Aşağıdakilerden hangisi çalışanlar için iş tatmini ile ilgili beş temel faktörden biri değildir?
Yanlış yanıt sevgidir. Tabii ki işini sevme sevilme çok önemlidir . Ama diğer yanıtlar çalışanlar için daha da önemelidir.
Aşağıdakilerden hangisi, üretkenlik karşıtı davranışlar kapsamında değerlendirilen verimlilik normlarından sapmaya bir örnektir?
Verimlilik normlarından sapma, örgütün kabul görmüş kurallarının altında üretken olma anlamını taşımaktadır. Bu tip davranışlarda bulunan çalışanlar üretim verimliliğini nitelik ve nicelik olarak azaltarak örgüte zarar vermektedirler. Öğle yemeği için verilen zamanı kişisel işleri için kullanıp, iş yapılması beklenen zamanda yemek yemek bu davranışlara bir örnektir. Doğru yanıt A seçeneğidir.
Aşağıda yer alan çatışma tarzlarından hangisinde karşı tarafın isteğini kendi isteğinin önünde görme, bir başka deyişle, karşı tarafı yatıştırmaya yönelme söz konusudur ?
Boyun eğme
Aşağıdakilerden hangisi Etkileşim adaleti için doğrudur?
Etkileşim adaleti; yöneticilerin çalışanlara gösterdikleri davranışların ne kadar adil algılandığıdır. Doğru cevap A'dır.
Etkileşimci yaklaşıma göre çatışma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Çatışmaya davranışçı yaklaşım örgütlerde çatışmanın kaçınılmaz olduğunu kabul etmektedir. Yapılması gereken şey, çatışmayı hep vasat düzeyde tutmaktır. Ancak, bu bakış açısı çatışma yaratabilecek veya arttırabilecek koşulların neler olduğunu açıkça ortaya koymamıştır. 1990’lardan itibaren, bu seferde etkileşimcilerin bakış açısı hakim olmaya başlamıştır. İşlevsel (yapıcı) çatışma olarak da adlandırılan bu bakış açısı, ilk iki bakış açısından farklı olarak örgütlerde çatışmanın mutlaka olması, çatışma yönetiminin ise hem çözümlemeyi hem de teşviği içermesi gerektiğini ve çatışmayı yönetmenin tüm idarecilerin sorumluluğu olduğunu ileri sürmektedir. Doğru yanıt A’dır.
Aşağıdakilerden hangisi, örgütsel vatandaşlık davranışlarından biri değildir?
Çalışanın görev tanımının içinde olmayan ve görev başarımına doğrudan katkı yapmayan ama örgütün sosyal ve manevi ortamının kalitesini arttırarak örgüte olumlu katkı sağlayan davranışlara örgütsel vatandaşlık davranışları denmektedir. Bu davranışlar, kimin yararının göz önüne alındığına bakılarak bireylerarası ve kurumsal olarak ikiye ayrılmaktadır. Özgecilik ve nezaket bireylerarası; vicdanlılık, sivil erdem ve centilmenlik ise kurumsal vatandaşlık davranışlarındandır. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Örgüt üyelerini aile üyeleri gibi görme, onların özel sorunlarıyla ilgilenme derecesi hangi kültürel eğilim tipinin göstergesidir?
Kuralcılık eğilimi örgütte kurallara ve kurallara uymaya ağırlık vermenin derecesini, hiyerarşi eğilimi hiyerarşiye, otoriteye, emir-komuta zincirine, rol ve pozisyonlara önem verme derecesini, sonuç eğilimi sonuçların önemsenme derecesini, klan eğilimi örgüt üyelerini aile üyeleri gibi görme, onların özel sorunlarıyla ilgilenme derecesini, destekleyicilik eğilimi görevlerin tam olarak yapılmasına mı yoksa göreli inisiyatif kullanımına izin verilmesine mi önem verildiğinin göstergesini, takım eğilimi takım çalışması ve bireysel sorumluluklar ile bireysel ve ortaklaşa karar verme arasındaki eğilimleri, gelişme eğilimi gelişme ve yenilikler ile durağanlık ve istikrar arasındaki eğilimlerin önemsenme derecesini, profesyonelizm eğilimi rasyonel problem çözümünün, yetkinliğin, performansa dayalı terfinin ve açık rol tanımlamalarının önemsenme derecesini, açıklık eğilimi ise anlaşmazlık ve çatışmalarda sorunların açıkça tartışabilme derecesini ifade etmektedir. Doğru yanıt A’dır.
Kendi ülkesinden farklı bir yerde yöneticilik yapan bir bireyin öncelikle sahip olması beklenen özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Küresel yöneticinin rolü daha önceki yöneticilere kıyasla diğer kültürleri anlama, gözlemleme ve öğrenme konusunda başarılı olmak ve farklı bakış açıları geliştirmektir. Bu nedenle başarılı bir küresel yönetici her şeyden önce kozmopolit bir yapıya sahip olmalı, ben merkeziyetçi olmamalıdır. Diğer bir deyişle küresel yönetici başka kültürden gelen insanlara açık ve esnek olmalı, onları kategorileştirmeyip dışlamamalıdır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Örgütsel öğrenme, değişen çevre şartlarına örgütün başarılı bir şekilde uyum sağlaması amacıyla bilgi toplama, toplanan bilgiyi anlamlandırma, ilgili merci ve kişilere ulaştırma ve daha sonra tekrar kullanmak üzere saklama eylemlerinden oluşan sürece denmektedir. Öğrenen örgüt, çalışanlarının öğrenmesine olanak tanıyarak verimlilik, kalite, yenilikler ve rekabet gücü gibi değerli sonuçlar eldeeden örgüt tipidir.
I. Korkunun kaynağı bellidir.
II. Korku endişeden daha şiddetlidir.
III. Endişe daha kısa sürelidir, korku ise uzun süre devam edebilir.
Yukarıda korku ve endişeye ilişkin verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Görüldüğü üzere endişe değil, korku daha kısa sürelidir. III numaralı maddede verilen bilgi yanlış olduğundan doğru cevap I ve II numaralı maddeleri içeren C seçeneğidir.
Yukarıdakilerden hangileri örgüt kültürüne ilişkin varsayımlar arasında yer alır ?
Örgüt kültürüne ilişkin varsayımlardır.
Aşağıdakilerden hangisi stresin bireyler üzerindeki davranışsal etkilerinden biri değildir?
Alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı, saldırganlık, kaza eğilimi ve dikkatte dağılma stresin bireyler üzerindeki davranışsal etkileri iken, yabancılaşma psikolojik etkilerinden biridir. Doğru yanıt C’dir.