Reklamın diğer tutundurma karması elemanlarıyla arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
Öncelikle reklam, kısa sürede etki eder ve etkisi kısa süre içerisinde ölçülebilir. Ama örneğin halkla ilişkiler, daha uzun bir sürece yayılır, dolayısıyla istenilen etkiye ulaşılıp ulaşılamadığı uzun bir süre sonunda ortaya çıkacaktır. Tüm bunların yanında, reklamın maliyeti fazladır. Ancak, internetin ve sosyal medyanın ortaya çıkışıyla reklam, bedava yayın yapabilme gücüne sahip olmuştur. Ancak yine de reklam, pazarlama iletişiminde tutundurma karması elemanlarından en maliyetli olanlardan biridir.
Pazarlama amaçlı halkla ilişkiler etkinlikleri üzerinde kaç kontrol vardır?
Pazarlama amaçlı halkla ilişkiler etkinlikleri üzerinde kontrol iki biçimde ortaya çıkar. Birincisi, duyurumla ilgili kontrol, ikincisi ise diğer etkinliklere ilişkin kontroldür.
Aşağıdakilerden hangisi kişisel satış sürecinin aşamalarından biridir?
Tipik bir satış süreci ilginin yaratılması, satın alma öncesi, satın alma aşaması, satışın hemen sonrası ve satın alma sonrası ve devamını içermektedir.
İşletmelerin bir değişim ilişkisi yaratmak ya da cevap alabilmek amacıyla tüketiciler ile doğrudan ya da bireysel bir şekilde, posta, telefon ve kişisel ziyaretler şeklinde iletişim kurmaları hangi pazarlama iletişimi karması elemanını kullandıklarının kesin göstergesidir?
Doğrudan pazarlama, örgütlerin değişim ilişkisi kurmak için belirlediği hedef kitlenin, hemen ve doğrudan işletmeye yönelik tepki vererek ilişki kurmasına olanak veren bir Pazarlama İletişimi faaliyetidir. Doğrudan pazarlamada işletmeler bir değişim ilişkisi yaratmak ya da cevap alabilmek amacıyla tüketiciler ile doğrudan ya da bireysel bir şekilde, posta, telefon ve kişisel ziyaretler şeklinde iletişim kurmaktadır.
Pazarlama açısından iletişimin birçok rolü bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisinin bu rollerden biri olduğu söylenemez?
Pazarlamanın kendisi bir iletişim ağından meydana gelmektedir. Taraflar arasında oluşan iletişimle bir değişim ilişkisi meydana gelmektedir. Dolayısıyla pazarlamada iletişim oldukça önemli bir konumda yer almaktadır. Ancak yanıltma iletişimin rollerinden biri değildir.
Kitabın 3. Sayfasına göre, değişik yollardan da olsa iletişim modern hayatın bir vazgeçilmezi hâline gelmiştir (Smith, 1999). İletişim, semboller vasıtasıyla yapılabilmektedir. Bu semboller genelde harfler gibi algılansa da harflerden daha öte simgelerdir. Trafik lambalarını düşünürsek, kırmızı dur, sarı hazırlan ve yeşil geç anlamını taşıyan bir iletişim unsurunu içermektedir. Burada önemli nokta bu unsurların önceden belirlenmiş ve insanlar tarafından ortak anlam taşıyan semboller olmasıdır (Gudykunst ve Kim, 1997). İletişim Latince ‘deki ‘Communis’ kelimesinden türetilmiş olup ortaklık ve paylaşma anlamına gelmektedir. Bu ortaklık mesajı gönderen ile alanın düşüncelerinin birbirine benzer olmasıdır. Bu noktada, iletişimi bir kişi ya da topluluğun diğer bir kişi ya da topluluk üzerinde belli bir etki yaratmak için bazı bilgi, bulgu ve izlenimlerini aktarması süreci olarak tanımlamak mümkündür. Dolayısıyla Doğru yanıt E Şıkkıdır.
Bir iletişimin yapısı ve süreci dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisinin bu süreci olumsuz etkilediği söylenebilir?
İletişimin olumlu biçimde gerçekleşmesini etkileyen her türlü faktör gürültü olarak değerlendirilir.
Aşağıdakilerden hangisi reklamın hedeflerinden biri değildir?
Batra, Myers ve Aaker’e göre ise reklam hedefleri şu şekilde belirtilmiştir: Ürünün satılmasını sağlamak ya da pazarda satışı devam eden bir ürüne yönelik talebi artırmak, Hedef kitleye ürünün nitelikleri hakkında bilgi vermek, Ürünün kullanımından sağlanacak yararları göstermek, Ürünü rakip ürünlerle karşılaştırmak, Ürünün nasıl kullanılacağını göstermek, İşletmenin teknik donanımı ve kapasitesi, üretim olanakları ve sağladığı hizmetlere ait bilgi vermek, Ürünün nereden satın alınabileceğini açıklamak, Ürünün özelliklerindeki (fiyat, ambalaj, renk vb.) değişiklikleri açıklamak, Yeni marka ismi ya da logosunu açıklamak, Yeni ürünlerin varlığını bildirmek, Tüketicileri yeni ürünlerle ilgili harekete geçirmek, Marka farkındalığı ve imajı oluşturmak, Ürüne/markaya bağlılık yaratmak, Ürün kategorisini tanıtmak, İşletmenin saygınlığını artırmak, Diğer iletişim çalışmalarını desteklemek.