Aşağıdakilerden hangisi güçlendirme uygulamalarında yaygın olarak kullanılan bir yaklaşım olan Kaizen (Sürekli İyileştirme) ilkelerinden biri değildir?
Kaizen (Sürekli İyileştirme) ilkeleri:
Kuralların, normların, süreçlerin ve geleneklerin hâkim olduğu istikrarlı kültürlere ne ad verilir?
Girişimci kültür, örgütsel amaçların belirsizlikle başa çıkma esneklik, yenilik yapma, yaratıcılıkla sağlanacağı ve bunları sağlamaya yönelik koşulları oluşturma odaklı kültürdür. İşbirliği kültürü, örgütsel amaçların ortak değerlerin paylaşımı yoluyla sağlanacağı inancına dayanan, örgütsel bütünleşmeye ve uyuma odaklanmış kültürdür. Hiyerarşi kültürü, kuralların, normların, süreçlerin ve geleneklerin hâkim olduğu istikrarlı kültürlerdir. Piyasa kültürü, örgütsel amaçların pazar payı egemenliği ile sağlanacağı inancına dayanan, sonuçların önemli sayıldığı ve ödüllendirildiği kültürdür. Doğru yanıt D’dir.
Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın davranışlar üzerindeki olası etkileri arasında yer alır?
Tehditler çatışmanın davranışlar üzerindeki olası etkileri arasındadır. Diğerleri ise çatışmanın kişilerarası ilişkiler üzerindeki olası etkileri arasındadır. Doğru cevap D'dir.
Aşağıdaki örgüt kültürü tiplerinden hangisi bürokrasiye en yakın olandır?
Aşağıdakilerden hangisi örgütsel stresörler arasında yer almaz?
Örgütsel Stressörler• İş Talepleri• Rol Talepleri• Fiziksel Talepler• Kişilerarası Talepler
Bireyin başarısı üzerinde durmasıdır.
Bireyin çok güzel bir haber aldıktan sonra işiyle ilgili motivasyonun yükselmesi ve iş yerinde neşeli tavırlar sergilemeye başlamasının temelinde aşağıdakilerden hangisi yer almaktadır?
Duygular, örgütsel yaşamın ve yönetimin ayrılmaz parçasıdırlar. Kişiliğimiz, nasıl kolay değişmeyen ve tutarlılık gösteren davranışlarımızı etkiliyorsa aynı şekilde kişilikten daha geçici olan duygularımız da veya duygusal yaşantımız da bizlerin ayrılmaz bir parçası olarak örgütü ve örgütsel kararları etkilemektedir. Aslında duygular ve modlarımız, yaşantımızın çok önemli olmayan veya olduğu gibi kabul ettiğimiz bir parçası olarak gözükür. Ancak, çalışma hayatına olan etkileri hiç de göz ardı edilecek gibi değildir. Örneğin, güneşli bir günde, işe gelirken kendimizi mutlu hisseder, yepyeni fikirler yaratırız. Soru kökünde verilen örnekte de bireyin duyguları temel alınmaktadır. Doğru yanıt C'dir.
Örgütlerde çatışmanın mutlaka var olması gerektiğini, bazen çatışmanın teşvik edilebileceğini savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
1990’lardan itibaren, etkileşimcilerin bakış açısı hakim olmaya başlamıştır. İşlevsel (yapıcı) çatışma olarak da adlandırılan bu bakış açısı, ilk iki bakış açısından farklı olarak örgütlerde çatışmanın mutlaka olması, çatışma yönetiminin ise hem çözümlemeyi hem de teşviği içermesi gerektiğini ve çatışmayı yönetmenin tüm idarecilerin sorumluluğu olduğunu ileri sürmektedir
Aşağıda örgüt kültürü ile örgüt iklimi arasındaki farklılıklara ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Örgüt kültürü ile örgüt iklimi arasındaki başlıca farklılıklar şu şekilde sıralanabilir (Çelik, 2008);
Görüldüğü üzere E seçeneğinde verilen bilgi hatalıdır. Bu nedenle doğru cevap E seçeneğidir.
Bir çalışanın başka bir çalışana bire bir, doğrudan ve bilerek yardım etmeyi amaçlayan davranışlarda bulunmasına ne denir?
Özgecilik; bir çalışanın başka bir çalışana bire bir, doğrudan ve bilerek yardım etmeyi amaçlayan davranışlarda bulunmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi stresin bireyler üzerindeki fizyolojik etkilerinden biridir?
E seçeneği dışındakiler stresin bireyler üzerindeki psikolojik etkileriyken "migren ve baş ağrıları" fizyolojik etkilerdir.
Bu nedenle doğru yanıt E'dir.