlüğe koyarlar. Bu sayede örgütler değişen çevreye zamanında tepki verebilir, performanslarının düşmesinin ve hayatta kalma olasılıklarının azalmasının önüne geçebilirler.
Örgütlerin, kendilerini olumsuz yönde etkileyebilecek toplumsal kesimlerin liderlerini örgütün bir parçası hâline getirerek o toplumsal kesimin tutum ve davranışlarını kontrol etmeye çalışması aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin, kendilerini olumsuz yönde etkileyebilecek toplumsal kesimlerin liderlerini örgütün bir parçası hâline getirerek o toplumsal kesimin tutum ve davranışlarını kontrol etmeye çalışması kooptasyondur.
Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerini araştıran, gerçekliğin yapılmasını ve doğasını açıklamaya çalışan felsefi disiplin aşağıdakilerden hangisidir?
Ontoloji, varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerini araştıran, gerçekliğin yapılmasını ve doğasını açıklamaya çalışan felsefi disiplindir.
Ayıklama yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmiş ve örgüt kurulma ve kapanma oranlarını inceleyen örgüt kuramı hangisidir?
Örgütsel ekoloji, ayıklama yaklaşımına dayalı olarak geliştirilmiş bir örgüt kuramıdır. Ayıklama yaklaşımı çevresel değişimle birlikte mevcut örgütlerin kapana-cağını ve bunların yerine yeni örgütlerin kurulacağını öngördüğünden, örgütsel ekoloji kuramı örgüt kurulma ve kapanma oranlarını inceler. Örgütsel ekoloji kuramında söz konusu oranların hem çevresel değişim hem de başka örgütsel ve sosyal etmenler tarafından nasıl etkilendiğine dair çok sayıda fikir yer alır.