Güvenlik sistemleri satan bir satışçının müşterinin korku dürtüsüne hitap edebilir ve “ailenizin, çocuklarınızın evinizde güvenli bir şekilde yaşaması sizin için çok önemlidir sanırım” cümlesine “tabi ki çok önemli” benzeri bir yanıt bekler.” Yukarıdaki satış sunuşu aşağıdaki hangi satış modeli için bir örnek oluşturabilir?
Etki-tepki modeline göre geliştirilmiş bir satış sunuşunda aday müşterilerin belirli dürtülere benzer tepkiler vereceği varsayılarak müşterileri satın almaya yöneltecek dürtüler üzerinde durulur. Örneğin güvenlik sistemleri satan bir satışçı müşterinin korku dürtüsüne hitap edebilir ve “ailenizin, çocuklarınızın evinizde güvenli bir şekilde yaşaması sizin için çok önemlidir sanırım” cümlesine “tabi ki çok önemli” benzeri bir yanıt bekler. Bu tür sunuşlarda aday müşterilerden olumlu yanıtlar alacak biçimde satışçının soruları ve sunuş cümleleri mantıki bir sıra izler. Biraz önceki örneğimizde satışçı “evinizden uzak olduğunuz zamanlarda ailenizin güvenliği konusunda endişe yaşamakta mısınız?” benzeri bir soruya da olumlu bir yanıt aldıktan sonra sattığı güvenlik sistemini bu endişeyi ve korkuyu ortadan kaldıracak bir çözüm olarak sunabilir.
I. PekiştirmekII. Bilgi vermekIII. Pazarlama YapmakIV. HatırlatmakV. Ticaret merkezi kurmakVI. İkna etmekYukarıdakilerin verilenlerden hangileri reklamın amaçlarındandır?
Reklamın temel amaçları bilgi vermek, ikna etmek, hatırlatmak ve pekiştirmektir.
Aşağıdakilerden hangisi ödeme açısından yapılan reklam sınıflarındandır?
Ortaklaşa reklam, ödeme açısından yapılan reklam sınıflarındandır.
Aşağıdakilerden hangisi reklamın yapılma amaçlarından birisi değildir?
Kotler (2003)’e göre reklamın amaçları dört başlık altında toplanabilir. Bunlar; bilgi vermek, ikna etmek, hatırlatmak, pekiştirmektir.
Pazarlama amaçlı halkla ilişkilerin birçok avantajının olmasına karşılık, pazarlama amaçlı halkla ilişkiler etkinlikleri bazı sınırlılıklara sahiptir. Aşağıdaki avantaj ve sınırlılıklardan hangisi üçüncü şahsın onayı gibi ve yansız olarak algılanır?
kitabın 52. Sayfasına göre, Pazarlama amaçlı halkla ilişkilerin birçok avantajının olmasına karşılık, pazarlama amaçlı halkla ilişkiler etkinlikleri bazı sınırlılıklara sahiptir. Bu avantaj ve sınırlılıklar, kendi aralarında güvenilirlik, görünürlük ve erişim, maliyet ve kontrol olmak üzere dört gruba ayrılırlar. Güvenilirlik: Üçüncü şahsın onayı gibi algılanır, yansız olarak algılanır, güven ve güvenilirliği ortaya çıkarır. Görünürlük ve erişim: Reklamın erişimini artırır, reklamının yapılmasına izin verilmeyen bazı ürünlerin alıcılarına ulaşılır, reklamın etkin ve verimli bir şekilde ulaşamayacağı bazı hedef kitlelere ulaşır. Maliyet: Kuruluşların ürettikleri ürünler, bunların reklamları ve promosyon faaliyetleri için medyada fazladan yer elde edilir ve bu durum reklam ve promosyon bütçelerini azaltır. Kontrol: Pazarlama amaçlı halkla ilişkiler etkinlikleri üzerinde kontrol iki biçimde ortaya çıkar. Birincisi, duyurumla ilgili kontrol, ikincisi ise diğer etkinliklere ilişkin kontroldür. Dolayısıyla doğru yanıt A şıkkıdır.
Yeni bir ürünü desteklemek, marka yapılandırmak için kullanılabileceği gibi var olan ürünleri yeniden canlandırmak için de kullanılan halkla ilişkiler birimi aşağıdakilerden hangisidir?
Pazarlama amaçlı halkla ilişkiler, yeni bir ürünü desteklemek, marka yapılandırmak için kullanılabileceği gibi var olan ürünleri yeniden canlandırmak için de kullanılır. Örneğin, yeni üretilen bir otomobil için gazetecileri test sürüşüne davet etmek yeni ürüne yönelik pazarlama amaçlı halkla ilişkiler örneğidir.
Bütünleşik pazarlama iletişimine ilişkin tanımların ortak özellikleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
BPİ'ye ilişkin tanımların ortak özelliklerinden biri tüm pazar segmentleri, satın alma alışkanlıkları gibi verilerden yararlanmayı ifade eden veri tabanı bazında planlama ve uygulama özelliğidir.
Aşağıdakilerden hangisi halkla ilişkiler tanımında kullanılan kavramlardan biridir?
Halkla ilişkiler tanımında kullanılan kavramlar ve bu kavramlara atfedilen anlamlar şunlardan oluşur: Organizasyon: Sağlık, kültür ve eğitimle ilgili bir organ olabileceği gibi bir devlet organı, ticari bir kuruluş, bir meslek örgütü de olabilir. İlgili çevre: Organizasyon için önemli olan hedef kitlelerdir. Mevcut/ potansiyel müşteriler, çalışanlar ve yönetim, yatırımcılar, medya, devlet, tedarikçiler, kamu- oyunu şekillendiren kişiler, gruplar ilgili çevre olabilir. Anlayış: iki yönlü bir süreçtir. Etkili olmak için organizasyonun ilgili hedef kitlenin fikirlerini dinlemesi gerekir.
Pazarlama iletişimi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Pazarlama iletişimi sadece organizasyon içi öğelerle değil dış çevre ile de güçlü iletişim kurmayı amaçlamaktadır.Çünkü pazarlama iletişimi faaliyetleri birbirinden farklı özellikleri olan elemanlardan oluşan bir kümedir.
Diğer pazarlama iletişimi araçlarında olduğu gibi kişisel satışın da güçlü yönlerine karşılık aşağıda açıklandığı gibi bazı zayıflıkları söz konusudur. Aşağıdakilerden hangisi bu zayıflıklardan biridir?
Halkla ilişkiler tanımı yapılırken bazı unsurlar üzerinde önemle durulur. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan biri değildir?
Kitabın 50. Sayfasına göre, birçok halkla ilişkiler tanımında üzerinde durulan unsurlar şunlardır:
Doğru yanıt olan E şıkkı ise, reklamda ikna ile ilgilidir.
Pazarlama iletişimi ve kişisel satış ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Kişisel satış pazarlama faaliyetlerine insan unsurunu getiren pazarlama iletişimi karması olarak düşünmek mümkündür.