Örgütsel ekoloji kuramının diğer kuramlardan ayrışan en belirgin varsayımı aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütsel ekoloji diğer pek çok örgüt kuramıyla çevrenin değişken olduğu fikrini paylaşıyor olmakla birlikte, onlardan yapısal durağanlık varsayımıyla ayrılır. Yapısal durağanlık çevre değiştiğinde örgütlerin ana yapısal özelliklerini çevreye yeniden uyumlamak için girişimde bulunma olasılıklarının düşük olduğunu, değişime girişilse bile bunun örgüt üzerinde yıkıcı etkilerinin olacağını öne sürmektedir.
Vekilin sözleşmesine uygun biçimde davanmayarak işten kaytarması durumu aşağıdakilerden hangisidir?
Vekilin sözleşmesine uygun biçimde davanmayarak işten kaytarması durumuna Ahlaki risk denir.
I. Örgütlenmenin, bir tane en iyi yolu yoktur.II. Her türlü örgütlenme aynı ölçüde etkili değildir.III. Örgütlenmenin en iyi yolu, örgütün ilişkili olduğu koşul-bağımlılık etmenlerine bağımlıdır.Yukarıdakilerden hangisi/hangileri koşul-bağımlılık kuramının temel varsayımlarındandır?
Kimi kaynaklarda durumsallık yaklaşımı olarak da geçen koşul-bağımlılık kuramının temel varsayımları şu şekilde sıralanabilir. Örgütlenmenin, bir tane en iyi yolu yoktur. Her türlü örgütlenme aynı ölçüde etkili değildir. Örgütlenmenin en iyi yolu, örgütün ilişkili olduğu koşul-bağımlılık etmenlerine bağımlıdır.
Kaynak bağımlılığı kuramını tanıyabilmek için aşağıdakilerden hangisi açıklığa kavuşturulması gereken konulardan birisi değildir?
Örgütler ve örgüt çevre ilişkileri, güç, bağımlılık ve eylemler kaynak bağımlılığı kuramını tanıyabilmek için açıklığa kavuşturulması gereken konular olarak yer alırken, finansman yapısı bu konuların dışındadır.
Belli bir olguyu, olgu kümesini ya da durumu bağıntı ve ilişkileriyle açıklamaya çalışan kavramsal sistemi; bilgiyi düzenleyerek ve basitleştirerek karmaşık sosyal dünyayı daha anlaşılır hale getiren, birbiriyle bağlantılı düşünceler sistemini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Soruda verilen tanım kuram (teori) kavramını ifade etmektedir.
Örgütün girdilerinin kaynağı, çıktılarının pazarı, rakiplerle rekabet ettiği ve devlet, düzenleyici kuruluşlar ve diğer örgütlerle ilişkilerini sürdürdüğü ortam aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütün girdilerinin kaynağı, çıktılarının pazarı, rakiplerle rekabet ettiği ve devlet, düzenleyici kuruluşlar ve diğer örgütlerle ilişkilerini sürdürdüğü ortam Çevredir.