Aşağıdakilerden hangisi pay piyasasındaki işlemlerin gerçekleştirildiği pazarlardan değildir?
Pay Piyasasında işlemler aşağıdaki pazarlarda gerçekleştirilmektedir:• Yıldız Pazar• Ana Pazar• Gelişen İşletmeler Pazarı• Yakın İzleme Pazarı• Kolektif Yatırım Ürünleri Ve Yapılandırılmış Ürünler Pazarı• Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı• Piyasa Öncesi İşlem Platformu
Aşağıdaki tanımlardan hangisi yatırım danışmanlığına aittir?
Tatırım danışmanlığı, karşılığında herhangi bir maddi menfaat temin etmek suretiyle, müşterilere sermaye piyasası araçları ile bunları ihraç eden ortaklık ve kuruluşlar hakkında ve sermaye piyasası ile ilgili diğer konularda yönlendirici nitelikte yazılı veya sözlü yorum ve yatırım tavsiyelerinde bulunulması faaliyetidir.
Hangi alanda düzenleme kavramıyla ilgili olarak kural koyulması ve bu kuralların uygulanması ve denetimi konuları ön plana çıkar?
Düzenleme kavramı, disiplinler arası bir kavram olması nedeniyle farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Hukuk açısından bakıldığında, kural koyulması ve bu kuralların uygulanması ve denetimi konuları ön plana çıkmaktadır. İktisat bilimi açısındansa çeşitli ekonomik faaliyetler çerçevesinde, örneğin finansal piyasalarda, altyapı hizmetlerinde, rekabet, ulaşım gibi alanlarda, devletin müdahalesini içeren uygulamalar bütünü olarak ele alınmaktadır. Düzenleme kavramı, işletme bilimi açısından da faaliyetlerin bir parçası olarak önemle ele alınan bir kavram olmaktadır. Düzenleme kavramı ayrıca, kamu sektörünün ekonomik faaliyetlerdeki kontrol mekanizması ve devletin bu alandaki rolü ile ilgili olması nedeniyle siyaset bilimini de ilgilendirmektedir.
BİAŞ Pay Piyasası'nın temel çalışma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
Pay Piyasasında Uygulanan İşlem Yöntemleri: Sürekli İşlem, Piyasa Yapıcılı Sürekli İşlem ve tek fiyat yöntemidir.
BİAŞ Pay Piyasası’nda• “Sürekli Müzayede-Çok Fiyat” ,• “Piyasa Yapıcılı Sürekli Müzayede-Çok Fiyat”,• “Tek Fiyat”işlem yöntemleri kullanılır. Bu işlem yöntemleri dahilinde likiditeye destek olmak amacıyla “likidite sağlayıcılık” işlevi de piyasa katılımcılarının hizmetine sunulmuştur. BİAŞ Pay Piyasası’nın temel çalışma yöntemisürekli müzayededir. Doğru yanıt C'dir.
I. Şeffaflık
II. Risk yönetimi
III. Şirketlerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi
IV. Yatırımcıların korunması
Yukarıdakilerden hangisi/hangileri yaşanan son global krizden sonra 3-4 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde değinilen finansal regülasyona ilişkin hususlar arasında yer alır?
Yaşanan son finansal kriz, dünyadaki regülatörlerin ortak hareket etmesi zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır. Bunun nedeni krizin ABD temelli başlamasına rağmen, etkilerinin lokal değil global olması ve hiçbir ülkenin bu krizin etkilerinden etkilenmemesinin mümkün olmamasıdır. Bu nedenle hem IMF’den hem diğer uluslararası kuruluşlardan krize karşı oluşturulan yeni finansal regülasyonlarda ortak hareket etme çağrısı gelmektedir. Ortak regüle edilmesi gereken konular ise başlıca şeffaflık, risk yönetimi, şirketlerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi, yatırımcıların korunması hususundadır. 3-4 Kasım 2011 tarihlerinde gerçekleştirilen G-20 Zirvesinde de bu yönde finansal regülasyona ilişkin hususlara değinilmiştir.
I. Bir ekonomide sermayenin tabana yayılmasına katkıda bulunmak
II. Ekonomide yapısal değişimleri kolaylaştırmak
III. Ekonomiye kaynak yaratmak
Verilenlerden hangisi ya da hangileri borsaların temel işlevleri arasında sayılabilir?
Verilenlerden hepsi borsaların temel işlevleri arasındadır.
Sermaye piyasası lisanslama sicil ve eğitim kuruluşu, sermaye piyasası alanında faaliyet gösterecek kuruluşlar ile sermaye piyasası kurumlarının yönetici ve diğer çalışanlarının mesleki yeterliliklerini, bilgi ve becerilerini tespit etmek amacıyla lisanslama sınavları yapmak, ilgili ihtisas alanları itibarıyla mesleki yeterliliklerini gösterir lisans vermek, eğitim proğramları düzenlemek, sermaye piyasası çalışanlarının sicilini tutmak ve bunların denetimini yapmak amacıyla 2011 yılında kurulmuştur.