Stratejik iş biriminin pazar payının artırılması için kısa vadeli kazançlardan bir süreliğine vazgeçilmesi, stratejik iş birimleri için uygulanabilecek aşağıdaki stratejilerden hangisini ifade etmektedir?
Büyüme/pazar payı matrisine ilişkin yukarıda verilen açıklamalar dikkate alınarak stratejik iş birimleri için uygulanabilecek belli başlı dört temel strateji şu şekilde sıralanabilir:
Pazarlama araştırmaları kapsamında daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılan, veri toplanan araştırmalara ne ad verilir?
İkincil araştırma daha önce başka araştırmacılar tarafından toplanmış olan araştırma konusuyla ilgili verilerin derlenmesini içerir. Genellikle kütüphaneler, veri tabanları ve İnternet üzerinde gerçekleştirildiği için ikincil araştırmalar çoğu zaman masa başı araştırma olarak da adlandırılır. Yoğun olarak literatür taramasına dayanan ikincil araştırmada, araştırmacı konuyla ilgili kavram ve değişkenleri belirlemek, kendisine araştırmada ışık tutacak noktaları ortaya çıkarmak amacını taşır.
Aşağıdakilerden hangisi tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılama durumlarının başarılı olup olmadığının kararının verildiği süreçtir?
Tüketici satın alma eylemini gerçekleştirip ihtiyacını karşılamaya çalıştığında bunun başarılı mı, başarısız mı olduğuna karar verir. Beklenen ile gerçekleşen arasındaki karşılaştırma sonucu tatmin olmuştur, kısmen tatmin olmuştur ya da tatmin olmamıştır. Bu durum tüketicinin satın alma sonrası değerlendirmesiyle ilgilidir.
Elde edilecek gelirleri işletmenin daha iddialı olabileceği işlerde kullanmakamacıyla stratejik iş biriminin satılması, stratejik iş birimleri için uygulanabilecek aşağıdaki stratejilerden hangisini ifade etmektedir?
Büyüme/pazar payı matrisine ilişkin yukarıda verilen açıklamalar dikkate alınarak stratejik iş birimleri için uygulanabilecek belli başlı dört temel strateji şu şekilde sıralanabilir:
Aşağıdakilerden hangisi konumlandırma hakkında doğru bir bilgi değildir?
Konumlandırmada fiziksel ve psikolojik olmak üzere iki temel yaklaşım söz konusudur.
Yukarıdaki bilgiler aşağıda verilen pazarlama bilgi sistemi unsurlarından sırasıyla hangilerine karşılık gelmektedir?
Pazarlama istihbaratı: Pazarlama istihbaratı özellikle sektör ve rakipler hakkında istihbarat bilgilerinin toplanma sürecidir. İşletme bazen satış elemanlarından, diğer müşterilerden rakipler ve sektör hakkında birtakım bilgiler edinme yoluna gidebilir. İstihbarat faaliyeti süreklilik arz eder.
Pazarlama karar destek sistemi: Karar destek sistemlerinin temel görevi, uygun pazarlama bilgilerinin makul detaylarda toplanarak karar vericilerin erişebileceği şekilde saklanmasıdır. Karar destek sistemi, yöneticilere karar vermeden önce çeşitli alternatiflerin sonuçlarını tahmin etme şansı verir (Gegez, 2010: 20). Karar destek sistemi yöneticinin “a” değişirse “b” ye ne olur şeklindeki sorularına cevap arayan bir sistemdir. Analitik sistemlerle birlikte modelleme ve analiz içeren bu sistemde örneğin, reklam harcamalarında artış yapılırsa satışlar nasıl değişir gibi sorulara cevap aranmaya çalışılır.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği A'dır.
Soruda verilen bilgi endüstriyel alıcı kararlarını etkileyen faktörlerde fikir liderliği ve söylentiler yoluyla iletişime aittir.
Pazarlama dünyasında pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği makro ve mikro bileşenlerden oluşan yapıya ne ad verilir?
Pazarlama çevresi; pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirildiği, son derece dinamik olan, makro ve mikro bileşenlerden oluşan bir çevredir. Pazarlama yöneticileri pazarlama çevresini temel olarak 2 başlık altında izlemek durumundadır. Bunlar makro ve mikro çevrelerdir. Doğru cevap C' dir.
Aşağıdakilerden hangisi Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde yer alan Fizyolojik ihtiyaçlardan biridir?
Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi kuramında yer alan Fizyolojik ihtiyaçlar: Yeme, içme, üreme vb. sıralanabilir.
Aşağıdaki hangi kavram "değişim ilişkileri ağları odaklı pazarlama yaklaşım"nı en iyi şekilde ifade eder?
Alp-Germen; değişim ilişkileri ağları odaklı pazarlama yaklaşımıdır.
Geleneksel pazarlama anlayışında yer alan hangi yaklaşımda amaç ürün kalitesinin arttırılması ve kar maksimizasyonu sağlamaktır?
Ürün yaklaşımı, ürün kavramına dayanmaktadır. Bu dönemde mühendislik hizmetlerine ve yine üretime ağırlık verilmiştir. Bu dönemin anlayışında rekabet eden işletmeler, kaliteli, yüksek performanslı ve yenilikçi ürünlere ağırlık vermişlerdir. Bu tarz ürünler üretmenin, tüketicileri de olumlu davranış içine iteceği düşünülmektedir. Bu tarz yenilikçi ve yüksek performanslı ürünlerin, tüketicileri cezbedeceği ve işletmelerce istenilen düzeyde kâr elde edileceği görüşü hâkimdir.
Aşağıdaki ifadelerden hangisi SWOT analizinin lehte faktörlerinden biridir?
BCG matrisine ilişkin olarak stratejik iş birimleri için uygulanabilecek temel stratejiler; geliştirme, elde tutma, hasat alma, tasviye etmedir. Doğru cevap C'dir.