Wilcox ve Cameron'a göre pazarlama hedeflerine ulaşmada halkla ilişkilerin nasıl hizmet ettiğiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Pazarlama hedeflerine ulaşmada halka ilişkilerin hizmetlerinden biri; yeni ürünler ve hizmetler hakkında ekonomi basınında yer alan makaleler yoluyla satış lideri yaratmaktır.
Dağıtım kanalları vasıtasıyla markaların nihai tüketicilere ulaştırılmasını ifade eden kavram aşağıdaki seçeneklerin hangisinde yer almaktadır?
Pazarlama iletişimi karmasını oluştururken dikkate alınması gereken iki tip strateji vardır: itme ve çekme stratejisi. İtme stratejisi dağıtım kanalları vasıtasıyla markaların nihai tüketicilere ulaştırılmasını ifade eder.
“Toptancıların, perakendecilerin ve dağıtıcıların yaptığı reklamdır”. Bu bilgi aşağıdakilerden hangi reklam grubuna girmektedir?
Aracı Reklamı: Toptancıların, perakendecilerin ve dağıtıcıların yaptığı reklamdır.
BPİ (Bütünleşik Pazarlama İletişimi) kavramını ilk kim ortaya atmıştır?
Schultz 1991 yılında BPİ kavramını Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya attıktan sonra birçok akademisyen bu alanda çalışmaya başlamış ve neredeyse her biri kendi BPİ kavramını geliştirmiş ve ortak bir tanım birliğine vanlamamıştır.
Reklamı yapanlar açısından reklam grupları arasında aşağıdakilerden hangisi vardır?
Reklamı yapanlar açısından; üretici reklam, aracı reklam, hizmet işletmesi reklamı, siyasal reklam, sosyal sorumluluk reklam, kar amacı gütmeyen reklam, tüketici tarafından oluşturulan reklam olarak gruplandırılır.
Bütünleşik Pazarlama İletişiminin yararlarına karşın bu yaklaşımın işletmelerce etkin bir şekilde kullanılmasının önünde birtakım engeller bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu engellerden biridir?
Bütünleşik pazarlama iletişiminin, işletmelerde etkin bir şekilde kullanılması önündeki engeller şu şekildedir: Yönetimin BPİ’nin yararlarını anlayamaması, planlama yaklaşımının getirdiği kısıtlılıklar, birimler arasında üstünlük sağlama mücadelesi ve uzmanlık alanlarında uzmanlığı yitirme korkusunun ön plana çıkmasıdır.
Reklam, tüketicilere gönderilen çeşitli mesajları içermekte ve bu yolla onların davranışlarını etkilemeye çalışmaktadır. Bu yönüyle reklam birtakım ikna etme süreçlerini kapsamaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu ikna süreçleri içerisinde yer almaz?
Reklam, enformasyon akışında kaynaktan alıcıya ulaştırılmaya çalışılan mesajın ürün ya da hizmet hakkında bilgi içermesi ve bu bilgi içeren kodlamaların alıcının repertuarında anlam ifade etmesi sonucunda ikna edilmesi süreçlerini kapsamaktadır. Bu ikna etme süreçleri, rakipler arasında en fazla bu üründen yararlanabileceğine inandırmak, ürünün yeni bir kullanış tarzını göstermek, tüketiciyi ürün sayesinde hoşlanmadığı şeylerden kurtarabileceğine inandırmak, ürünü hatırlatıcı sembol ve işaretleri yerleştirmek şeklinde sıralanabilmektedir.
I-Aylık rapor
II-Yıllık rapor
III-Üç yıllık rapor
IV-Medya ilişkileri ve medya izleme
Finansal halkla ilişkiler çalışanları bir dizi iletişim etkinliğinde sorumludurlar. Buna göre yukarıdakilerden hangileri bu iletişim etkinliklerindedir?
Finansal halkla ilişkiler çalışanlarının sorumlu olduğu iletişim etkinlikler, yıllık rapor, üç yıllık rapor, yıllık toplantı, görüşme çağrıları, medya ilişkileri ve medya izleme, proxy mailler şeklinde sıralanabilir.
Aşağıdakilerden hangisi reklamın işlevlerinden biri değildir?
Kitabın 30. Sayfasında yer alan açıklamalara göre, Ehrenberg reklamın işlevlerini tanımlamıştır. Bu tanımlama şöyledir:
“• Bir hatırlatıcı rolü oynayıp marka farkındalığını uyararak satın almayı ve markanın kullanımını sağlar; olumlu bir tutum yaratır.
Bu tanımlamadan yola çıkıldığında reklamın hatırlatıcı, pekiştirici, savunmacı ve ikna edici olduğu görülür. Dolayısıyla doğru yanıt E şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi finansal halkla ilişkiler çalışanlarının sorumluluklarından biridir?
Finansal halkla ilişkiler çalışanları bir dizi iletişim etkinliğinden sorumludur. Bunlar yıllık rapor, üç yıllık rapor, yıllık toplantı,görüşme çağrıları, medya ilişkileri ve medya izleme, proxy maillerdir.
Organizasyona zarar verecek olumsuz bir duyurum meydana gelinceye kadar beklemek ve ondan sonra tepki vermektense birçok şirket herhangi bir olumsuz duyurumun kötü etkisini en aza indirmek için proaktif stratejiden yararlanır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi proaktif bir stratejidir?
Proaktif stratejiler, hak verme, güçlendirme ve internet müdahalesi şeklinde ifade edilebilir (Clow ve
Baack, 2004).
Bir işletme, bütün pazarlama karması elemanlarını ve pazarlama iletişimi elemanlarını bütüncül bir şekilde ele alarak onları ortak bir amaç ve hedefe doğru koordine ediyorsa bu işletme için aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?
Yukarıdaki açıklama dikkate alındığında sözü edilen işletmede bütün pazarlama çabalarının koordine edildiğini dolayısıyla işletmenin bütünleşik bir pazarlama iletişimi yaklaşımına sahip olduğu görülmektedir.
Ürün ya da hizmete dair hoşa gitme, tercih etme, tutum oluşturma ve satın alma davranışı oluşturmak olarak açıklanan reklam amacı aşağıdakilerden hangisidir?
kitabın 34. Sayfasında Kotler (2003)’e göre Reklamın amaçları belirtilmektedir. Kotler (2003)’e göre reklamın amaçları dört başlık altında toplanabilir:
Dolayısıyla sorumuzun yanıtı B şıkkıdır.