• Pazarlama Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 20

Pazarlama Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 20
1.
Aşağıdakilerden hangisi endüstriyel pazar için doğrudur?
Doğru Cevap: "C" Endüstriyel alıcıların talebi son kullanıcılardan doğar.
Soru Açıklaması
Endüstriyel pazar daha az sayıda ancak büşük alıcılardan oluşur. Endüstriyel müşteriler, bölgesel yoğunlaşmışlardır. Endüstriyel alıcıların talebi son kullanıcılardan doğar. Endüstriyel pazardaki talep elastik değildir, dolayısıyla bu pazardaki talep kısa dönemli fiyak değişikliklerinden etkilenmez.
2.

Psikolojik, sosyal ve diğer soyut varlıkların karşılıklı el değiştirmesi hangi kavramla ifade edilir?

Doğru Cevap: "B" Sembolik Değişim
Soru Açıklaması

Sembolik değişim, iki ya da daha fazla taraf arasında psikolojik, sosyal ve diğer soyut varlıkların karşılıklı el değiştirmesi anlamına gelmektedir.

3.
Aşağıda satın alma karar tipleri ile ilgili çeşitli ifadeler yer almaktadır. Bu ifadelerden hangisi doğrudur? 
Doğru Cevap: "C" Rutin karar, günlük olarak alışılagelmiş davranışa dayalı satın alma karar türüdür.
Soru Açıklaması
4.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin mikro çevresini oluşturan çevresel faktörlerden değildir?
Doğru Cevap: "D" Denetleyiciler
Soru Açıklaması

İşletmenin mikro çevresi işletme, tedarikçiler, pazarlama aracıları, müşteriler, rakipler ve baskı gruplarından oluşmaktadır. Denetleyiciler bu çevresel faktörlerin içerisinde yer almamaktadır.

5.

Aşağıdakilerden hangisi kantitatif araştırmaya örnek olarak verilebilir?

Doğru Cevap: "A" Anket
Soru Açıklaması

Kantitatif araştırmalar büyük ölçekli, sonuçları genelleştirilebilir özellik taşıyan araştırmalardır.  Gözlem, anket ve deney ile veri toplanabilir. Kelime çağrıştırma, cümle tamamlama, odak grup görüşmesi ve derinlemesine mülakat kalitatif araştırmalara uygun yöntemlerdir.

6.
Tüm işletme fonksiyonlarında ve pazarlama fonksiyonunda olan bazı önemli kavramlar vardır, aşağıdakilerden hangisi pazarlama fonksiyonunda olan önemli kavramlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Kullanılan kaynakların ve yeteneklerin her yönetime katkısının ve süreçlerinin görülmesi
Soru Açıklaması

Tüm işletme fonksiyonları için geçerli olduğu gibi, pazarlama çabalarının da yönetimi kaçınılmazdır. Çünkü kaynak kullanan her faaliyetteolduğu gibi, pazarlama çabalarının da verimlilik (productivity), etkinlik (efficiency) ve etkililik (effectiveness) açısından yönetilmesine ihtiyaç vardır. Başka bir deyişle, kullanılan kaynak ve yeteneklerin sonuçlarla karşılaştırılması, bunların doğru ve zamanlı kullanılıp kullanılmadığının ve hedeflere katkılarının görülebilmesi amacıyla pazarlama çabalarının yönetim süreci bağlamında irdelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir.

7.
GSM operatörü olarak hizmet vermekte olan bir işletme için aşağıdakilerden hangisi işletme hedefine örnektir?
Doğru Cevap: "D" Aylık müşteri şikayet sayısını 100'den 60'a düşürmek
Soru Açıklaması
Stratejik pazarlama planlamasında durum analizi sonrası pazarlama amaç ve hedefleri ortaya konmalıdır. Amaç ve hedefler, motivasyon unsuru olup, mümkün olduğunca açık ve teşvik edici olmasına özen gösterilmelidir. İki kavram arasında benzerlik olmakla birlikte ay›rt edici yönleri de bulunmaktadır. Her iki kavram da ulaşılmak istenen nokta olarak tanımlanabilir. Amaç hedefe göre daha üst düzeyde bir tanımlama, hedefe göre çerçeve konumundadır. Hedef ise daha somut, ölçülebilir ve amaçlara ulaşmak bakımından daha kısa süreler için belirlenmiş performans kriteri olarak değerlendirilebilir.
8.
Aşağıdakilerden hangisi ilişkisel pazarlama uygulamalarının temel özelliklerinden birisidir?
Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması
Sorunun doğru cevabı ilişkisel pazarlama uygulamalarının bütün özelliklerini içeren hepsi doğru cevabıdır. Doğru cevap E şıkkıdır.
9.
Aşağıdaki örnekleme yöntemlerinden hangisi tesadüfi örnekleme yöntemlerindendir?
Doğru Cevap: "A" Sistematik örnekleme
Soru Açıklaması
Tesadüfi örnekleme yöntemleri dört ana başlık altında toplanabilir: Bunlar, basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, kümelere göre örnekleme ve zümrelere göre örneklemedir.
10.

Bir işletmenin tüm SİB’leri iki değişkenin (Pazar büyüme oranı ve göreceli pazar payının) fonksiyonu olarak yıldızlar, soru işaretleri, sağmal inekler ve köpekler şeklinde dört kategoride değerlendirilen Büyüme/Pazar payı matrisine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" BCG Boston matrisi
Soru Açıklaması

BCG büyüme/pazar payı matrisi, Boston Danışmanlık şirketince 1970’lerin başında geliştirilmiş olup, bu matrise göre bir işletmenin tüm SİB’leri iki değişkenin (Pazar büyüme oranı ve göreceli pazar payının) fonksiyonu olarak dört kategoride değerlendirilmektedir. 2x2’lik bu matristeki dört alan; yıldızlar, soru işaretleri, sağmal inekler ve köpekler şeklinde isimlendirilmiştir. Büyüme/Pazar payı matrisinde, işletme bünyesinde bulunan tüm stratejik iş birimleri ayrı ayrı pazar paylarına ve büyüme oranlarına göre düşük veya yüksek şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Bu değerlemede esas olan, işletmenin her bir stratejik iş birimiyle ilgili önemli rakipleriyle karşılaştırma yaparak kendisini konumlandırmasıdır.

11.

Çevre örgütleri, tüketici hareketleri ve azınlık grupları gibi çıkar grupları aşağıdaki baskı gruplarından hangisinin örneğidir?

Doğru Cevap: "A" Vatandaş kaynaklı baskı grupları
Soru Açıklaması

Çevre örgütleri, tüketici hareketleri ve azınlık grupları gibi çıkar gruplarını içeren baskı grubu vatandaşlık kaynaklı baskı gruplarıdır. Özellikle halkla ilişkiler departmanı bu baskı gruplarından kaynaklanan olumsuz düşünceleri düzeltici önlemler almak durumundadır. Medya grupları gazete, dergi, radyo ve TV istasyonları gibi aktörlerden oluşmaktadır. Hükümet politikaları özellikle sağlık, güvenlik ve haksız rekabet gibi konularda işletmeler üzerinde etkili olabilir. Finansal baskı grupları bankalar ve hisse sahipleri gibi aktörlerden oluşmaktadır. İçsel baskı grupları ise işletme içindeki yöneticiler ve çalışanlardır.

12.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin etkileşim içinde kalmak zorunda olduğu baskı gruplarından birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Demografik çevre
Soru Açıklaması
İşletmenin etkileşim içinde bulunduğu baskı grupları şöyledir; * Finansal baskı grupları * Medya grupları * Hükümet * İçsel baskı grupları * Vatandaş kaynaklı baskı grupları * Genel baskı grupları * Yerel baskı grupları dır.
13.
Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesine dağıtım yapan bir gıda toptancısı, ABC işletmesinin faaliyet gösterdiği bölgeden çekilmiş ve ürün tedariki anlamında ABC işletmesinin faaliyetlerini zora sokmuştur. Bu durum hangi çevresel unsura ilişkin sorun teşkil eder?
Doğru Cevap: "A" Pazarlama aracıları
Soru Açıklaması
Toptancılar ve perakendeciler pazarlama aracılarıdır. Dolayısıyla doğru yanıt a şıkkıdır.
14.
Aşağıdakilerden hangisi temel bölümlendirme kriterlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Eğitim düzeyi
Soru Açıklaması
15.
Aşağıdakilerden hangisi Pazarlama Araştırması'nın tanımıdır?
Doğru Cevap: "D" İşletmenin spesifik problemlerle karşılaştığı durumlarda devreye soktuğu, sistemli bir şekilde veri toplayıp analiz ettiği süreçtir
Soru Açıklaması
Pazarlama Bilgi Sistemi pazarlama yöneticileri için gerekli olan bilgiyi sürekli bir temelde yaratma, analiz etme, depolama ve dağıtma sürecidir. Dört unsurdan oluşur: iç raporlama, pazarlama istihbaratı, pazarlama karar destek sistemi ve pazarlama araştırması. Yukarıdaki tanımlardan A şıkkı iç raporlama, B şıkkı pazarlama istihbaratı, C ve E şıkkı pazarlama karar destek sistemini tanımlarken D şıkkı pazarlama araştırmasını ifade eder.
16.

Aşağıdakilerden hangisi tüketicinin satın alma davranışını etkileyen kişisel faktörler arasındadır?

Doğru Cevap: "E" ilgilenim düzeyi
Soru Açıklaması

Kişisel faktörler arasında demografik faktörler, durumsal faktörler ve ilgilenim düzeyi yer almaktadır. 

17.
Reklamlarında “segmentinin en geniş hacimli arabası olması”na vurgu yapan bir otomobil markası hangi konumlandırma yaklaşımını benimsemektedir?
Doğru Cevap: "E" Fiziksel konumlandırma
Soru Açıklaması
E
18.
Türkiye her ne kadar son yıllarda azalma trendi gösterse de genç bir nüfusa sahiptir. Genç nüfus oranı vb. unsurlar pazarlama uygulamalarını hangi çevre unsuru açısından etkiler?
Doğru Cevap: "C" Demografik çevre
Soru Açıklaması
Nüfusun özellikleri demografik çevre kapsamında incelenir.
19.

Araştırmacının zaman ve bütçe darlığı gibi gerekçelerle ulaşabilir olduğu örnek birimlerini araştırma kapsamına dâhil etmesi aşağıdaki örnekleme yöntemlerinden hangisinin kullanıldığını gösterir?

Doğru Cevap: "A" Kolayda örnekleme
Soru Açıklaması

Yargısal örneklemede araştırmacı ana kütleyi temsil edebileceğini düşündüğü örnek birimlerini örnekleme kapsamına alır. Sistematik örneklemede telefon rehberi, üye listesi gibi belirli bir listeden örnek kapsamına alınacak birimlerin seçimi her sekizinci birim gibi düzenli aralıklarla yapılır. Zümrelere göre örneklemede, örneklem içinde ana kütleyi oluşturan her bir alt grubun temsil edilebilmesi için ana kütlenin gruplara bölünerek her gruptan tesadüfi olarak örnek seçilir. Kümelere göre örneklemede araştırmacı ana kütleyi kümelere (gruplara) bölerek, örnek birimlerini içeren kümeler listesinden tesadüfi olarak seçim yaparak araştırmayı bu kümeleri içeren bir örneklem üzerinde yapmış olur. ?Kolayda örnekleme araştırmacının zaman ve bütçe darlığı gibi gerekçelerle ulaşabilir olduğu örnek birimlerini araştırma kapsamına dahil etmesi şeklinde gerçekleşir.

20.
Aşağıdakilerden hangisi tesadüfi örnekleme yöntemlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Kolayda örneklem
Soru Açıklaması

Tesadüfi örnekleme yönetminde örnek içinde yer alabilecek birilmlerin seçilme şansları eşittir ve bilinir. Tesadüfi örnekleme yöntemleri dört ana başlık altında toplanabilir:

Basit tesadüfi örnekleme

Sistematik örnekleme

Kümelere göre örnekleme

Zümrelere göre örnekleme

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories