Temel, baz, beklenilen, zenginleştirilmiş ve potansiyel olmak üzere beş katmandan oluşan ve tüketici değer hiyerarşisini oluşturan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Yukarıda açıklaması verilen kavram üründür. Ürün kavramı beş temel katmandan oluşmaktadır. Bunlar: temel ürün, baz ürün, beklenilen ürün, zenginleştirilmiş ürün ve potansiyel üründür. Bu beş katman tüketici değer hiyerarşisi olarak da adlandırılır.
Ölçüle bilirlik, ulaşılabilirlik, ayırdedile bilirlik ve yeterli talep büyüklüğü pazar bölümlendirme için pazarın sahip olması gereken temel bazı özellikler arasındayken güvenilirlik bu özellikler arasında değildir.
İşletmelerin fiyatlandırma kararı alırken üretim, dağıtım pazarlama iletişimi ve fiyatın belirlenmesi açılarından göz önünde bulundurması gereken değişken aşağıdakilerden hangisidir?
Maliyetler işletmelerin fiyatlandırma kararlarını alırken göz önünde bulundurması gereken değişkendir. Üretim, dağıtım pazarlama iletişimi ve fiyatın belirlenmesi açılarından ele alınır ve rakiplerin maliyeti, alıcıların maliyeti, üreticilerin maliyeti fiyatlandırmada oldukça önemlidir.
Pazarlama kanallarının tasarımdan yönticilerin dört soru üzerinde düşünmeleri gerekmektedir.
Hangi kanallar ve aracılar en verimli en etkin biçimde yukarıdaki ihtiyaçları karşılar?
Hedef pazarın yapısı ve ihtiyaçları nelerdir ve hangi kanallar bu ihtiyaçlar karşılar?
Ürünün yapısal özellikleri nedir ve kanal gerekliliklerini nasıl etkiler?
Dağıtımın hedefleri nelerdir?
Pazarlama dünyasında arz ve talebin buluşmasını sağlayan ortamlara ne ad verilir?
Pazarlama literatüründe önem taşıyan kavramlardan biri de pazardır. Pazar, genel olarak arz ve talebin bir araya geldiği somut ya da soyut ortamlardır. Pazarlar arz ve talebin buluşmasında köprü görevi gören bir mekanizmadır. Pazar bu köprüyü kurarken 4 faydayı gerçekleştirir. Şekil faydası, zaman faydası, yer faydası ve mülkiyet faydasıdır. Talebin karşılanabilmesi için ürün ya da hizmetin istenilen ve gereken zamanda doğru olarak bulundurulması şarttır. Geç ya da erken bulunması, ürüne olan talebin karşılanamaması tehlikesini yaratır. Zaman faydası, bu tehlikeden arınmamıza yardımcı olur. Şekil faydası ile ürünün biçimi, ambalajı, raflarda bulunuş ve sergileniş biçimleri anlaşılır. Yer faydası denildiğinde ürünün istenilen ve beklenen yerde bulundurulmasıyla yaratılacak fayda anlaşılır. Mülkiyet ya da sahiplik yararı ise, ürünün sahipliğinin bir bedel karşılığında devredilmesidir. Doğru cevap B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi fiyatlandırma kararlarında göz önünde bulundurulması gereken etkenlerden biri değildir?
Fiyatlamada göz önünde tutulması gereken etkenleri beş ana başlık altında sırayalabiliriz:
Ekolojik denge fiyatlama kararlarında göz önünde bulundurulan temel bir etmen olarak dikkate alınamaz.
Aşağıdakilerden hangisi pazarlama insanı ile ilgili doğru bir ifadedir?
Genel olarak karını maksimize etmek istemekle birlikte, değişim ilişkilerinde sıkçaoptimum kazancın altında bir duruma razı olur.
Pazarlama araştırması sürecinin adımları şu şekildedir: Araştırma Probleminin Belirlenmesi - Araştırma Planının Geliştirilmesi - Örnekleme ve Veri Toplama - Veri Analizi ve Yorumlama. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi tüketicilere yönelik uygulanan satış tutundurma çeşitlerinden ürünün gerçek boyutuyla ya da denenmesi amacıyla tasarlanmış daha küçük bir boyutta tüketicilere ulaştırılmasıdır?
Örnek ürün dağıtımında ürün gerçek boyutuyla ya da denenmesi amacıyla tasarlanmış daha küçük bir boyutta tüketicilere ulaştırılır. Tüketiciler finansal bir riske katlanmadan ürünü denerler. Örnek ürünler yeni ya da geliştirilmiş ürünlerin denenmesini teşvik eder, ürünün yeni bir amaçla kullanılmasını destekler ve ürün için yeni müşteriler çeker.
Rutin ya da Otomatik Kararlar
Bu tür kararlar tüketicilerin, sıradan, günlük olarak sık sık verdiği alışlagelmiş davranışa dayalı kararlardır. Bu kararların verilebilmesi için fazla bir zihinsel ve fiziksel çaba gerekli değildir. Denenmiş, bilinen, alışık olunan ürün ve markaları tercih ederken gösterilen davranış biçimidir.
Ürün; bir ya da bir grup müşterinin herhangi bir ihtiyaç ya da isteğini tatmin etmek amacıyla pazara sunulan işletmenin kazanç elde etmeyi umduğu “şey”dir. Çevremize bir göz attığımızda binlerce farklı işletmenin, yüzlerce farklı sektörde çalıştığını ve gözlükten göz tedavisine, kuruyemişten doğalgaza pek çok ürün bu tanıma örnek verilebilir.
Tüketicilerin İnternet yoluyla kolay bir biçimde mağazalardaki fiyatları karşılaştırabilmesi üzerine fiyatların aşağıya çekilmesi aşağıdaki fiyatlamada göz önünde tutulması gereken etkenlerden hangisi için bir örnek oluşturur?
Rakiplerce uygulanan fiyatlar ve fiyat değişimlerine yönelik rakiplerin tepkileri de fiyat kararları üzerinde etkili olmaktadır. Örneğin, İnternet nedeniyle oluşan rekabetçi baskı ve tüketicilerin İnternet yoluyla kolay bir biçimde mağazalardaki fiyatları karşılaştırabilmesi fiyatların aşağıya çekilmesini sağlamaktadır.