Organizasyon ve ilgili çevreleri arasında karşılıklı iletişim, anlayış, kabul ve iş birliği sağlayıp sürdürmeye yardım eden, kendine özgü bir yönetim fonksiyonuna ne ad verilmektedir?
Halkla ilişkiler, organizasyon ve ilgili çevreleri arasında karşılıklı iletişim, anlayış, kabul ve işbirliği sağlayıp sürdürmeye yardım eden, kendine özgü bir yönetim fonksiyonudur. Sorunların ya da konuların yönetimini gerektirir, yönetimin kamuoyuna duyarlı olması ve kamuoyunu bilgilendirmesini sağlar.
Pazarı destekleyen yapısıyla halkla ilişkiler, çeşitli hedeflere ulaşmak için kullanılır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Kitabın 51. Sayfasına göre, kullanılır. Bunların en önemlileri farkındalığı artırmak, bilgilendirmek, eğitmek, anlayış sağlamak, güven inşa etmek, arkadaşlık kurmak, insanlara satın almaları için sebepler sunmak ve sonuç olarak tüketici kabulü iklimi yaratmaktır (Wilcox ve Cameron, 2006). Dolayısıyla sorumuzun D şıkkında yer alan ikna etmek seçeneği halkla ilişkilerle değil pazarlama iletişimin diğer bir önemli kısmı reklamla ile ilgilidir.
Bir işletme, kendi ürünleri ile ilgili arama motorlarında en çok kullanılan bazı anahtar kavramları satın alarak yeni aramalarda öncelikli olarak kendi ürünlerinin çıkmasını sağlamaktadır. Bu işletmenin pazarlama iletişimi dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Açıklamadan da anlaşılacağı üzere işletme dijital iletişimden yararlanmakladır.
Aşağıdakilerden hangisi satış sürecini oluşturan adımlardan biridir?
Tipik bir satış süreci aşağıdaki adımları içerir: İlginin yaratılması, satın alma öncesi ve satın alma aşaması.
Aşağıdakilerden hangisinde kişisel satış için geliştirilen ve AIDA olarak bilinen modelin hiyerarşik olarak doğru açılımı verilmektedir?
İletişim etkisi yüzyılı aşkın bir süredir, bilim çevrelerinde çalışılmaktadır. Bunların arasında yüzyılın başında kişisel satış için geliştirilen (AID) ve AIDA olarak bilinen model son derece kalıcı olmuştur. Bu tür modeller: “Dikkat, İlgi, Arzu ve Eylem (davranış)” olarak hiyerarşik bir etkilenme sürecinden söz ederler.
Mesajın göndericiden alıcıya doğru taşındığı ortam aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Kanal, mesajın göndericiden, alıcıya doğru taşındığı ortam olarak ifade edilmektedir. Bu kanallar kişisel ya da kişisel olmayan şekillerde olabilmektedir. Kişisel olmayan kanallar genelde kitle iletişim şeklinde olmakta ve çok geniş ölçüde bir dinleyici kitlesine hitap etmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi ‘reklam ne yapabilir?’ sorunun cevabı olabilir?
Jim Ring (1996), “reklam ne yapabilir?” sorusuna cevap ararken reklamın genelde iki tür enformasyon taşıdığını belirtmiştir: Potansiyel alıcıların yeni bir ürün ya da hizmetin ilk anda farkına varmalarının ve daha fazla sayıda kişinin markanın farkına varmasını sağlayacak bilgiler. Hedef kitlenin var olan bir hizmet ya da ürün hakkındaki duygu ve düşüncelerini değiştirmeye yönelik bilgiler.
Aşağıdakilerden hangisi işletmeden işletmeye satışta ortaya çıkan alıcı-satıcı ilişki türlerinden birisi değildir?
İlgili kitabın 84. Sayfasında yer alan şekil 4.1’e göre işletmeden işletmeye satışta ortaya çıkan alıcı-satıcı ilişki türleri şunlardır:
Dolayısıyla doğru yanıt C şıkkıdır.
“Bir gönderici ile bir alıcı arasında düşünce birliği ya da ortaklığı kurma süreci” neyi tanımlar?
Bir diğer tanımda da iletişim, bir gönderici ile bir alıcı arasında düşünce birliği ya da ortaklığı kurma süreci olarak belirtilmiştir. Tanıma dikkat edildiğinde şu üç önemli noktaya dikkat çekilmektedir: (1) İletişimden söz edebilmek için gönderen ya da kaynak ve alıcı olmak üzere en az iki taraf olmalıdır.(2) Bu iki taraf arasında düşünce birliği ya da ortaklığı kurulması amaçlanmalıdır.(3) İletişim bir süreç olma özelliğine sahiptir.
Aşağıdakilerden hangisi Rosister ve Percy'e göre belirli bir reklam kampanyası ya da iletişim çabası planlanırken iletişim hedefleri bağlamında tanımlanan beş iletişim etkisinden biridir?
Rosisster ve Percy'e göre belirli bir reklam kampanyası ya da iletişim çabası planlanırken iletişim hedefleri bağlamında beş iletişim etkisi tanımlanmaktadır. Bunlar; kategori gereksinimi, marka farkındalığı, markaya yönelik tutum, marka satın alma niyeti ve satın almadır.
“Çağdaş satışçılar örgütteki pazarlama araştırması, mühendislik, finans, operasyon ve müşteri hizmeti uzmanlarını kullanarak müşteri problemlerini çözmeyi bilmelidir”. Bu açıklama günümüz satışçılarının hangi görev veya rollerini açıklar?
Alıcı-satıcı ekip koordinatörü: Çağdaş satışçilar örgütteki pazarlama araş tırması, mühendislik, finans, operasyon ve müşteri hizmeti uzmanlarını kullanarak müşteri problemlerini çözmeyi bilmelidir.
Aşağıdakilerden hangisi “dijital pazarlama”nın konusudur?
Herhangi bir şekilde interaktif iletişimin sağ lanabildiği her tür elektronik cihaz ve bu cihazlar sayesinde oluşturulmuş ortamlar (internet gibi) dijital pazarlamanın konusudur.
Aşağıdakilerden hangisi reklam kampanyası planlanırken iletişimin hedeflerinden biridir?
Rosisster ve Percy, belirli bir reklam kampanyası ya da iletişim çabası planlanırken iletişim hedefleri bağlamında beş iletişim etkisi tanımlamaktadır: - Kategori gereksinimi, - Marka farkındalığı, - Markaya yönelik tutum, - Marka satın alma niyeti, - Satın alma.