Aşağıdakilerden hangisi reklamı önemli kılmaz?
Tüketiciyi markadan soğutmak, reklamın amaçlarından değildir ve reklamı önemli kılmaz, tersine tüketiciyi markaya çekmek esastır.
Aşağıdakilerden hangisi reklamın amaçlarından değildir?
Diğer pazarlama faaliyetlerini karalamak, reklamın amaçlarından değildir.Tersine, reklam, diğer pazarlama faaliyetlerini destekler.
Pazarlama iletişimi, pazarlama karması elemanlarından biri olmakla birlikte kendi içinde de alt elemanlara sahip olduğu bilinmektedir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu alt elemanlardan biri değildir?
Dağıtım, pazarlama iletişimi elemanlarından biri değil pazarlama karması elemanlarından biridir.
I-Farkındalığı arttırma
II-Bilgilendirme
III-Ürün satışında baskı oluşturma
IV-Güven inşa etme
Pazarı destekleyen halkla ilişkiler, çeşitli hedeflere ulaşmak için kullanılır. Yukarıdakilerden hangileri bu hedefler arasında yer almaktadır.
Pazarı destekleyen yapısıyla halkla ilişkiler, çeşitli hedeflere ulaşmak için kullanılır. Bunların en önemlileri farkındalığı artırmak, bilgilendirmek, eğitmek, anlayış sağlamak, güven inşa etmek, arkadaşlık kurmak, insanlara satın almaları için sebepler sunmak ve sonuç olarak tüketici kabulü iklimi yaratmaktır.
Halkla ilişkiler kavramını açıklamak için pek çok tanım yapılmıştır. Buna göre, aşağıdakilerin hangisi halkla ilişkiler tanımında üzerinde durulan unsurlardan birisidir?
Birçok halkla ilişkiler tanımında üzerinde durulan unsurlar, organizasyon yönetiminin bir parçası olarak planlı ve sürdürülebilir bir program yürütmesi; organizasyon ve paydaşları arasındaki ilişkilerle uğraşması; organizasyonun içinde ve dışında farkındalık, düşünceler, tutumlar ve davranışları yönlendirmesi, politikaların, yöntemlerin ve eylemlerin paydaşlar üzerindeki etkisini analiz etmesi; organizasyonun varlığını sürdürmesi ve ilgili hedef kitlenin çıkarları ile çatışan eylemleri, politikaları ve yöntemleri tanımlaması; hem organizasyon hem de ilgili çevreleri için yararlı olan yeni politikalar, yöntemler ve eylemlerin oluşturulması konusunda yönetime danışmanlık etmesi; organizasyon ve ilgili çevresi arasında iki yönlü iletişimi sağlayıp sürdürmesi; organizasyonun içinde ve dışında farkındalık, fikir, tutum ve davranışta ölçülebilir değişiklikler yaratması; organizasyon ve ilgili çevreleri arasında yeni ya da süregelen ilişkilere yol açması şeklinde sıralanabilir.
İletişim sürecinde sorulan sorulara bağlı olarak aşağıdaki ilişkilendirmelerden hangisi doğrudur?
Kitabın 4.sayfasına göre iletişim sürecini ifade eden beş temel soru bulunmaktadır. “Kim, Kime, Hangi İletişim Ortamında, Hangi Etkinlik Oranında ve Ne Söyler?” Mesajın sadece soldan sağa doğru aktığı, geri bildirim ve tepki bağlantılarının eksik olduğu, statik yapıdaki tek yönlü iletişim modelini ifade eden bu soruları bir akış çerçevesinde Şekil 1.1’de gösterilmektedir.Bu yönde doğru eşleştirme şöyledir:
KİM?- GÖNDEREN
NE SÖYLER? – MESAJ
HANGİ İLETİŞİM ORTAMINDA?- KANAL
KİME?- ALICI
HANGİ ETKİNLİK ORTAMINDA? – ETKİNLİK
Dolayısıyla doğru yanıt D şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi distribütörün kendi satış gücünün belirli bir ürünün satışı için harcadığı çaba ve dikkati ifade eder?
Zihin payı kavramı distribütörün kendi satış gücünün belirli bir ürünün satışı için harcadığı çaba ve dikkati ifade eder.
Hedef kitle, halkla ilişkiler çalışması ile içsel ya da dışsal olarak ulaşmak, etkilemek istenen kişileri kapsar. Aşağıdakilerden hangisi iç hedef kitle kapsamındadır?
Kitabın 63. sayfasında yer alan tablo 3.7’de dış hedef kitlenin kapsamı anlatılmaktadır. Soruda iç hedef kitle kapsamına girenler sorulmaktadır. Kitaba göre, iç hedef kitleyi oluşturan kişi ya da grupları şu şekilde sıralayabiliriz: Çalışanlar, ortaklar ve yatırımcılar, kuruluş üyeleri, yönetim ekibi, potansiyel çalışanlar, çalışanların aileleri, sendika üyeleri, emekliler ve işten ayrılanlar. Dolayısıyla doğru yanıt B şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi reklam coğrafi açıdan sınıflandırıldığında ortaya çıkacak reklam türlerinden birisidir?
Coğrafi açıdan reklam; global reklam, uluslararası reklam, ulusal reklam, bölgesel reklam ve yerel reklam şeklinde sınıflandırılmaktadır.
İşletmenin varlığından tüketicilerin haberdar edilmesi ve neticesinde bir değişimin yaşanması durumu aşağıdakilerden hangisini açıklar?
Pazarlamanın değişim ilişkileri üzerine kurulu olduğu düşünüldüğünde ve pazarlama ve tüketicilerin istek ve ihtiyaçları arasında görülen karşılıklı değişim ilişkilerini göz önünde bulundurduğumuzda iletişimin hayati rolünü görmemiz mümkündür. Bu noktada iletişimin en temel rolü işletmenin varlığından tüketicilerin haberdar edilmesi ve neticesinde bir değişimin yaşanmasıdır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi “kaynağı belli olan, ücreti ödenen, kişisel olmayan bir iletişim biçimidir ve şimdi ya da gelecekte tüketicileri bazı eylemlerde bulunmaları için ikna etmek üzere hazırlanır” şeklinde tanımlanan kavramdır?
Sözkonusu özellikleri sağlayan ve müşteriyi ikna etmek üzere hazırlanan ürün reklam olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi günümüz satışçılarının farklı görev ve rollerinden satış yapıldıktan sonra da satışçıların sürekli olarak müşterileri ile temas kurmasını ve sattıkları ürünün nasıl performans gösterdiğini izlemesini içeren bir unsurdur?
Müşteriler problemleri hakkında öneri, teknik yardım, finansman desteği ve hızlı sevkiyat beklerler. Satış yapıldıktan sonra da satışçılar sürekli olarak müşterileri ile temas kurmalı ve sattıkları ürünlerin nasıl performans gösterdiğini izlemelidir. Buna; müşteri hizmeti sağlama denir.
Aşağıdakilerin hangisi finansal halkla ilişkilerin gelişimine yol açan sebeplerden biri değildir?
Halka açılan şirketlerin sayısında artış meydana gelmesi, şirket evliliklerinin çoğalması, şirketlerin yönetimleri devralmaları sırasında sergiledikleri olumlu tutumlar, global finans piyasalarının öneminin artması finansal halkla ilişkilerin gelişimine yol açmıştır (Okay, 2002).
Halkla ilişkiler çalışması kapsamında üreticiler, eğitimciler, basın veya ticari birlikler gibi muhataplar hangi kitle içerisinde yer alır?
Avantajlı bir pazarlama çevresi yaratmak için iyi bir dış ilişkiler geliştirilmelidir. Organizasyonların dikkate alması gereken çeşitli dış hedef kitleler; medya ve eşik bekçileri, basın (ulusal, bölgesel, günlük, haftalık, gazete, dergi ve diğerleri), yayın (TV, radyo, uluslararası, ulusal ve yerel), finansal ürün sahipleri, paydaşlar, üreticiler, dağıtımcılar, genel kamu işleri, baskı grupları, destekçiler (belli bir mesajı yaymaya çalışan kişiler),eğitimciler, bilgi sağlayanlar, ticari birlikler, topluluklar (cemaat, camia).