Tedarik zincirine göre maliyet sadece performans kriteri olarak değerlendirildiğinde hangi sorun ortaya çıkar?
Maliyet temel alınması gereken derecede önemli bir ölçüm aracı olmasına rağmen, sadece performans ölçüm aracı olarak maliyetlere güvenmek bazı çöküntülere de yol açabilmektedir. Burada sorun; maliyet kategorilerinin uygunluk eksikliği, maliyet kalemlerindeki çarpıtmalar (özellikle genel giderler konusunda), esnek olmama örneğin raporların değerlerini kaybedecek kadar geç bir zaman dilimi içerisinde elde edilmesidir.
Bir örgütsel satın alma türü olarak devlet/kamu sektörünün özellikleri nelerdir?
İlk dört şık örgütsel satın alma türlerini gerçekleştiren çeşitli organizasyon türlerinin satın alma türlerini ifade etmektedir, E seçeneği ise herhangi bir türü açıklamamaktadır.
I. Mali açıdan II. Müşteri perspektifi III. İç işletme açısından IV. Yenilikçi ve öğrenme perspektifi Üsttekilerden hangileri Kurumsal Karne (Balanced Scorecard) yaklaşımının genel anlamda tedarik zincirinin ölçülmesinde ortaya koyduğu temel performans ölçümlerinden birisidir?
Özellikle tedarik zinciri performans ölçümü için geliştirilmiş olmasa da, Kurumsal Karne (Balanced Scorecard) ilkeleri uygulandığı takdirde mükemmel rehberlik sağlar. Bu yaklaşım genel anlamda tedarik zincirinin ölçülmesinde dört temel performans ölçümünü ortaya koymuştur.
Tedarik zinciri yönetiminin hangi gelişim dönemi, Elektronik Veri Değişimi (EDI) sistemlerinin gelişimi ile dikkat çektiği ve Girişim Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerinin gelişimiyle yaygınlaştığı dönemdir?
Bahsedilen dönem Bütünleşme dönemidir. TZY(Tedarik Zinciri Yönetimi) çalışmalarının bu dönemi, 1960’larda Elektronik Veri Değişimi (EDI) sistemlerinin gelişimi ile dikkat çekti ve 1990’larda Girişim Kaynak Planlaması (ERP) sistemlerinin gelişimiyle yaygınlaştı.