Örgütlerin, eğitim ve meslekleşme sonucunda ahlâken doğru olduğu düşündükleri uygulamaları benimsemesi sonucunda oluşan eş biçimlilik aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin, eğitim ve meslekleşme sonucunda ahlâken doğru olduğu düşündükleri uygulamaları benimsemesi sonucunda oluşan ahlaki es biçimliliktir.
Köklerini Aydınlanma düşüncesinde bulan ve bugünlere kadar uzanan bilim anlayışı aşağıdakilerden hangisidir?
Köklerini Aydınlanma düşüncesinde bulan ve bugünlere kadar uzanan bilim anlayışı pozitivizmdir.
Modernizmin modern yönetim ve örgütlenme yaklaşımlarını etkileyen temel özelliklerine yönelik açıklamalardan “tabiattaki mükemmel işleyişin kurallarını herkesi bağlayıcı temel doğrular olarak alır ve bu kuralları keşfederek insan ilişkilerine uyarlamanın yollarını arar” açıklaması hangi özelliğe aittir?
Soru kökünde belirtilen açıklama modernizmin gerçekçi ve pozitivist özelliğine yöneliktir.
Aşağıdakilerden hangisi eleştirel kuramın benimsediği yaklaşımlardan biridir?
Eleştirel kuramcılara göre toplum insanlardan önce var olur ancak yalnızca onların aktif katılımıyla sürekli hâle gelir.
Birbirleriyle görece sık ve anlamlı ölçüde etkileşerek ortak anlam sistemi oluşturan örgütler topluluğuna ne denir?
Birbirleriyle görece sık ve anlamlı ölçüde etkileşerek ortak anlam sistemi oluşturan örgütler topluluğuna, örgütsel alan denir.
Doğruluğu sınanmadan kabul edilmiş, doğruluğundan asla kuşku duyulmayan görüş ya da öğreti aşağıdakilerden hangisidir?
Doğruluğu sınanmadan kabul edilmiş, doğruluğundan asla kuşku duyulmayan görüşe dogma denir.
Vekilin sözleşmesine uygun biçimde davranmayarak işten kaytarması durumuna ne denir?
Vekilin sözleşmesine uygun biçimde davranmayarak işten kaytarması durumuna ahlaki risk denmektedir.
Örgütlerin ana yapısal özelliklerini oluşturan resmi amaçların, güç ilişkilerinin, temel teknolojilerinin ve pazarlama stratejilerinin, onların ortaya çıktıkları dönemdeki toplumsal koşulların izlerini üzerinde taşımalarına ne denmektedir?
Örgütlerin ana yapısal özelliklerini oluşturan resmi amaçları, güç ilişkileri, temel teknolojileri ve pazarlama stratejileri onların ortaya çıktıkları dönemdeki toplumsal koşulların izlerini üzerinde taşır. Buna damgalama denir.
Modernliğe ve onun düşünme tarzı olan modernizme yapılan içsel eleştiri ve alternatif geliştirmeye yönelik çabaların tümünden doğan dünya görüşü aşağıdakilerden hangisidir?
Modernliğe ve onun düşünme tarzı olan modernizme yapılan içsel eleştiri ve alternatif geliştirmeye yönelik çabaların tümünden doğan dünya görüşü postmodernizmdir.
Aşağıdaki araştırmacılardan hangisi kaynak bağımlılığı kuramının temelini atmıştır?
Kaynak bağımlılığı kuramının çıkış noktasını, Pfeffer tarafından Stanford Üniversitesinde tamamlanan doktora tezi (Pfeffer, 1972a; 1972b; 1972c) oluşturmaktadır.
Örgütlerdeki bireylerin, sosyal ve psikolojik sınırlamalardan kendilerini kurtarmalarını anlatan eleştirel yönetim yaklaşımı kavramı aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerdeki bireylerin, sosyal ve psikolojik sınırlamalardan kendilerini kurtarmalarını anlatan eleştirel yönetim yaklaşımı kavramına özgürleşme denir.
Aşağıdakilerden hangisi Eleştirel teorilerde gerçekleşen eleştirilerden biri değildir?
Yaratıcılık ve gelişme niteliklerinden yoksun, kısıtlanmış bir çalışma ortamının doğması eleştiridir.