Aşağıdakilerden hangisi markada algılanan toplam maliyet unsurlarından biri değildir?
Pazarlama yönetiminde tüketici satın alma kararı süreci kaç aşamadan oluşmaktadır?
Tüketici satın alma kararı sürecinde 5 aşamadan oluşan bir geçiş yaşar. Bunlar;
1. Problemin farkına varma: Tüketici için bir şeyin eksikliğinin olması durumu problemin farkına varılmasıdır.
2. Seçenekleme ve bilgi arama: Problemin farkına varan ve buna çözüm arayan, bir başka deyişle ihtiyacın farkına varan tüketici 2 tür bilgi arayışında bulunur.
3. Seçeneklerin değerlendirilmesi: Dışsal tüketici, arama sonucu elde ettiği bilgiler ışığında hangi ürünlerin ihtiyacını tatmin edebileceğini değerlendirmeye çalışır.
4. Satın alma: Değerlendirme sonucu ne kadar olumlu ve uygun olursa olsun, satın alma kararı verilmeyebilir. Satın almalar şunları kapsayabilir;, ürün - marka seçimi, aracı seçimi, ödeme tutarı ve zamanı, ödeme biçimi .
5. Satın alma sonrası değerlendirme: Tüketici satın alma eylemini gerçekleştirip ihtiyacını karşılamaya çalıştığında bunun başarılı mı, başarısız mı olduğuna karar verir.
Doğru cevap B'dir.
İşletmeler devamlılık arz eden müşteri bağlılığını yaratmak için aşağıdaki seçeneklerden hangisine dikkat etmek zorundadır?
İyi yönetilen müşteri değer uygulamaları ile işletmeler, müşterilerin tercihlerini anlayabilmekte, bu doğrultuda hedeflerini belirleyebilmektedirler. İyi belirlenen amaç ve hedefler neticesinde, diğer işletmelere göre rekabetçi bir avantajı ellerinde bulundurabilen işletmeler müşterileri ile iletişimlerini güçlendirmekte ve bu sayede uzun vadede müşterilerinin kendilerini tekrar seçmeleriyle sonuçlanan devamlılık arz eden müşteri bağlılığını yakalamaktadırlar. Doğru cevap E'dir.
Bir inşaat firmasının SWOT matrisindeki güçlü yönlerine verilebilecek örnekler; pazarda bilinen ve itibarlı bir markaya sahip olunması, konut yapım teknolojisinde gelişimlere hızlı ayak uydurulabilmesi, yönetim ve pazarlama becerilerinin gelişmiş olmasıdır. Fırsatlarına verilebilecek örnekler; orta gelir düzeyindeki pazarda konut talebindeki hızlı artış, bankaların konut kredi faizlerindeki düşüş, kentsel dönüşüm projesinin hükümet politikası olarak ortaya çıkmış olmasıdır. Doğru D'dur.
Beklenen yarar ve somut nesnelere ilişkin fonksiyonel (görünür) faydayı ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Faydacı Değişim: Beklenen yarar ve somut nesnelere ilişkin fonksiyonel (görünür) faydayı ifade etmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi stratejik pazarlama planlamasıyla gerçekleştirilmeye çalışılanlardan biri değildir?
Stratejik pazarlama planlaması, işletmenin tüm ürün-pazar bileşimlerini bütün hâlinde değerlendirerek işletmenin vizyon ve stratejik amaçlarına ulaşmasını sağlamak üzere pazarlama çabalarının etkin, verimli ve etkili bir şekilde gerçekleştirilmesiamacıyla yapılır. Dolayısıyla stratejik bir pazarlama planlamasıyla aslında;• Misyonun açıkça tanımlanması,• Stratejik iş birimleri ya da kâr merkezlerinin belirlenmesi,• Her bir stratejik iş birimine kaynak dağılımının yapılması• Yeni işlerle gözden çıkarılacak işlerin belirlenmesi gerçekleştirilmeye çalışılır.
Aşağıdakilerden hangisi pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçim süreci içerisinde yer almaz?
Pazar bölümlerinde ki muhtemel alıcıların tanımlanması, farklı grupların satın aldığı ürünlerin belirlenmesi, pazar-ürün tablosu geliştirilmesi ve pazar büyüklüğünün tahmin edilmesi, hedef pazar bölüm ya da bölümlerinin seçilmesi ve hedef pazarlara uygun pazarlama çabalarının geliştirilmesi pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçim süreci içerisinde yer alırken gerekli vergilendirmelerin gözden geçirilmesi bu süreçte yer almaz.
Büyüme-Pazar payı matrisinde stratejik iş birimleri yıldızlar (büyüme oranı ve Pazar payı yüksek), soru işaretleri (büyüme oranı yüksek, Pazar payı düşük), sağmal inekler (Pazar payı yüksek ve büyüme oranı düşük) ve köpekler (Pazar payı ve büyüme oranı düşük) şeklinde sınıflandırılır. Bunlar için kullanılabilecek stratejiler ise geliştirme, elde tutma, hasat alma ve tasfiye etme şeklindedir. Elde tutma stratejisinde stratejik iş biriminin Pazar payının arttırılması veya korunması temel amaçtır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde, stratejik iş birimleri için uygulanabilecek belli başlı dört temel strateji doğru şekilde verilmiştir?
Stratejik iş birimleri için uygulanabilecek belli başlı dört temel strateji vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz. Geliştirme, Elde tutma, Hasat alma, Tasfiye etmedir.
Elde edilen sonuçları genelleştirme yeteneği ve kaygısı olmayan ancak belirli bir fenomen hakkında keşifsel ipuçları sağlayan küçük ölçekli araştırmalar hangisidir?
Kalitatif araştırmalar elde edilen sonuçları genelleştirme yeteneği ve kaygısı olmayan ancak belirli bir fenomen hakkında keşifsel ipuçları sağlayan küçük ölçekli araştırmalardır. Doğru cevap A'dır.