Pazarlama yönetim sürecinin ilk aşamasının aslında diğer iki aşamasına yön veren aşama olması, ne anlama gelmektedir?
Pazarlama yönetim sürecinin stratejik ve operasyonel düzeyde gerçekleştirilen süreçlerden oluştuğu vurgulanmalıdır. Sürecin ilk aşaması aslında diğer iki aşamasına yön veren aşamadır. Üst yönetimin sorumluluğunda stratejik bir bakış açısıyla gerçekleştirilmesi gereken pazarlama planlaması, uygulamaya yön verirken kontrol için gerekli performans değerleme standartları için de temel oluşturur. Pazarlama çabalarının başarıya ulaşması, pazarlama çabalarının yönetilmesiyle doğrudan ilişkilidir. İyi bir yönetim ise stratejik bakış açısını gerektirir. Bu sebeple, pazarlama planlaması stratejik bir bakış açısıyla ele alınacaktır.
Tipik bir satın alma sürecinde tüketici problemin farkına varır, seçenekleri ve bilgiyi arar, seçenekleri değerlendirir, satın alım yapar ve satın alma sonrası değerlendirme yapar. Değerlendirme sonucu ne olursa olsun tüketici satın alma kararı vermeyebilir. Sosyal çevre bu kararda etkili olduğu gibi ekonomik durumdaki değişme de satın almayı erteletebilir. Satın alma kararı şunları kapsar: ürün-marka seçimi, aracı seçimi, ödeme tutarı ve zamanı, ödeme biçimi.
Makro çevreyi oluşturan elemanlar: Demografik çevre, doğal çevre, teknolojik çevre, politik ve yasal çevre ve kültürel çevredir.
Üründen beklenen fayda değiştiğinde, tüketici ihtiyaçları farklılaştığında ve yeterli talep görüldüğünde, işletmeler farklılaştırma yoluyla bu stratejiyi izler. Büyümenin doğal sonuçları da farklılaştırılmış stratejiye doğru işletmeleri yönlendirir. Farklı ürünlerle farklı ihtiyaçların karşılanması için farklı pazar bölümlerine yönelik çabalar farklılaştırılmış pazarlama stratejisi olarak isimlendirilir.
“Sizce arkadaşlarınız...”, “Sizce üniversite mezunu gençler...” şeklinde başlayan sorularla cevaplayıcının konuya ilişkin görüşleri daha objektif bir şekilde alınmaya çalışılır.
Yukarıda verilen bilgi, kalitatif araştırmalarda hangi projektif tekniğe işaret etmektedir?
Üçüncü Kişi Tekniği: Üçüncü kişi tekniğinde cevaplayıcıya doğrudan soru sormak yerine “Sizce arkadaşlarınız...”, “Sizce üniversite mezunu gençler...” şeklinde başlayan ve üçüncü kişiye atfedilen sorularla cevaplayıcının konuya ilişkin görüşleri daha objektif bir şekilde alınmaya çalışılır. Bu yöntem özellikle sorunun doğrudan kendisine sorulması durumunda kendisini sosyal açıdan kabul görmeyen bir duruma düşürecek konularda yaygın olarak kullanılan ve daha objektif cevapları teşvik eden bir alternatiftir.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği D'dir.
Ücretler ve vergiler, reklam etik kuralları ve sosyal sorumluluk, ürün güvenliği, ambalajlama ve etiketleme konuları hangi makro çevre faktörü içerisinde incelenmektedir?
Bir toplumda her birey gibi işletmeler de kanunlara tabidir. Ülkelerde hükümetler yasama görevini üstlenirler. Hükümetlerin yasa çıkarma güçleri politik çevreyi, çıkan yasaların gücü ise yasal çevreyi oluşturur. Soruda yer alan konular yasal çevre açısından işletmeleri ilgilendiren konuların başında gelmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi makro çevre faktörlerinden biridir?
Rakipler, baskı grupları, tedarikçiler ve işletme mikro çevre faktörleri arasında sayılmaktadır. Kontrol edilmesi daha zor olan makro çevre içerisinde demografik, doğal, teknolojik, politik ve yasal çevreler ve kültürel çevre yer almaktadır.
Kaynak ve kabiliyetlerin amaç ve hedefler doğrultusunda uygulamaya geçirilmesi, karar alınması, gerekli uyumlaştırmaların sağlanması, ulaşılan sonuçların hedeflerle karşılaştırılarak gerekli düzeltici önlemlerin alınması işine ne denir?
Yönetim en yalın hâliyle; kaynak ve kabiliyetlerin amaç ve hedefler doğrultusunda uygulamaya geçirilmesi, karar alınması, gerekli uyumlaştırmaların sağlanması, ulaşılan sonuçların hedeflerle karşılaştırılarak gerekli düzeltici önlemlerin alınmasıdır. Dolayısıyla yönetim; hedef belirlemeyi, seçenekler arasında uygun tercihlerden yana karar almayı, kararların doğru ve zamanlı bir şekilde uygulanmasını ve bu amaçla gerekli koordinasyon çabalarının yanı sıra, hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığının denetlenmesi ve gerekli düzeltici önlemlerin alınmasını sağlamak bakımından kontrol etmeyi de gerektirir