I. Lokomotor-Jenital Dönem
II. Duyusal-Motor Dönem
III. İşlem Öncesi Dönem
IV. Somut İşlemsel Dönem
V. Latens Dönem
VI. Formel İşlemsel Dönem
VII. Olgunluk Dönemi
Yukarıdakilerden hangileri Piaget’in kişilik gelişim evrelerindendir?
Aşağıdakilerden hangisi B tipi kişiliğe sahip bireylerde görülmez?
Örgütlerde uzmanlaşma çeşitliliği ve uzman sayısının artması sonucu yaşanan çatışmalar çatışma kaynaklarından öncelikle hangisi kapsamında yer alır?
Çatışmayı etkili yönetebilmek için yöneticilerin öncelikle çatışmanın nelerden kaynaklandığını anlamaları ve inceleyebilmeleri önem taşımaktadır. Birçok çatışmaya kaynaklık eden nedenler beş alt başlıkta ele alınacaktır: Yapısal faktörler, iletişim faktörleri, bilişsel faktörler, bireysel özellikler ve taraflar arasındaki ilişkinin geçmişi. Tarafları çatışmaya götürebilecek yapısal faktörler arasında artan uzmanlaşma, taraflar arasında karşılıklı bağımlılık, fiziksel ortam ve merkeziyetçiliğe karşı merkezkaççılık vardır. Soru kökünde verilen durum, yapısal faktörlerden biri olan artan uzmanlaşmayı örneklemektedir. Doğru yanıt A'dır.
Uzun vadede ilişkiyi koruma veya iyileştirme isteğine ek olarak belli bir tarafın haksız olduğunu fark ettiğinde veya mesele karşı taraf için daha önemli olduğunda uygun olan çatışma tarzı aşağıdakilerden hangisidir?
Bu tarzda, karşı tarafın isteğini kendi isteğinin önünde görme, diğer bir deyişle karşı tarafı yatıştırmaya yönelme söz konusudur. Böyle bir tavırda ilişkiyi korumak önem taşımakta, dolayısıyla söz konusu taraf cömert ve fedakâr davranmaktadır. Boyun eğme tarzı, uzun vadede ilişkiyi koruma veya iyileştirme isteğine ek olarak belli bir tarafın haksız olduğunu fark ettiğinde, mesele karşı taraf için daha önemli olduğunda da uygun bir tarz olarak görülmektedir. Böylesi teslimiyetçi bir tarzda, aynı zamanda, pozisyonunu karşı tarafınkine göre zayıf veya güçsüz görme, dolayısıyla da kaybını enazlama çabası görülmektedir. Bu yüzden, tipik olarak birçok ast, üstüyle çatışma hâlinde bu tarzı kullanmaya yönelmektedir. Doğru yanıt E’dir.
Bireyin herhangi bir davranışının ortaya çıkmasında veya sonuçlarında kendisinin belirli bir katkısının olduğuna inanması şeklinde tanımlanan özellik hangisidir?
Kendilik kontrolü; bireyin herhangi bir davranışının ortaya çıkmasında veya sonuçlarında kendisinin belirli bir katkısının olduğuna inanması şeklinde tanımlanır.
Gücü elinde bulunduran kişinin başkaları ile arasındaki karşılıklı bağımlılığın doğası ve derecesini anlatan bir kavram olan güç kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
Merkezîlik, gücü elinde bulunduran kişinin başkaları ile arasındaki karşılıklı bağımlılığın doğası ve derecesini anlatan bir kavramdır. Diyelim ki hastalandınız ve işe gidemiyorsunuz. İşe gidemediğiniz gün bundan kimler ne kadar etkilenir? Dolayısıyla sizin işinizin başında olmamanız veya işinizi yapmamanız ne kadar çok kişiyi ne kadar çok etkiliyorsa o kadar güçlüsünüz demektir.
Bu nedenle doğru cevap C'dir.
Kişilerin birbirinden farklı ve tutarsız görevler nedeniyle baskı altında kalmaları durumuna ne ad verilmektedir?
Rol çatışması iş yerlerinde sık sık karşılaşılan ve çok farklı biçimlerde ortaya çıkan sorunlardan biridir. Rol çatışması, genelde kişilerin bir birinden farklı ve tutarsız görevleri nedeniyle baskı altında kalmaları sonucunda meydana gelir.
Bu nedenle doğru seçenek A'dır.
Örgütsel davranışa yönelik örgüt içerisindeki insan davranışlarını farklı düzeylerde, farklı yaklaşımları bir arada kullanarak sistematik olarak inceleyen bir çalışma alanı olduğu şeklindeki bir tanımdan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
Örgütsel davranış, örgüt içindeki insan davranışlarını ve bunu etkileyen faktörleri bilimsel bir biçimde irdelemektedir. Böylece örgütsel davranış disiplinini tanımladığımız zaman onun disiplinler arası bir yaklaşım olduğunu örgüt içindeki insan davranışlarını araştırdığını ve bunu birey grup ve örgüt düzeyinde sistematik bir biçimde yaptığını söyleyebiliriz. Bu tanım örgütsel davranışın dört temel karakteristiği olduğunu göstermektedir. Birincisi örgütsel davranış bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar, İkincisi birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır, üçüncüsü doğası gereği disiplinler arası bir yapıdadır ve dördüncüsü ise örgütsel davranışın örgütün etkin bir biçimde çalışması ve bireyin başarısı üzerinde durmasıdır. Buna göre örgütsel davranış disiplini, bilimsel yöntemi kullanan bir çalışma alanı olduğu için sezgisel olduğu çıkarımı yanlıştır. Doğru yanıt E'dir.