Seçeneklerdeki tiplerden hangisi, çalışma hayatında herkesin yaptığı işlerin ilerisinde bir çaba gösteren, çatışmalardan kaçınan, diğerlerine yardım eden, örgütün aktivitelerine daha çok katılım sağlayan, başarılarını normal rol gereklerinin üstünde gören davranışlar sergileyen çalışanlar için kullanılan kavramdır?
Sorumlu tip kavramı; çalışma hayatında herkesin yaptığı işlerin ilerisinde bir çaba gösteren, çatışmalardan kaçınan, diğerlerine yardım eden, örgütün aktivitelerine daha çok katılım sağlayan, başarılarını normal rol gereklerinin üstünde gören davranışlar sergileyen çalışanlar için kullanılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi yönetim politikaları ve stratejilerinden kaynaklanan stresörler arasında yer alır?
Yönetim Politikaları ve Stratejileri• Küçülme• Rekabet Baskısı• Düzenli Ödeme Planları• Vardiyalı Çalışma• Bürokratik Kural ve Kaideler• Yüksek Teknoloji
Aşağıdakilerden hangisi üretkenlik karşıtı davranış gruplarından biri olan verimlilik normlarından sapma davranışına örnek olarak verilebilir?
Bir başka üretkenlik karşıtı davranış grubuna verimlilik normlarından sapma denmektedir ve örgütün kabul görmüş kurallarının altında üretken olma anlamını taşımaktadır. Bu tip davranışlarda bulunan çalışanlar üretim verimliliğini nitelik ve nicelik olarak azaltarak örgüte zarar vermektedirler. Örnek olarak bir işi tamamlamak için gereğinden fazla zaman harcamak, çok sık mola vermek, mazeretsiz devamsızlık yapmak, işle ilgisi olmayan şeylerle ilgilenmek (gazete okumak, İnternet’te gezinmek, gibi), işte olunması gereken vakitte işte olmamak ve hasta olmadığı hâlde hastalık izni kullanmak gösterilebilir. Doğru cevap D'dir.
Verilen tanımlar ile kavramlar eşleştirildiğinde hangi kavramlar dışarıda kalır?
Bilgi Gücü, Bir kişinin başkaları için değer taşıyan bilgilere görece kolay veya erken erişiminin olması ve bilgi üzerinde denetiminin bulunması sayesinde gelişen bir güçtür.
Meşru Güç: Belli rolleri üstlenmiş olan kişilerin başkalarından belli davranışları talep edebilmeleri üzerine örgütün üyeleri arasında oluşmuş bir anlaşmadır.
Özdeşlik Gücü: Başkaları kendilerini belli bir kişiyle özdeşleştirdikleri, ondan hoşlandıkları, onu sevdikleri ve/veya ona saygı duydukları zaman ortaya çıkan bir güç türüdür.
"Zorlayıcı Güç" ile "Ödül Gücü" kavramlarının tanımları verilen tanımlar arasında değildir.
Yukarıdakilerden hangileri, stratejik koşullar modeline göre güç kazanımı açısından önemle üzerinde durulması gereken stratejik koşullardır?
İnsanların gruplar hâlinde (örneğin, takım veya belli bir departman) diğer insan gruplarına göre nasıl daha güçlü hâle gelebildiklerini açıklayan iki model vardır: kaynak bağımlılığı modeli ve stratejik koşullar modeli. Belli bir örgütsel altbirim bir diğerinin faaliyetleri için bel bağladığı kaynakları denetimi altında bulundurduğu ölçüde o birim üzerinde güce sahip olacaktır çünkü kendisine bağımlı olan birimin eylemlerini etkileyecektir. Stratejik koşullar modeline göre belirsizliği azaltma yeteneği, örgüt içindeki merkezilik ve eylemlerin ikame edilemezliği güç kazanımı açısından önemle üzerinde durulması gereken stratejik koşullardır. Doğru cevap C'dir.
Yukarıdakilerden hangileri çatışmanın bireyler üzerindeki olası etkileri arasında yer alır?
Karşı tarafın isteğini kendi isteğinin önünde görme hangi çatışma tarzıdır?
Boyun eğme ,karşı tarafın isteğini kendi isteğinin önünde görme hangi çatışma tarzıdır.Doğru cevap B'dir.