Örgütsel vatandaşlık davranışlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Örgütsel vatandaşlık davranışlarının üç ayırıcı özelliği vardır. Birincisi, örgütsel vatandaşlık davranışları gönüllüdür ve resmî görev tanımının dışında kalırlar. Çalışanın iş sözleşmesinde belirtilen resmî iş tanımının aksine, örgütsel vatandaşlık davranışları zorunlu değildir. Tersine, bu tip davranışlar bir yöneticinin talimatı sonucu değil isteğe bağlı olarak yapılır. İkincisi, örgütsel vatandaşlık davranışları örgütün teşvik sisteminin kapsamında değildir. Bu tip davranışlarda bulunmak amirlerin çalışanı daha olumlu değerlendirmesini sağlayarak ücret artışı ve kurumda yükselme olasılığını artırmakla beraber görev başarımında olduğu gibi bu kazanımlar garanti edilemez. Örgütsel vatandaşlık davranışları resmî görev tanımının bir parçası olmadığından bu tip davranışların ödüllendirilmesi garanti edilemediği gibi yapılmaları da zorunlu tutulamaz. Üçüncü ve son olarak, örgüt genelinde çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışlarında bulunması, örgütün verimliliğini ve etkinliğini arttırır.
Örgütsel davranış iş yaşamında performansı etkileyen etmenlerden öncelikle hangisi ile ilgilidir?
Profesyonel çalışanlar üzerinde yapılan bir çalışmada insanların iş performanslarıyla ilgili üç önemli faktör saptanmıştır. Bunlar; yönetim ve organizasyon, bilgi teknolojileri ve işyeri dizaynıdır. Bilgi teknolojileri ve işyeri dizaynı başka disiplinlerin konusu olmakla birlikte örgütsel davranış disipliniyle de ilişkilidir. Ama birinci faktör olan yönetim ve organizasyon örgütsel davranışın en temel ilgi alanı ve aslında neyle ilgili olduğudur. Doğru yanıt C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi çatışmaların büyümesi olasılığını arttıran faktörlerden biri değildir?
Tarafların rekabet halinde olması
Yaptırmak istediği bir davranışı ödüllendirme vaadi ile yaptıran yönetici aşağıdaki örneklerden hangisini denerse aynı taktiği kullanmış olur?
Değiş-tokuş taktiklerini kullanan bir yönetici hedef kişinin ödüllendirileceği vaadinde bulunma veya daha önce yapılan bir iyiliği hatırlatarak karşılığını isteme gibi stratejileri benimser.
Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünün varlığı görünür olmayan özelliklerindendir?
Örgüt kültürü hem dışarıdan gözlemlenebilir unsurlar olan semboller, sloganlar, hikâyeler, jargon ve seremonilerden oluşurken hem de varlığı görünür olmayan değerler, inançlar, sayıltılar (varsayımlar) gibi özelliklerden oluşmaktadır. Dolayısıyla doğru cevap B seçeneğidir.
Aynı birimde görev yapan iki çalışanın, örgütte sınırlı miktarda bulunan bir kaynağın paylaşımı konusunda anlaşmazlık yaşaması durumu aşağıdaki kavramlardan hangisi ile nitelendirilmektedir?
Bir tarafın kendi çıkarlarının bir başkası tarafından olumsuz yönde etkilendiği veya onlara karşı çıkıldığını algılaması durumuna çatışma denir. Soru kökünde verilen örnek de örgütlerde yaşanan çatışma durumunu nitelemektedir. Doğru yanıt A'dır.
Chester Barnard'a göre yetkinin kabul görmesi için gerçekleşmesi gereken koşullar hangisinde birlikte verilmiştir?
Chester Barnard (1938), astlar tarafından kabul görmedikçe yetkiden söz edilemeyeceğini belirtmiş ve yetkinin kabul görmesini dört koşula bağlamıştır. Bunlar: (a) astın kendisine verilen emri anlaması, (b) verilen emri yerine getirecek zihinsel ve fiziksel kapasiteye sahip olması, (c) emrin kişisel çıkarları, amaçları ve değerlerine uyması (d) emrin, kuruluşun amaçlarına ve temsil ettiği değerlere uymasıdır. Barnard, bu koşullardan herhangi birinin yerine gelmemesi hâlinde itaatsizlik görüleceğini iddia etmiştir.Doğru cevap D'dir.