Örgütlerin neden ve nasıl birbirine benzediğini araştıran kuram aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütlerin neden ve nasıl birbirine benzediğini araştıran kuram Yeni kurumsal kuramdır.
Örgütlerin yönetimi meselesini anlamak için onları, içinde bulundukları çevrenin koşulları ile birlikte ele alan sosyolojik bakış açısını aşağıdaki kuramlardan hangisi getirmiştir?
Koşul Bağımlılık Kuramı, geliştirildiği 1960’lı yıllardan önceki psikoloji kökenli bakış açısına ek olarak “örgütlerin yönetimi meselesini anlamak için onları, içinde bulundukları çevrenin koşulları ile birlikte ele almayı” salık veren sosyolojik bakış açısını getirmiştir. Koşul Bağımlılık Kuramının bu yeni yaklaşımı, örgütsel davranış ile örgüt kuramı veya mikro ile makro çalışmaların birbirinden ayrılmasını ve hatta davranışçıların alandaki baskın konumunun dengelenmesini sağlamıştır.
Aksi düşünülemeyecek kadar kanıksanmış olmaktan kaynaklanan meşruiyet türü hangisidir?
Bilişsel meşruiyet, diğer meşruiyet türlerine göre en az fark edilen ancak en güçlü meşruiyet türüdür. Bu tür meşruiyete sahip kurumlar, aksi dahi düşünülemez ve sorgulanamaz statüsü kazanırlar. Örneğin, modern toplumlarda “hastane” kavramı böylesi bir statüye sahiptir çünkü modern toplumların “sağlık sorunlarımızı nasıl çözeriz” sorusuna çözüm olarak tarihsel süreçte inşa ettiği bir örgütlenme biçimidir.
Aşağıdakilerden hangisi Eleştirel teorilerde gerçekleşen eleştirilerden biri değildir?
Yaratıcılık ve gelişme niteliklerinden yoksun, kısıtlanmış bir çalışma ortamının doğması eleştiridir.
Aşağıdakilerden hangisi koşul-bağımlılık kuramının çalışma alanlarından değildir?
Koşul-bağımlılık kuramı çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, çevre odaklı çalışmalar, teknoloji odaklı çalışmalar, büyüklük odaklı çalışmalar, strateji odaklı çalışmalardır.
Kişi veya örgütler arası alışverişleri yönetmek için yapılan pazarlık, izleme ve yönetişim maliyetlerinin tamamı aşağıdakilerden hangisidir?
Kişi veya örgütler arası alışverişleri yönetmek için yapılan pazarlık, izleme ve yönetişim maliyetlerinin tümü işlem maliyetleridir.
Kurumların bilişsel boyutunun toplumsal temeli hangisidir?
Kurumların bilişsel boyutunun toplumsal temeli kanıksanmış (alışılmış) olmasıdır. Bu boyut, örgütlerin kurumlara farkında olma- dan uymasını sağlar.
Kurumların bir kalıp olarak insanların zihninde var olabileceğine karşılık gelmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Kurumların bir kalıp olarak insanların zihninde var olabileceğine karşılık gelmesine Bilişsel boyut denir.
Eleştirel yönetim çalışmaları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Eleştirel yaklaşım, çalışanların yalnızca işletme çıkarlarını artırmanın araçları olarak görülmesini eleştirir. Eleştirel yönetim çalışmalarında çalışanlar işletmenin birer üyesi olarak dikkate alınır ve çıkarları korunur.
Sosyal ilişkilere sinmiş olan ideolojik yanılsamaları ortaya çıkarmaya çalışan, toplumsal olgulara ilişkin taraflı ve yanlış açıklamalar ortaya koyan teorileri eleştirel bir analize tabi tutan teori aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyal ilişkilere sinmiş olan ideolojik yanılsamaları ortaya çıkarmaya çalışan, toplumsal olgulara ilişkin taraflı ve yanlış açıklamalar ortaya koyan teorileri eleştirel bir analize tabi tutan teori Eleştirel teoridir.