İnsandan bağımsız, keşfedilebilecek fakat değiştirilemeyecek bir gerçeklik olduğunu varsayan felsefî disiplin aşağıdakilerden hangisidir?
Ontoloji: Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerini araştıran, gerçekliğin yapısını ve doğasını açıklamaya çalışan felsefî disiplindir. Gerçekçilik: İnsandan bağımsız, keşfedilebilecek ama değiştirilemeyecek bir gerçeklik olduğunu varsayan yaklaşımken; Nominalizm: İnsandan bağımsız bir gerçek olmadığını, insan neyi gerçek olarak kabul ederse onun gerçek olduğunu varsayan yaklaşımdır. Etkileşimcilik: Gerçekliğin insanlar tarafından sosyal olarak inşa edildiğini, insandan insana değişebileceğini varsayan yaklaşımdır. Epistemoloji ise bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefi disiplindir.
Post modernizme yönelik yaklaşımlardan “Modernizme yönelik postmodern eleştirilerdeki haklılıkları kabul etmekle birlikte, çözümün yine de modernlik içinde aranması gerektiğinde ısrar eden” yaklaşım hangisidir?
Soru kökünde belirtilen yaklaşım Habernas’ın post modernizme yönelik yaklaşımdır.
Günümüzde çalgı, uçak ve özel makine takımları imalatında kullanılan küçük ölçekli bir üretim biçimi olan atölye tipi üretimin temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Birim teknolojisi, küçük ölçekli bir üretim biçimi olan atölye tipi üretimin temel özelliğidir. Kitlesel üretim teknolojisi, büyük ölçekli üretim ve klasik endüstriyel dönem teknolojisidir. Süreç teknolojisi, malzemelerin sınırlı insan müdahalesiyle işlemler arasında sürekli olarak aktığı yüksek düzeyde otomasyonun olduğu üretim teknolojisidir. Aracı teknoloji, örgütsel alt birimlerin arasında dolaylı karşılıklı bağımlılığın olduğu ve çeşitli müşterilerin birbirlerine bağlandığı örgütsel teknoloji türüdür. Bağlı teknoloji, örgütsel alt birimlerin arasında sıralı karşılıklı bağımlılığın olduğu ve işlemlerin birbirlerini belirli bir sıra temelinde izlediği örgütsel teknoloji türüdür.
Farklı çıkarlara sahip tarafların örgütlü biçimde bir araya geldiği düzenek içinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Farklı çıkarlara sahip tarafların örgütlü biçimde bir araya geldiği düzenek içinde kaçınılmaz olarak ortaya çıkan kavram güçtür.
Doğruluğu sınanmadan kabul edilmiş, doğruluğundan asla kuşku duyulmayan görüş ya da öğreti aşağıdakilerden hangisidir?
Doğruluğu sınanmadan kabul edilmiş, doğruluğundan asla kuşku duyulmayan görüşe dogma denir
Toplumsal olguları betimleyip açıklamakla yetinmeyen aynı zamanda eleştiren bir bilimsel teori mümkün müdür? Sorusundan doğan kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Eleştirel Kuram Toplumsal olguları betimleyip açıklamakla yetinmeyen aynı zamanda eleştiren bir bilimsel teori mümkün müdür? Sorusundan doğar.
Vekalet kuramına göre Vekilin performansının yaptığı işin çıktısına bağlı olarak belirlenmesini öngören yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Vekalet kuramına göre Vekilin performansının yaptığı işin çıktısına bağlı olarak belirlenmesini öngören çıktı odaklı yaklaşımdır.
Aşağıdakilerin hangisi yoğunluğun tersine, yani yoğunluğun düşük olma durumuna verilen addır?
Bir sektördeki yoğunluğun tersi, çatışma durumudur. Yani yoğunluğun düşük olma durumuna çatışma denilmektedir.
I. Sektör çevresiII. İşlem çevresiIII. Algılanan çevreHangileri örgütlerin karşılıklı etkileşim içine girebildikleri ve onların davranışlarını açıklamak konusunda incelenmesi gereken çevre fikri düzeylerindendir?
Örgütlerin çevreleri üç düzeyde ele alınmaktadır. Sektör çevresi, işlem çevresi ve algılanan çevre.
Pazarlamada postmodern dönemin farklı özellikleri ele alındığında “gittikçe bireyselleşen tüketici tercihlerinin tür, yer, zaman ve süre olarak birbirlerinden bağımsızlaşmasını” ifade eden özellik aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlamada postmodern dönemin beş farklı özelliği bulunmaktadır. Bunlar; Üst-gerçeklik, parçalanma, üretim ve tüketimin yer değiştirmesi, öznenin merkezîliğini yitirmesi ve zıtların birlikteliğidir. Soru kökünde yer alan “gittikçe bireyselleşen tüketici tercihlerinin tür, yer, zaman ve süre olarak birbirlerinden bağımsızlaşması” ifadesi parçalanma özelliğini tanımlamaktadır.