"Taraflardan birinin diğeri için ileride benzer bir davranışın kendisi için yapılacağı beklentisi ile bir takım menfaatler sağlaması" şeklinde tanımlanabilen ilişkisel pazarlama yönetimi bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?
Taraflardan birinin diğeri için ileride benzer bir davranışın kendisi için yapılacağı beklentisi ile bir takım menfaatler sağlaması şeklinde tanımlanabilir. Doğru yanıt C seçeneğidir.
Ürünün biçimi, ambalajı, raflarda bulunuş ve sergileniş biçimlerinin anlaşılır olması pazarın sağladığı hangi fayda ile açıklanabilir?
Pazar, arz ve talebin buluşmasını sağlayan ve köprü görevi gören bir mekanizmadır. Pazar bu köprüyü kurarken dört faydayı gerçekleştirir; şekil, zaman, yer ve mülkiyet. Şekil faydası ile ürünün biçimi, ambalajı, raflarda bulunuş ve sergileniş biçimleri anlaşılır.
Aşağıdakilerden hangisi ikincil veri kaynaklarının dezavantajlarından biridir?
İkincil kaynakların avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
İkincil kaynakların avantajları dışında dezavantajları da mevcuttur:
• Mevcut ikincil veriler her zaman güvenilir bir metodolojiyle toplanmamış olabileceğinden yanıltıcı olabilir.
Kolayda Ürünler
Bu ürünler müşterilerin düzenli olarak aldığı ve satın alırken üzerinde çok az düşündüğü mallardır. Alt başlıkları şöyledir:
Plansız alınan ürünler
Temel ürünler
Acil Ürünler
Rutin alınan ürünler
U¨rün yaşam eğrisi ve pazarlama kararları ile ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?
Büyüme döneminde satışlar düşmez; hızla yükselir. Olgunluk döneminde müşteri başına düşen maliyet yüksek değil; düşüktür. Giriş döneminde rekabet henüz yoktur. Büyüme döneminde stratejik odak verimliliği korumak değil; pazara yayılmaktır. Gerileme döneminde fiyatlar azaltılır fakat diğer tüm seçenekler yanlıştır.
İşletme ile özdeş ürünleri ya da bu ürünlere ikame olabilecek ürünleri benzer pazarlara sunan işletmeler, fiyatlandırma kararlarını etkileyen aşağıdaki hangi çıkar gruplarıdır?
Rakipler işletmelerin fiyatlama kararlarında önemli bir etkendir. Rakipler, işletme ile özdeş ürünleri ya da bu ürünlere ikame olabilecek ürünleri benzer pazarlara sunan işletmelerdir.
Tüketim ürünlerinde ürün sınıflaması dört başlık altından ele alınır. Bunlar: Kolayda ürünler, beğenmeli ürünler, özellikli ürünler, aranmayan ürünlerdir.
Her işletme, kendi ölçeğinde tahminlerde bulunmak ve planlama yapmak zorundadır bunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
Geleceğe ilişkin belirsizliklere karşılık işletme kaynak ve yeteneklerinin sınırlılıkları birlikte dikkate alındığında her işletme kendi ölçeğinde ve kendine göre tahminlerde bulunmak, dolayısıyla planlama yapmak zorundadır. Bu planlamanın pazardaki fırsat ve tehdit analizlerine dayalı olması, geçmiş tecrübelerden yararlanılarak yapılması vebunlarla birlikte rekabet ve rakipleri dikkate almak suretiyle gerçekleştirilmesi kaçınılmazdır.
Aşağıdakilerden hangisi fiyatlamada göz önünde tutulması gereken etkenlerden birisidir?
Fiyatlamada göz önünde tutulması gereken etkenleribeş ana başlık altında sırayalabiliriz:• Maliyetler• Rakipler• Talep• Dağıtım Kanalı• Ürünün niteliği.
İşletmelerin etkileşim içinde olmak zorunda kaldığı baskı grupları kaç ana başlıktan oluşur?
İşletmelerin etkileşim içinde olmak zorunda kaldığı ve işletme faaliyetlerinden yarar veya zarar görebilecek çıkar sağlayabilecek değişik baskı grupları mevcuttur. Bu baskı gruplarını 7 ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlar; finansal baskı grupları, medya grupları, hükümet, vatandaş kaynaklı baskı grupları, yerel baskı grupları, genel baskı grupları ve içsel baskı gruplarıdır. İşletmenin pazarlama faaliyetlerini planlarken yukarıda sayılan baskı gruplarını da dikkate alması gerekmektedir. Doğru cevap B'dir.
"İşletmede fiyatlandırma kararlarında dayanak rekabet etmek olduğunda, fiyatlar belirlenirken ............. temel alınır."
Yukarıdaki boş bırakılan alana gelmesi uygun olan kavram hangisidir?
İşletmede fiyatlandırma kararlarında dayanak rekabet etmek olduğunda, fiyatlar belirlenirken rakipler temel alınır.