Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojinin örgütsel davranış bilimine katkılarından biridir?
Sosyal psikolojinin örgütsel davranış bilimine katkıları şunlardır;
Davranş değişimiTutum değişimiİletişimGrup süreçleriGruplarda karar verme
Doğru cevap C seçeneğidir.
Çalışanları güdüleyip en uygun iletişim kararları ile yönetmek yöneticinin temel fonksiyonlarından hangisini ifade etmektedir?
Planlama: Örgütün amaçlarını belirleme ve tanımlama, stratejiler oluşturma, çeşitli faaliyetleri koordine etmek için plan yapma fonksiyonudur.
Organizasyon (Örgütleme): Yöneticiler aynı zamanda örgütün yapısından sorumlu olan kişilerdir. Ne tür işler yapılacak, bunları kim yapacak, işler ne şekilde gruplanacak, kim kime rapor edecek ve kararlar nerede alınacak, bunların hepsi organize etme fonksiyonudur.
Liderlik Etme: Her örgüt insanlardan oluşur. İşe yönlendirmek, koordine etmek yöneticinin en önemli fonksiyonudur. Yani çalışanları güdüleyip en uygun iletişim kararları ile yönetme ve sorunları çözme bu fonksiyonu içerir.
Kontrol: Son fonksiyon kontrol etmedir. Örgüt içinde faaliyetleri gözleyerek daha önce planladığı biçimde gitmelerini izlemek, aksayan veya başarılı gitmeyen işleri rayına koymak yöneticinin diğer fonksiyon alanıdır. Doğru yanıt E’dir.
Aşağıdakilerden hangisi yöneticinin sahip olması gereken fonksiyonlarından biridir?
20.yüzyılın başlarında Fransız Henri Fayol yöneticilerin beş temel fonksiyonu olduğunu söylemekteydi. Bunlar; planlama, organizasyon, yürütme, koordinasyonve kontroldü. Bugün bunlar biraz daralarak 4’e inmiştir. Yani, 1. Planlama 2. Organize etme 3. Liderlik 4. Kontroldür
Aşağıdakilerden hangisi, otomasyon teknolojisi ile ilişkilendirilemez?
Teknoloji sayesinde daha az insanla daha fazla iş yapılır hâle gelmekte, otomasyon teknolojisi ile insanların yerini gelişmiş makine veya robotlar almaktadır. Bu kapsamda, evlerde kullanılan elektrikli süpürgeler her ne kadar işleri kolaylaştırmış olsalar da halen insan gücü ile işlevsel hale gelmektedirler. Doğru yanıt E seçeneğidir.
Bu adımda sorun hakkında genel bir kanıya varıldıktan sonra, sorunun özel yanları genelden soyutlanır.
Yukarıda verili olan örgütsel davranış araştırmalarındaki adım aşağıdakilerden hangisidir?
Hipotez geliştirme aşamasında, sorun hakkında genel bir kanıya varıldıktan sonra, sorunun özel yanları genelden soyutlanır. Diğer bir deyişle soruna neden olan etmenler belirginleşir ve buna ilişkin hipotezler geliştirilir. Bu hipotez ile incelenecek olan sorun, artık diğer etmenlerden bağımsız bir biçimde araştırılmaya açıktır. Doğru yanıt C'dir.
Aşağıdakilerden hangi bilim adamı kişilik kuramlarının örgütlere uygulaması modelini öne sürmüştür?
Jung. Kişilik kuramlarının örgütlere uygulamasının bir örneği Jung’un öne sürdüğü modeldir. 1920’li yıllarda İsviçreli psikiyatrist Carl Jung öne sürdüğü kişilik kuramı ile insanların hem temelde birbirlerinden farklı hem de benzer olduğunu ileri sürmüştür.
Bir saha çalışması olup örgüt içindeki birey ve grupların davranış ve tutumlarını anlamayı açıklamayı ve geliştirmeyi amaçlayan, ilgi alanı insan ve örgütler olan bir disipline ne ad verilir?
Örgütsel Davranış
Problem çözme sürecinin aşamaları teşhis (diagnosis), çözüm (solution), eylem (action) ve değerlendirme (evaluation) şeklinde sıralanmaktadır. Doğru yanıt D'dir.
Bir iş yerinde uygulamaya konulan esnek çalışma saatlerinin üretim performansına olumlu katkılar sunduğu belirlenmiştir. Aynı sektörde faaliyette olan başka bir iş yerinde de aynı uygulamaya geçilmesine karar verilmiş fakat bu iş yerindeki üretim performansında herhangi bir değişim olmadığı gözlemlenmiştir. Yaşanan bu durum, aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?
Durumsallık yaklaşımı özel bir hareketin veya davranışın farklı ortamlarda farklısonuçlarının olabileceğini ifade eder. Soruda yaşanan durum da bunun bir örneğidir. Yani, bir iş yerinde uygulamaya konan durumun olumlu katkıları, başka bir iş yerinde gözlemlenmemiştir. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Ouchi'nin Z Teorisine göre aşağıdakilerden hangisi A tipi örgütlerin özelliğidir?
• Kısa dönemli istihdam• Hızlı değerlendirme ve terfi• Uzmanlaşmış kariyer yolları• Açık kontrol mekanizmaları• Bireysel karar verme• Bireysel sorumluluk• Bölünmüş ilişkiler (katı bürokratik yapı)
Aşağıdakilerden hangisi kaygının nedenlerinden değildir?
Bu nedenle hangi ortamın hangi tür kaygı yaratacağı birkültürden bir diğerine farklılık taşıyabilir. Ancak, bazı genellemeler ileri sürülebilir. Bunlar;• Desteğin çekilmesi
• Olumsuz bir sonuç beklemek
• İç çelişki
• Belirsizlik
olarak sıralanabilir. Doğru cevap E seçeneğidir.
Küresel ekonomide başarı için en önemli etkenlerden birisi aşağıdakilerden hangisidir?