I. Ekonomik belirsizlik
II. Aile problemleri
III. Teknolojik değişme
IV. Kişilik
Yukarıdakilerden hangileri stresin çevresel faktörleri arasındadır?
Çevresel Faktörler• Ekonomik Belirsizlik• Politik Belirsizlik• Teknolojik Değişme
Örgütsel Faktörler• İşle İlgili Talepler• Rolle İlgili Talepler• Kişilerarası Talepler
Kişisel Faktörler• Aile Problemleri• Ekonomik Problemler• Kişilik
II ve IV numaralı maddelerde verilenler strese yol açan faktörlerden kişisel faktörler kapsamındadır. Doğru cevap I ve III numaralı maddeleri içeren B seçeneğidir.
Bireyin hem kendi hem de karşı tarafın isteğini yerine getirme arzusunun yüksek olduğu çatışma tarzı aşağıdakilerden hangisidir?
Tümleştirme: Bu tarzda her iki tarafın da isteklerinin tamamen yerine getirilmesi arzusu vardır. Anlaşma samimiyetle aranmaktadır. Eğer tam anlamıyla bir anlaşma olamayacaksa ikincil amaç, en azından karşı tarafın refahının önemli ölçüde zarara uğratılmamasıdır. Meseleler taviz verilemeyecek kadar önemliyse, amaç farklı bakış açılarını birleştirmekse, çözümün hayata geçirilmesi için iki tarafın da benimsemesi gerekiyorsa, taraflar arasındaki ilişki önemliyse ve olumlu bir şekilde sürdürme arzusu varsa tümleştirme tarzı tercih edilebilmektedir.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi kişiliğin beş büyük boyutundan biri değildir?
Bireylerin kişiliklerini açıklamak amacıyla binlerce kelimenin kullanıldığı ünlü Webster’s Sözlüğüne bakarak bunu kolaylıkla görebiliriz. Bu kelimelerin benzer olanları birleştirildiğinde, birbirinden farklı 171 kişilik özelliğinden oluşan bir liste ortaya çıkmaktadır. Daha sonra bu 171 kişilik özelliği gelişmiş bir takım teknikler kullanılarak daraltılmış ve “Kişiliğin Beş Temel Boyutu” ortaya çıkarılmıştır. Bunlar:
Aşağıdaki faktörlerden hangisi örgütün yönetim politikalarından kaynaklı bir iş stresi faktörüdür?
Yönetim politikaları ve stratejilerinden kaynaklı iş stresi faktörleri; küçülme, rekabet baskısı, düzenli ödeme planları, vardiyalı çalışma, bürokratik kural ve kaideler, yüksek teknoloji olarak özetlenebilir. Örgütsel yapı ve dizayndan kaynaklı iş stresi faktörleri; merkezîleşme, yönetici çalışanlar, uzmanlaşma, rol belirsizliği ve çatışması, yükselme imkânlarında kısıtlılık, yasaklayıcı bir örgüt kültürü vb.dir. Örgütsel süreçlerden kaynaklı iş stresi faktörleri; sıkı kontrol, aşağı doğru iletişim, çok az bir geri bildirim, merkezî karar yapısı, kararlara katılmama, cezalandırıcı değerlendirme sistemi olarak özetlenebilir. Çalışma koşullarından kaynaklı iş stresi faktörleri ise kalabalık çalışma alanları, gürültülü, aşırı sıcak veya soğuk ortam, hava kirliliği, kötü koku, tehlikeli çalışma koşulları şeklinde sıralanabilir. Doğru yanıt E’dir.
Bir çalışandan kendi uzmanlığına, ilgilerine, amaçlarına ve değerlerine uymayan görevleri, işleri ve rolleri üstlenmesinin istenmesi o kişide hangi düzey örgüt-içi çatışma yaratır?
Bir çalışandan kendi uzmanlığına, ilgilerine, amaçlarına ve değerlerine uymayan görevleri, işleri ve rolleri üstlenmesinin istenmesi o kişide iç-çatışma yaratır.
Bu nedenle doğru seçenek A'dır.
Başkalarını etkileme becerisine ne denir?
Güç, başkalarını etkileme becerisidir.
Örgüte ait araçların, teçhizatın, makinelerin veya ürünlerin maksatlı bir şekilde tahrip edilmesine ne denir?
Sabotaj; örgüte ait araçların, teçhizatın, makinelerin veya ürünlerin maksatlı bir şekilde tahrip edilmesidir.
Bir kişi veya bir grubun sahip olduğu güç potansiyelinin bilinirliği ile ilgili kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Görünürlük, bir kişi veya bir grubun sahip oldğu güç potansiyelinin bilinirliği ile ilgili bir kavramdır. Bir iş gören veya örgütsel birimin çeşitli kaynaklardan beslenen potansiyel gücü bilindiği ölçüde gerçek güce dönüşecektir.
Bu nedenle doğru yanıt E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın kişilerarası ilişkiler üzerindeki olası etkilerindendir?
B seçeneği dışındakiler çatışmanın davranışlar üzerindeki olası etkileridir. Oysa "iletişimin kalitesinde değişme" çatışmanın kişilerarası ilişkiler üzerindeki olası etkilerindendir.
Bu nedenle doğru seçenek B'dir.
Örgütsel yapının çatışmaya neden olabilecek faktörleri artan uzmanlaşma, taraflar arası karşılıklı bağımlılık, fiziksel ortam (uzaklık-yakınlık), merkeziyetçilik-merkezkaççılıktır.