Çeşitli madensel hammaddeler kullanılarak müşterilerin beğenisine uygun seramik eşyaların üretilmesi hangi fayda türüne bir örnek olarak verilebilir?
Pazarlama ve üretim bölümü birbirini tamamlayan ve koordineli çalışan bölümlerdir. Üretim bölümünün, gerekli girdileri bir araya getirerek çıktı elde etme aşaması şekil faydasını oluşturmaktadır. Şekil faydası oluştururken tüketicilerin taleplerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Pazarlama etkin araştırmalar yaparak da tüketicilerin taleplerine ilişkin bilgileri üretim bölümüne iletmektedir. Elde edilen bilgiler doğrultusunda, üretilecek malın boyutu, şekli, rengi, ambalajı ve boyutları belirlenebilmektedir. Doğru yanıt A seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi insanların fiziksel ihtiyaçlarından biri değildir?
İnsanların istek ve ihtiyaçları fiziksel ve sosyal ihtiyaçlar şeklinde iki sınıfta toplanabilmektedir. Fiziksel ihtiyaçları; açlık, susuzluk, örtünmek ve uyku gibi ihtiyaçlar oluşturmaktadır.
Tüketici pazarının özellikleri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
tüketici pazarı, diğer pazar türlerinden önemli farklılıklar getirir. bunlar geniş coğrafi dağılım çok sayıda alıcı ve satıcının varlığı geniş yelpazede standart ve çok sayıda ürün çeşidi çok aşamalı dağıtım kanalları satın alma kararının birey ya da aile tarafından verilmesi iletişimde reklamın öne çıkması küçük birimler halinde bireysel satın almalar
I. İşletmeler, değeri satışa ve kârlılığa giden yol olarak görmüşlerdir.II. Bu yaklaşım içerisinde işletmeler, tüketiciye av gözüyle bakmamaya başlamıştır.III. Bu yaklaşımda temel mantık, müşteri için doğru ürünler üretmek ve sunmak olmuştur.Yukarıda yer alan ifadelerden hangisi veya hangileri Pazarlama Yönetimi yaklaşımı için geçerlidir?
Pazarlama yönetimi yaklaşımında, işletmeler tüketici istek ve ihtiyaçlarını pazarlama araştırmaları yoluyla tespit ederek, tüketicilerine rakiplerinden farklı mal ve/veya hizmetleri sunmayı ilke edinmişlerdir. Pazarlama yönetimi yaklaşımı içerisinde, işletmeler, değeri satışa ve kârlılığa giden yol olarak görmüşlerdir. Geleneksel pazarlamanın ürün odaklılığına karşın, pazarlama yönetimi yaklaşımı tüketici odaklılığı öne sürmüştür. Bu yaklaşım içerisinde işletmeler, tüketiciye av gözüyle bakmamaya başlamıştır. Bu yaklaşımda temel mantık, üretilen ürünler için doğru müşteri bulmak değil; müşteri için doğru ürünler üretmek ve sunmak olmuştur.
Nüfus dengelerindeki değişimlerin farklı pazarlarda tüketici talebi ve tüketici davranışları üzerinde farklı ve önemli etkilerini aşağıdaki çevre faktörlerinden hangisi inceler?
Demografik Çevre;Nüfus dengelerindeki değişimlerin farklı pazarlarda tüketici talebi ve tüketici davranışları üzerinde farklı ve önemli etkileri vardır. Örneğin; doğumve ölüm oranlarındaki değişimler, etnik azınlıklar,ülke içinde yaşanan göçler, ortalama aile büyüklüğü, eğitim düzeyi, işsizlik oranı, nüfusun yaş dağılımı ve gelir dağılımı, kırsal ve kentsel nüfus oranı gibi değişkenler; pazarlamacıları ve belirleyecekleri stratejileri olumlu ya da olumsuz olarak etkiler.
Faydacı değişimde değişim, malların ve/veya hizmetlerin para ve/veya başka ürünler karşılığında el değiştirmesi şeklinde olmaktadır. Bu tür bir değişimin yaşanmasındaki sebep,o nesneden sağlanacak olan görünen fonksiyonel faydadır. Sembolik değişim ise iki ya da daha fazla taraf arasında psikolojik, sosyal ve diğer soyut varlıkların karşılıklı el değiştirmesi anlamına gelmektedir. Doğru cevap D'dir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri yanlıştır?
Aracıları; dağıtım kanalları, fiziksel dağıtım işletmeleri, pazarlama hizmeti sağlayan kurumlar ve finansal aracılar olarak dört ana başlıkta toplamak mümkündür (Kotler, Armstrong, Wong ve Sounders, 2008:181). Bu aracılar pazar ve işletme arasında köprü görevi görerek mal ve hizmetlerin alıcıya ulaşması için gerekli her türlü altyapısal desteği sağlayarak dağıtım kanalının bir parçası olarak görev yaparlar.
Dolaylı dağıtım, düşünüldüğünün aksine her zaman maliyetleri arttırmaz; tam tersine bu tür aracılar depolama, stoklama, lojistik gibi işlevleri daha etkin yaptıklarından zaman zaman ürünler son tüketiciye doğrudan dağıtımla olduğundan daha az maliyetle ulaşır. Pazarlama hizmeti sağlayan kurumlar arasında ise reklam ajansları, danışmanlar ve pazarlama araştırması işletmeleri gibi üreticiden tüketiciye akışı kolaylaştırıp hızlandıracak hizmetleri sağlayan kurumlar akla gelir.
Bu bilgilere dayanarak, doğru cevap seçeneği E'dir.
Endüstriyel alıcıların satınalma karar süreçleri şu aşamalardan oluşmaktadır. İhtiyacın Farkına Varılması, Ürüne ilişkin Niteliklerin Belirlenmesi, Tedarikçilerin Tanımlanması ve Tekliflerin Alınması, Alternatiflerin Değerlendirilmesi, Satın Almanın Yapılması, Ürün ve Tedarikçi Performansının Değerlendirilmesi.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama araştırmalarında 2 temel örnekleme yönteminden biri olan tesadüfi örnekleme yöntemlerinden biri değildir?
Pazarlama araştırmalarında 2 temel örnekleme yöntemi mevcuttur.
Tesadüfi örnekleme:
1. Basit örnekleme
2. Sistematik örnekleme
3. Kümelere göre örnekleme
4. Zümrelere göre örnekleme
Tesadüfi olmayan örnekleme yöntemleri ise:
1. Kolayda örnekleme
2. Yargısal örnekleme
3. Kota örneklemesi
4. Kartopu örneklemesi
Doğru cevap C'dir.
Örneklem içinde ana kütleyi oluşturan her bir alt grubun temsil edilebilmesi için ana kütlenin gruplara bölünerek her gruptan tesadüfi olarak örnek seçildiği örnekleme yöntemi hangisidir?
Zümrelere göre örneklemede, örneklem içinde ana kütleyi oluşturan her bir alt grubun temsil edilebilmesi için ana kütlenin gruplara bölünerek her gruptan tesadüfi olarak örnek seçilir. Doğru cevap C'dir.
Tüketiciler kendilerine sunulan mal veya hizmetleri satın aldıklarında pazarlamanın hangi faydasından yararlanırlar?
Tüketiciler kendilerine sunulan mal ve/veya hizmetleri satın alabildikleri için, mülkiyet faydasından söz edilmektedir.
Hangisi endüstriyel pazarları tüketici pazarlarından ayıran özelliklerdendir?
Endüstriyel pazarlar bazı yönlerden tüketici pazarlarıyla benzerdir. Ancak endüstriyel Pazar; Pazar yapısı ve talep, karar türleri ve karar süreci, satın alma biriminin yapısı vb. yönlerden farklılaşır. Şıklarda sayılan ilk dört özellik tüketici pazarlarına aittir. Endüstriyel pazarlar tüketici pazarlarının aksine daha az sayışa fakat büyük alıcılardan oluşur, müşteriler bölgesel olarak yoğunlaşmıştır ve buradaki talep elastik değildir.