Myers-Briggs Tip Göstergesi modelinde dört temel tercih bulunmaktadır ve her tercih için de iki seçenek söz konusudur. Bu tercihlerin kombinasyonu bireyin psikolojik anlamdaki tipini oluşturmaktadır.
Buna göre karar verirken bilimsel yöntemi tercih eden ve her zaman sebep-sonuç ilişkilerini dikkate alan bir yapıya sahip olan bireyler nasıl tiplerdir?
Düşünsel tipler karar verirken bilimsel yöntemi tercih eden ve her zaman sebep-sonuç ilişkilerini dikkate alan bir yapıya sahiptirler. Kararlarında somut ve kanıta dayalı hareket eden ve duygusallıktan uzak kişilerdir.
Özel bir hareketin veya davranışın farklı ortamlarda farklı sonuçlarının olabileceğini ifade etmesi aşağıdakilerden hangisidir?
Durumsallık yaklaşımı özel bir hareketin veya davranışın farklı ortamlarda farklısonuçlarının olabileceğini ifade eder. Doğru cevap A seçeneğidir.
…......… ……...….bireyin tutum nesnesi hakkındaki inançlarından oluşur. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?
Bilişsel bileşeni bireyin tutum nesnesi hakkındaki inançlarından oluşur.
_______________________ arasında toplum içinde insanların anlaşmasında temel iletişim ve anlaşma aracı olarak görülen dil, toplumsal geçmiş ile bağlantı kurulmasında etkili olan hikâyeler, efsaneler, kahramanlar, törenler sayılabilir.
Yukarıda boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru bir biçimde tamamlar?
Sözel-davranışsal semboller olarak; toplum içinde insanların anlaşmasında temel iletişim ve anlaşma aracı olarak görülen dil, toplumsal geçmiş ile bağlantı kurulmasında etkili olan hikâyeler, efsaneler, kahramanlar, davranışsal semboller içinde önemli yer tutan törenler sayılabilir. Bu nedenle doğru cevap A seçeneğidir.
I. Örgütün temel vazifesi ve politikaları konusunda ortak anlayışın gelişmesi
II. Amaçlara dönük davranış kalıplarının edinilmesi
III. Farklı birimlerin çatışan değerlere sahip olması
IV. Herkesin işi bildiği gibi yapması
V. Denetim ve motivasyonun kolaylaşması
Yukarıdakilerden hangileri güçlü örgüt kültürünün işlevlerindendir?
Güçlü örgüt kültürünün işlevleri;• Örgütün temel vazifesi ve politikaları konusunda ortak anlayışın gelişmesi,• Örgüt üyelerini bir arada tutan ve iletişimi kolaylaştıran ortak dilin oluşması,• Kimlik, aidiyet ve güven duygusunun gelişmesi,• Yeni üyelerin intibakının kolaylaşması,• Örgüt üyelerinin sorumluluk alma ve sahiplenme eğilimlerinin artması,• Örgüt içi dostluk bağlarının güçlenmesi,• Amaçlara dönük davranış kalıplarının edinilmesi,• Denetim ve motivasyonun kolaylaşması,• Örgütsel başarının artması şeklinde sıralanabilir.
Zayıf örgüt kültürünün göstergeleri ise şöyledir;• Kendilerini başarıya götürecek açık ve seçik bir misyona sahip değildirler.• Birçok değer ve inanç var olabilir ancak hangilerinin daha önemli olduğu net değildir.• Farklı birimler, çatışan değerlere sahiptirler.• Yönetim, tüm kurumda geçerli bir anlayış geliştirme çabası göstermemektedir.• İş görme yöntemleri geleneksel hâle gelmemiştir; herkes işi bildiği gibi yapmaktadır.
Görüldüğü üzere, III ve IV numaralı maddelerde verilenler güçlü örgüt kültürünün işlevleri değil, zayıf örgüt kültürünün göstergeleridir. Bu nedenle doğru cevap I, II ve V numaralı maddeleri içeren D seçeneğidir.
............…...kuramı göre insanların yaşamlarında önem verdikleri veya değer verdikleri herşey iş tatmini açısından önemli bir kaynak olabilir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?
Değer kuramı göre insanların yaşamlarında önem verdikleri veya değer verdikleri herşey iş tatmini açısından önemli bir kaynak olabilir.
Kluckhohn ve Murray klasik açıklamalarında her bireyin genelde;
Yukarıdaki bilgiye göre, kişilik oluşumunu etkileyen faktörler hangi seçenekte doğru sırayla verilmiştir?
I. Motivasyon
II. Liderlik
III. Planlama
IV. Uygulama
Yukarıdakilerden hangileri 21. yüzyıl örgütlerinde yönetimin temel fonksiyonları arasında yer almaktadır?
20.yüzyılın başlarında Fransız Henri Fayol yöneticilerin beş temel fonksiyonu olduğunu söylemekteydi. Bunlar; planlama, organizasyon, yürütme, koordinasyonve kontroldü. Bugün bunlar biraz daralarak 4’e inmiştir. Bunlar; planlama, organize etme, liderlik ve kontroldür. Doğru yanıt C'dir.
I- Duygularımızın her zaman bir objesi veya amacı olmayabilir.
II- Duygular kısa sürede çalışanları etkiler ve bulaşıcı bir hale gelir.
III- Duyguların ifadesi evrensel bir yapıdadır.
IV- Kültür insanların duygularını nasıl ve ne zaman ifade etmelerinde önemli bir faktördür.
Yukarıda sıralanmış olan duygulara ait özelliklerin hangisi/hangileri doğrudur?
Duygulara ait bazı özellikler şu şekilde sıralanabilir:
Duygularımızın her zaman bir objesi veya amacı vardır.
Duygular kısa sürede çalışanları etkiler ve bulaşıcı bir hâle gelir.
Duyguların ifadesi evrensel bir yapıdadır.
Kültür insanların duygularını nasıl ve ne zaman ifade etmelerinde önemli bir faktördür.
Bu nedenle, doğru yanıt C'dir.