Aşağıdakilerden hangisi çalışanlar için iş tatmini ile ilgili beş temel faktörden biri değildir?
Çalışanlar için iş tatmini ile ilgili beş temel faktör; işin kendisi, ücret, terfi sistemi, danışmanlık ve iş arkadaşları şeklinde sıralanmaktadır. Doğru yanıt B'dir.
Çalışanlarının gerekli güvenlik tedbirlerini almadan çalıştıklarını belirleyen bir firma yöneticisi, iş güvenliği uzmanları ile birlikte bir toplantı gerçekleştirmiş ve çalışanların iş güvenliğine ilişkin tutumları hakkında bilgi edinilmesini istemiştir. İş güvenliği uzmanları, öncelikle birtakım sorulardan oluşan form hazırlamış ve çalışanlardan bu formları doldurmalarını istemiş; sonrasında ise farklı statüdeki çalışanlardan oluşan kişilerle bire bir görüşmeler gerçekleştirmişlerdir.
Yapılan bu uygulamaların ismi sırasıyla aşağıdakilerden hangisidir?
Örgütsel davranışta veri toplama teknikleri arasında mülakat, anket, testler ve gözlem bulunmaktadır. Bunlar arasında anket, Cevaplandırılması istenen bir grup yazılı sorudan oluşmuş bilgi formudur. Mülakat ise, karşılıklı konuşma, yani mülakatçının, soru sorup cevaplarını kaydetmesi yöntemidir. Soruda bahsi geçen iş güvenliği uzmanları da sırasıyla bu tekniklerden yararlanmışlardır. Doğru yanıt C seçeneğidir.
"Lee Iacocca’nın otobiyografisini okuduğumuzda bu biyografide Lee’nin nasıl yönetim basamaklarını tırmandığını, Ford Motor Şirketindeki çalışmalarını, bu şirkete başkan oluşunu, daha sonra nasıl istifa ettirildiğini, nasıl Chrysler Şirketinin başına geçip onu iflastan kurtardığını ve daha sonra kâra geçirdiğini görebiliriz veya iki şirketin analizini yaparak neden birinden birinin daha avantajlı olduğunu, bu şirketlerin ürünlerini, yönetim felsefelerini, pazarlama stratejilerini, kâr-zarar tablolarını inceleyerek analiz edebiliriz. Böylece iki şirketten hangisinin gelecekte daha başarılı olacağını söyleyebiliriz."
Yukarıda verilen örnekte anlatılan veri toplama tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
Vaka etüdü, bir gerçek yaşam öyküsünün ele alınıp detaylı bir biçimde incelenmesini ifade eder. Örneğin; Lee Iacocca’nın otobiyografisini okuduğumuzda bu biyografide Lee’nin nasıl yönetim basamaklarını tırmandığını, Ford Motor Şirketindeki çalışmalarını, bu şirkete başkan oluşunu, daha sonra nasıl istifa ettirildiğini, nasıl Chrysler Şirketinin başına geçip onu iflastan kurtardığını ve daha sonra kâra geçirdiğini görebiliriz veya iki şirketin analizini yaparak neden birinden birinin daha avantajlı olduğunu, bu şirketlerin ürünlerini, yönetim felsefelerini, pazarlama stratejilerini, kâr-zarar tablolarını inceleyerek analiz edebiliriz. Böylece iki şirketten hangisinin gelecekte daha başarılı olacağını söyleyebiliriz. İşte bu iki örnekte anlatılan yönteme vaka incelemesi denir.
Doğru cevap D seçeneğidir.
I. J tipi örgüt-Hayat boyu istihdam
II. Z tipi örgüt-Kısa dönemli istihdam
III. J tipi örgüt-Uzmanlaşmamış kariyer yolları
IV. Z tipi örgüt-Bölünmüş ilişkiler
Yukarıda J ve Z tipi örgütler ile bunların özelliklerine yönelik eşleştirmeler verilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
Hayat boyu istihdam ve uzmanlaşmamış kariyer yolları J tipi örgütlerin özellikleriyken; kısa dönemli istihdam ve bölünmüş ilişkiler Z tipi örgütlerin değil A tipi örgütlerin özellikleridir. Doğru yanıt B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi yüksek duygusal zekaya sahip olan bireylerin temel özelliklerinden biri değildir?
Duygusal zekâ yaşamın duygusal yönleriyle ilgili olan becerilerin bütünleşik bir kümesidir. Bu kavram Daniel Goleman’ın 1995 yılında yayınladığı “Duygusal Zekâ, Neden IQ’dan Önemlidir” adlı kitabıyla kamuoyunda yayılmıştır. Yüksek duygusal zekâya sahip olanların, aşağıda detaylı olarak açıklanan dört temel özelliği vardır. Bunlar; bireyin kendi duygularını düzenleme yeteneği, başkalarının duygularını izleme yeteneği, motive etmek, gelişmiş sosyal becerilerdir. Doğru yanıt E’dir.
Aşağıdakilerden hangisi yöneticinin bilgi rollerinden biridir?
Modern anlamda yöneticinin üç tür rolü bulunmaktadır. Bunlar: 1. Bireyler arası rolü, 2. Bilgi rolleri ve 3. Karar verme rolleridir. Bireyler arası rollerin içinde örgüte başkanlık etme, örneğin politikacılara veya ziyarete gelenlere örgütü tanıtma, diğer şirketlerle ilişkileri düzenleme, çalışanları işe alma, eğitime cezalandırma ve güdüleme rolü vardır. Bilgi rollerinin içinde, diğer şirketlerden bilgi toplama, yeni dergileri ve yazılanları okuma, diğer şirketlerin yaptıklarını öğrenme gibi görevleri vardır. Buna Yönetici, insanları kullanarak işleri yaptıran ve yürüten kişidir. Henry Mintzberg “monitoring roles” adını vermektedir. Aynı zamanda bu bilgilerin örgüt içinde çalışanlara duyurulması ve örgütün dışarıda temsil edilmesi rolü de bunun içinde yer alır. Karar verici roller grubunda ise yatırımcılık, kaynak ayırma, görüşmeci ve sorun çözücü fonksiyonları yerine getirilir. Doğru yanıt B’dir.
John Holland kişilik ve iş uyumu konusundaki kuramıyla büyük ilgi çekmiştir. Bu kuram bireyin ilgileri (kişiliği) ile yaptığı iş arasındaki uyum üzerine kurulmuştur. Holland, kuramında altı kişilik tipi ve bu tipin yaptığı işle uyumlu olmasını sağlayan birtakım özellikler ve buna uygun mesleklerden söz etmektedir.
Bireyin herhangi bir konu, nesne veya olaya karşı takındığı tavır veya duruş olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Herhangi bir nesneye, konuya veya bireye karşı vaziyet alış biçimimiz uyum olarak tanımlanmaktadır. Doğru yanıt A'dır.
Değerlerin örgüt tarihinde ne kadar derin köklerinin olduğu ile ilgili olan örgüt kültürü boyutu aşağıdakilerden hangisidir?
Örgüt kültürünün “düzey” boyutu kültürün görünürlüğü veya fark edilme derecesi ile ilgilidir. Örneğin kültürün kurumun, şirketin logosu ve diğer sembollerinin kolayca ayırt edilmesi mümkün iken temel değerleri daha az görünür ve bilinirdir. Örgüt kültürünün “yaygınlık” boyutu kültürün kurumda ne kadar benimsendiği ve etkili olma derecesi ile ilgilidir. Kültür, insanları, inançlarını, örgüt içi ve dışındaki ilişkilerini, işletmenin rakiplerine, ürün ve hizmetlerine yönelik görüşleri gibi birçok yönünü yansıtmaktadır. Örgüt kültürünün “örtüklüğü” boyutu kültürün temel değerlerinin eski çalışanlar tarafından ne ölçüde farkında olmadan veya fazla düşünmeden kabul edildiği ve uygun davranıldığı ile ilgilidir. Bu değerler örgütün yeni çalışanları tarafından kolayca algılanmaz ve eski çalışanlar bunun farkına varmazlar. Örgüt kültürünün “etki derecesi” değerlerin örgüt tarihinde ne kadar derin köklerinin olduğu ile ilgilidir. Bu boyut, eski ve kurumsallaşmış, ayrışmış, belirgin bir tarihi olan örgütlerde gözlemlenebilir. Bu kültürlerde değerler ve inançlar birey üzerinde öylesine etkilidir ki, başka kurumlara geçen bireyler diğer kurumsal değerleri benimseyemez. Örgüt kültürünün “politik” boyutunda kültür örgüt içinde bütünleşik bir güç sistemi olarak ele alınır. Örgüt içi koalisyon ve işbirliği yapan gruplar, hatta klikler örgütün tarihi içinde önemli roller oynarlar. Bu grupların değerlere bağlılık derecesi değişime karşı direncin en önemli kaynağıdır. Doğru yanıt E’dir.
Örgüt içinde çalışan insanlar arasında bir statü ve güç farklılığının olmasına inanan kişilere ne ad verilir?
Otoriter kişilik, örgüt içinde çalışan insanlar arasında bir statü ve güç farklılığının olmasına inanan kişidir.
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri davranışın temel disiplinleri arasındadır?
Davranış, sosyal bilimler içinde üç temel disiplin çerçevesinde ele alınmaktadır. Bunlar; • Psikoloji • Sosyoloji ve • Antropolojidir