Bir işletmede kurucunun başarılarına ve örgüte olan katkılarına yönelik anlatılan hikayeler örgüt kültürünün ögelerinden hangisinin kapsamında yer almaktadır?
Semboller ve davranışlar, örgüt kültürünün birinci düzeyini oluşturmakta ve kültür olgusunun dışarıdan gözlenebilen, dışa yansıyan unsurlarını ifade etmektedir. Kültürün bu ögesi, sözel-davranışsal ve fiziksel olarak ikiye ayrılabilir. Sözel-davranışsal semboller olarak; toplum içinde insanların anlaşmasında temel iletişim ve anlaşma aracı olarak görülen dil, toplumsal geçmiş ile bağlantı kurulmasında etkili olan hikâyeler, efsaneler, kahramanlar, davranışsal semboller içinde önemli yer tutan törenler sayılabilir. Doğru yanıt C'dir.
Aşağıdaki örgüt kültürü unsurlarından hangisi görünür olmayan unsurlardan biridir?
Örgüt kültürünün görünen ve görünmeyen iki boyutu vardır. Bireyin bunları doğru algılaması, işletmeyi tanıması ve benimsemesi sürecinde temel katkıyı yapar. Örgüt kültürünün gözle görünen boyutu semboller, sloganlar, törenler, özel giysiler ve benzeri somut unsurları içerir. Bunların bireyler tarafından algılanması kullanımı ile mümkündür. Bir organizasyonun üyesi olan herkes bir anlamda zorunlu olarak bu unsurları benimser ve uygular. Örgüt kültürünün bireyler tarafından anlaşılması ve algılanması güç olan boyutu ise gözle görülemeyen unsurları kapsar. Değerler, olaylara ve insanlara yaklaşım, yönetim anlayışı ve benzeri konuların bireylerce öğrenilmesi, güç ve uzun bir süreç gerektirir. Doğru yanıt E’dir.
I. Biçimsel olması
II. Tanımlama güçlükleri
III. Kavramın nesnelliği
IV. Algılanmasının zor olması
Yukarıdakilerden hangileri kültür kavramının karmaşıklığının kaynakları arasında yer almaktadır?
Örgüt kültürü kavramının karmaşıklığı, biçimsel olmaması, tanımlama ve algılama güçlükleri ve öznelliğinden kaynaklanır. Örneğin, örgütsel kültürden söz edildiğinde değerleri, normları, törenleri, kahramanları, gayriresmî iş görme süreç ve yöntemlerini, tarihsel olarak yaşanan güçlük dönemlerindeki başa çıkma yöntemlerini düşünmek gerekir. Doğru yanıt D'dir.
Bireyin alıştığı çevrenin ortadan kalkması sonucu oluşan kaygının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
Desteğin çekilmesi: Bireyin alıştığı çevrenin ortadan kalkması kaygı yaratabilir. Başka bir ülkeye gitmek üzere sizi seven ve koruyan bir yöneticinin işten ayrılması gibi.
Olumsuz bir sonuç beklemek: Sağlıkla ilgili bir durum söz konusu olduğunda, bir röntgen veya laboratuvar tahlilinin sonucunu beklerken yaşadığınız durum buna örnek verilebilir.
İç çelişki: İnandığınız bir fikirle yaptığınız davranış arasında bir çelişki varsa kaygı türünden bir tedirginlik duyarız. Gaz santrallerinin tehlikeli ortamlar olduğuna inanan kişinin bu tür bir iş yerinde çalışması bireyde gerginlik yaratabilir.
Belirsizlik: Geleceğin ne olacağını bilememek insanlar için bir kaygı nedenidir. İnsanoğlu belirsizlikleri ortadan kaldırmak için toplumsal kurumları (aile, din, boş zaman etkinlikleri vs.) kültürü, bilimi ve teknolojiyi yaratmıştır. Doğru yanıt B’dir.
I- Rahatlama egzersizleri
II- Düşünce biçiminizi değiştirmek
III- Öfkeyi dışa vurmak
IV- Öfkeyi başka bir odaktan çıkartmak
V- Odayı veya ortamı terk etmek
Yukarıdakilerden hangileri kızgınlık kontrolünde yapılabilecekler arasında yer alır?
Kızgınlık kontrolünde yapılabilecekler arasında; rahatlama egzersizleri, düşünce biçiminizi değiştirmek, komik şeyler düşünmek, espriyle geçiştirmek, odayı veya ortamı terk etmek bulunmaktadır. Doğru yanıt E'dir.
İnsanlar kendi kültürlerinden farklı yeni kültürlerle karşılaştıkları zaman doğal olarak kafaları karışabilir ve uyum sorunları yaşarlar. Bu olguya _____________ denir.
İnsanlar kendi kültürlerinden farklı yeni kültürlerle karşılaştıkları zaman doğal olarak kafaları karışabilir ve uyum sorunları yaşarlar. Genelde bu olguya kültür şoku denilir.
Dolayısıyla doğru cevap C seçeneğidir.
İnsanların arkadaş canlısı, güler yüzlü, sosyal gibi özellikleri hangi kavramla açıklanabilir?
Kişilik esasında bireyin belirli özelliklerinin (treytlerinin) bir araya gelmesidir. Treytler insanların çevrelerine karşı düzenli olarak göstermiş oldukları tepkilerdir. Sorumlu, nazik, sosyal, iyimser gibi sıfatlar bunun örnekleridir. Genelde insanın kişiliğinden söz ederken bu sıfatların bileşimi ifade edilir.
Aşağıdakilerden hangisi Ouchi’nin J tipi örgüt tiplerinden biri değildir?
Uzun süre istihdam
I. Örgütsel davranış bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar.
II. Örgütsel davranışın odaklandığı tek unsur örgütlerdir.
III. Örgütsel davranış disiplinler arası bir yapıdadır.
IV. Örgütsel davranış örgütün etkin bir biçimde çalışması üzerinde durur.
V. Örgütsel davranış bireyin başarısı üzerinde durur.
Yukarıda örgütsel davranışa ilişkin verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Örgütsel davranışın dört temel karakteristiği vardır. Birincisi örgütsel davranış bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar, İkincisi birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır, üçüncüsü doğası gereği disiplinler arası bir yapıdadır ve dördüncüsü ise örgütsel davranışın örgütün etkin bir biçimde çalışması ve bireyin başarısı üzerinde durmasıdır. Görüldüğü üzere II numaralı maddede verilen bilgi hatalıdır. Örgütsel davranış yalnızca örgüt üzerinde değil, birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır. Bu nedenle doğru cevap I, III, IV ve V numaralı maddeleri içeren E seçeneğidir.
Küresel ekonomide başarı için en önemli etken aşağıdakilerden hangisidir?
Kültüre uyum, küresel ekonomide başarı için en önemli etkenlerden birisidir. Başka ülkelerin kültürlerini ve farklılıklarını anlamada başarısız olan şirketlerin sorunlarla karşılaşmaları oldukça doğaldır. Doğru cevap A seçeneğidir.