Bir çalışanın başka bir çalışana bire bir, doğrudan ve bilerek yardım etmeyi amaçlayan davranışlarda bulunması aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?
Özgecilik, bir çalışanın başka bir çalışana bire bir, doğrudan ve bilerek yardım etmeyi amaçlayan davranışlarda bulunmasıdır. Kısaca, bir başkasına iş ile ilgili konularda gönüllü olarak yardım etmeye özgecilik denir. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi kaygının nedenleri arasında yer almaz?
Belirli bir ortamda kendini güven altında ve huzurlu hisseden bireyde korku ya da kaygı olmaz. Diğer yandan aynı çevredeki başka biri bu ortamı tehlikeli bulabilir. Hangi sosyal ortamın nasıl algılanacağını içinde yer aldığımız ve toplumsallaştığımız kültür bize öğretir. Bu nedenle, hangi ortamın hangi tür kaygı yaratacağı bir kültürden bir diğerine farklılık taşıyabilir. Ancak, bazı genellemeler ileri sürülebilir. Bu bağlamda, kaygının nedenleri arasında; desteğin çekilmesi, olumsuz bir sonuç beklemek, iç çelişki ve belirsizlik yer almaktadır. Doğru yanıt D'dir.
“Arap Baharı” olarak adlandırılan dönemde, ülke yönetimi çok çalkantılı bir hâle gelmiş olan Libya, Mısır ve Suriye gibi ülkelerde faaliyet gösteren birtakım Türk şirketlerinin durumu, kişilerin akılcı olmaktan çok politik olmayı tercih ettikleri alanlardan hangisi ile ilişkilidir?
Teknoloji ve dış çevre: Bir örgütte kullanılan teknoloji ne kadar karmaşıksa orada o kadar çok politika vardır. Dış çevrenin çalkantılı olması da kişileri politikaya daha fazla iten bir koşuldur. “Arap Baharı” olarak adlandırılan dönemde, ülke yönetimi çok çalkantılı bir hâle gelmiş olan Libya, Mısır ve Suriye gibi ülkelerde faaliyet gösteren birtakım Türk şirketlerinin durumu bu noktada örnek olarak gösterilebilir. Doğru cevap E'dir.
Zorluklara rağmen olumlu tavırlar sergilemek, gereksiz yere yakınmamak ve örgütün yararı için kişisel kazançlardan vazgeçmeye ne denir?
Centilmenlik; zorluklara rağmen olumlu tavırlar sergilemek, gereksiz yere yakınmamak ve örgütün yararı için kişisel kazançlardan vazgeçmektir.
Aşağıdakilerden hangisi çatışmanın büyüme olasılığını arttıran faktörler arasındadır?
Tarafların arasında statü farklılıklarının belirsiz olması çatışmanın büyümesi açısından etkilidir. Doğru cevap E'dir.
Başkalarının deneyimlerinden ders çıkarmaya ne denir?
Örgütsel öğrenme; değişen çevre şartlarına örgütün başarılı bir şekilde uyum sağlaması amacıyla bilgi toplama, toplanan bilgiyi anlamlandırma, bilgiyi ilgili merci ve kişilere ulaştırma ve tekrar kullanmak üzere bilgiyi saklama sürecidir.
Öğrenen örgüt; çalışanlarının öğrenmesine olanak tanıyarak verimlilik, kalite, yenilikler ve rekabet gücü gibi değerli sonuçlar elde eden örgüt tipidir.
Temsili öğrenme; başkalarının deneyimlerinden ders çıkarmaktır.
Taklitçilik yeni bir örgüt için önemli bir öğrenme yöntemidir. Taklit yolu ile yeni kurulmuş bir örgüt pek çok sorununa hızlı ve denenmiş çözümler bulabilir. Bu sayede örgüt yönetimi daha az sayıda sorunla uğraşmak zorunda kalır ve stratejik konulara daha çok zaman ayırabilir; çalışanlar, müşteriler ve diğer paydaşlar tarafından daha kolay kabul görür. Ancak başkalarını körü körüne taklit etmek yarardan çok zarar getirebilir.
Bir tarafın kendi çıkarlarının bir başkası tarafından olumsuz yönde etkilendiği ve ya onlara karşı çıkıldığını algılaması durumuna......……….denir.
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere getirilebilecek en uygun sözcük nedir?
Çatişma
Belli bir tarafın kendi isteklerini önemsemediği gibi karşı tarafın isteklerini de önemsemediği, dolayısıyla, işbirliğine gitmediği gibi kendi isteklerini dekarşı tarafa bildirmediği çatışma tarzı aşağıdakilerden hangisidir?
İnsanlar çatışmaya değişik tepkiler verebilmektedirler. Birisi ne pahasına olursa olsun kazanmanın peşinde olabilir. Bir başkası hem kendisinin hem de diğer tarafın istediklerinin yerine gelmesi için çaba gösterebilir. Çatışmaya verilebilecek beş olası tepki, bir başka ifadeyle çatışma tarzı söz konusudur. Bunlardan birisi de kaçınma davranışıdır. Kaçınmatarzı bir davranışta; belli bir taraf ne kendi isteklerini önemsemektedir ne de karşı tarafınkileri. Dolayısıyla, ne işbirliğine girer ne de kendi isteklerini karşı tarafa bildirir.
I. Taktiklerin sertleşmesi
II. Tarafların çatışma konusundan uzaklaşması
III. Çatışmaya konu olan meselelerin sayısının artması
IV. Tarafların olumlu çıkar elde etmeye yoğunlaşması
Yukarıdakilerden hangileri büyümüş çatışmaların özellikleri arasında yer almaktadır?
Örgütlerde çatışmanın zamanla büyümesi, bir başka ifadeyle tırmanması söz konusu olabilir. Büyümüş çatışmanın birtakım özellikleri vardır. Taktikler sertleşir, meselelerin sayısı artar. Ayrıca, taraflar çatışmaya kendilerini daha fazla kaptırırlar. Zamanla da amaçları kendileri için olumlu birtakım sonuçlar elde etmekten çıkıp diğer tarafa zarar vermeye dönüşür. Buna göre I ve II numaralı seçeneklerde verilen ifadeler doğru II ve IV numaralı seçeneklerde verilen ifadeler yanlış bilgi içermektedir. Doğru yanıt B'dir.