• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 11

Tedarik Zinciri Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 11
1.
Performans ölçüm sistemleri yönetimin uygun kademelerine gönderilmesi gereken bilgileri değerlendirmeli ve bu değerlendirme sonucu uygun bilgileri uygun yönetim kademelerine iletmelidir. Bu ifade, iyi bir performans ölçütü sisteminde bulunan hangi özelliği açıklamaktadır?
Doğru Cevap: "B" Stratejik, taktiksel ve operasyonel düzeyleri kapsama
Soru Açıklaması
Stratejik, taktiksel ve operasyonel düzeyleri kapsama : Performans ölçüm sistemleri yönetimin uygun kademelerine gönderilmesi gereken bilgileri değerlendirmeli ve bu değerlendirme sonucu uygun bilgileri uygun yönetim kademelerine iletmelidir. Stratejik düzey ölçümleri üst yönetimin kararlarını etkilerken, taktiksel düzeydeki ölçümler kaynak tahsisi ile ilgili ölçümler yapacaktır. Operasyonel düzey ölçümleri ise daha alt kademedeki yöneticilerin kararlarının sonuçlarını değerlendirecektir
2.
Aşağıdaki tedarik zinciri gelişim evrelerine ait özelliklerden hangisi 1970-1980 dönemini yansıtmaktadır?
Doğru Cevap: "E" İşletme içi bütünleşme 
Soru Açıklaması
3.

SCOR modeli kaç düzeyde süreç detayı içerir?

Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması

SCOR modeli: süreç türleri ile ilgili en üst düzey; süreç kategorileriyle ilgili olan yapılandırma düzeyi ve unsuru düzeyi olmak üzere üç düzeyden oluşmaktadır.

4.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirinde yer alan işletmelerin karar almak durumunda olduğu temel alanlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Depolama
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri performansı ölçümünü önemli kılan unsurlar arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "D" Tedarik zincirlerinin performansı, tedarik zinciri kanalı boyunca global optimizasyonu teşvik etmek amacıyla zincir içerisinde yer alan kuruluşlar arasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri performansı ölçümünü önemli kılan unsurları şu şekilde sıralamak mümkündür: 1. Ölçümler doğrudan davranışları ve dolaylı olarak da performansı kontrol etme açısından önemli olmaktadır. 2. Birkaç önemli ölçüm yöntemleri şirketin tedarik zincirini geliştirme amaçları doğrultusunda şirketin belirli bir doğrultu ve yönde ilerlemesini sağlayacaktır. 3. Yanlış ölçüm metodlarının seçilmesi ve önemli olanların kullanılmaması tedarik zinciri performansının bozulmasına yol açacaktır. 4. Herhangi bir performans ölçümüne sahip olmadan sadece gerçekleşen olaylardan sonra ortaya çıkan ya da çıkacak olan durumlara göre hareket eden bir tedarik zincirini yürütmek şirketler açısından etkin olmayacaktır.
6.

Hangisi ideal bir tedarik zinciri tasarımının izlemesi gereken adımlardan birisi değildir?

Doğru Cevap: "E" Tedarik zincirindeki diğer işletmelerin stratejilerini domine etme yöntemlerinin araştırılması.
Soru Açıklaması

İlk dört seçenek ideal bir tedarik zinciri tasarımında izlenmesi gereken adımlardandır

7.

“Tedarik zinciri performans ölçümü için geliştirilmiş olmasa da, mükemmel rehberlik sağlar.” Tanımlaması tedarik zinciri performansını ölçmede kullanılan modern yöntemlerden hangisine karşılık gelmektedir?

Doğru Cevap: "D" Kurumsal Karne
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri performans ölçümü için geliştirilmiş olmasa da, Kurumsal Karne (Balanced Scorecard) ilkeleri uygulandığı takdirde mükemmel rehberlik sağlar.

8.

Somut (fiziksel) özellikteki üretim ya da önemli ticari amaçlar için mallar ve hizmetler satın alma aşağıdaki hangi organizasyon türü için uygundur?

Doğru Cevap: "C" Endüstri
Soru Açıklaması

Endüstriyel / Üretici: Somut (fiziksel) özellikteki üretim ya da önemli ticari amaçlar için mallar ve hizmetler satın alma işlevinde bulunur.

9.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirindeki bütünleşmeyi arttıran faktörlerden biridir?
Doğru Cevap: "A" Daha yüksek kalite
Soru Açıklaması
Aşağıda sıralanan evrensel eğilimler ve güçler tedarik zincirindeki bütünleşmeyi arttıran faktörler olarak kabul edilir: • Artan maliyet rekabeti: İçsel operasyonlarda elde edilen önemli gelişmeler imalatçıları tedarik zincirlerinde etkinliği ve sinerjiyi arttırarak maliyet azaltan yöntemleri bulmaya zorlamaktadır. • Daha kısa ürün yaşam süresi: Örneğin kişisel bilgisayarlar bir yıldan daha az ömürlü olmakta ve model değişikliğinde yeni eğilim daha kısa yaşam süresine doğru gitmektedir. • Daha hızlı ürün geliştirme süreci: Şirketler rekabet ortamında ürün geliştirme çevrim süresini azaltmak zorunda kalmaktadırlar. Böylece yeni ürünün rakiplere oranla daha erken tanıtımı daha geniş bir pazar payı ile maliyetleri hızlı bir biçimde düşerek birim satışlardaki artışla rekabet üstünlüğü sağlanabilir. • Ürün sunumlarının küreselleşmesi: Müşteriler kendi özel ihtiyaçlarını karşılayacak çok değişik çeşitlerde ürünleri dünya çapında artan bir şekilde talep etmektedirler • Daha yüksek kalite
10.
Tedarik zincirinin yönetim sürece beş farklı aşamadan oluşmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi, bu süreci bozan aşamalardan biridir?
Doğru Cevap: "D" Pazarlama
Soru Açıklaması
11.

I. Müşteri hizmetleriII. İçsel verimlilikIII. GüvenirlikIV. Talep esnekliği V. Ürün geliştirmeTedarik zinciri performansını belirleyen iki temel kriter olan; tepki süresi ve verimlilik kriterlerinin ölçümü için yukarıda verilenlerden hangileri bir ölçüm sınırlamasını ifade etmektedir?  

Doğru Cevap: "D" I,II, IV, V
Soru Açıklaması

Tepki süresi ve verimlilik kriterlerinin ölçümü için müşteri hizmetleri; içsel verimlilik; talep esnekliği ve ürün geliştirme olmak üzere dört ayrı ölçüm sınırlaması bulunmaktadır.

12.

Şıklardan hangisi Meindel ve Chopra’nın “tedarik zinciri” tanımıdır?

Doğru Cevap: "E" Tedarik zinciri, doğrudan ve dolaylı müşteri taleplerini karşılamak üzere, yalnızca üretici ve tedarikçiden oluşmayan, aynı zamanda taşımacılar, depolama hizmeti verenler, perakendeciler, müşteriler ve diğer tüm benzer aktörleri kapsayan bir zincirdir.
Soru Açıklaması

A şıkkı Jayashanker'e göre tedarik zinciri tanımlamakta , B ve C şıkları da bu tanımı açıklamaktadır. D şıkkı Lee ve Billington ‘a göre tanımdır.

13.

 I.İşletim Stratejisi I.İşletim Stratejisi      II.Dış Kaynaklardan Yararlanma Stratejisi      III.Sipariş için üretim      IV.Müşteri Hizmeti Stratejisi      V. Sipariş YapılanmaYukarıdaki bilgilere göre aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri stratejilerinden biridir?

Doğru Cevap: "E" I, II, IV
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri stratejileri sadece yenilikçi olma adına yapılan yeniliklerden daha fazlasını içeren bir yönetim anlayışıdır. Özgün bir tedarik zincirinin oluşturulması, işletmenin diğer stratejilerini de destekler. Tedarik zincirinden daha fazla fayda sağlanabilmesi için beş temel yapılandırma unsurunun dikkate alınması gerekmektedir, bunlar:İşletim stratejisi, Dış kaynaklardan yararlanma stratejisi, Kanal stratejisi, Müşteri hizmeti stratejisi İşletmenin varlıklarına bağlı stratejisidir.

14.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri içinde yönetilmesi gereken konulardan biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Tutundurma faaliyetleri
Soru Açıklaması
15.
"...........",üreticilerden toptan olarak mal/hizmet alırlar ve müşterilere ilgili ürün hattından ulaştırırlar.Yukarıda bahsedilen tedarik zinciri katılımcısı aşağıdakilerden hangisidir ?
Doğru Cevap: "E" Hiçbiri
Soru Açıklaması
16.

Taraflar arasında gelişen ilişkilerin, açıklıkla belirlenen sorumluluklar ve karar alma yöntemleri ile biçimsel bir duruma gelmesi başarılı işbirliği yaratmak için gereken faktörlerin hangisi kapsamına girer?

Doğru Cevap: "C" Kurumsallaşma
Soru Açıklaması

Kurumsallaşma ile taraflar arasında gelişen ilişkiler, açıklıkla belirlenen sorumluluklar ve karar alma yöntemleri ile biçimsel bir duruma gelir. Bu gelişmeler de yöntemleri ve iş yapma ilkelerini yaratan kişilerin ötesine geçerek kişisel bir uygulamada olmaktan çıkar.

17.
Tedarik zinciri yönetiminde ilişki türleri üç farklı kategoride incelenmektedir. Bu kategoriler aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir ?
Doğru Cevap: "A" Farklı İki Taraf, Ortaklık, Bütünleşme
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri yönetiminde ilişki türleri; iki taraf arası, ortaklıklar ve bütünleşme olmak üzere üç kategoride gruplandırılmıştır.
18.

Üreticilerden toptan olarak mal/hizmet alan ve bunları müşterilere ilgili ürün hattından ulaştıran tedarik zinciri katılımcısı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Dağıtıcılar
Soru Açıklaması

Dağıtıcılar, üreticilerden toptan olarak mal/hizmet alırlar ve müşterilere ilgili ürün hattından ulaştırırlar. Dağıtıcılar aynı zamanda toptancı olarak da bilinirler.

19.

I- Satış gelirleriII- Lojistik maliyetlerIII- Lojistik kar dağıtımı Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri tedarik zincirinin gelir tablosu ile bağlantılı olan önemli değişkenleri arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "E" I, II ve III
Soru Açıklaması

Tüm performans ölçütlerinde potansiyel problemlerin var olduğu göz önüne alındığında, seçilen tüm ölçümlerin, firmanın ve tedarik zincirinin finansal başarısı ile ne kadar ilgili olduğu anlaşılabilir. Gelir tablosu ile bağlantılı olan tedarik zinciri performans ölçümlerinin önemli değişkenleri ise satış gelirleri, lojistik maliyetler ve lojistik kâr dağıtımıdır.

20.
"Planlama ve pazarlama stratejisi; Satın alma; Üretim planlama; Depolama ve malzeme tutma; Stok yönetimi; Depo ve mağazalar; Nakliye; Müşteri hizmetleri; Teknik destek" elemanlarının oluşturduğu yapı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Tedarik zinciri karması
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri karmasının elemanlarını aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür: • Planlama ve pazarlama stratejisi: Malzeme ve dağıtım gereksinimleri konusunda tasarım ve pazarlamanın başlıca etkileri, • Satın alma: Kaynak araştırma ve seçimi, müzakereler, tedarikçi işbirliği geliştirme programları • Üretim planlama: Fabrika kapasitesi, konum ve planı, programlama, imalat kaynak planlaması ve süreçteki işlerin denetlenmesi ve desteklenmesi, • Depolama ve malzeme tutma: Malların depolanması ve tutulması, elleçlenmesi, kullanım kolaylığı ve ambalajlama, • Stok yönetimi: Stok kontrolü, minimum, optimum stok düzeyinin sağlanması, stok tutma maliyetlerinin, fire oranlarının minimize edilmesi • Depo ve mağazalar: Konum, kapasite ve operasyon • Nakliye: Planlama, güzergâh tespiti ve operasyonlar • Müşteri hizmetleri: Talep tahmini, hizmet düzeyi, sipariş işleme, satış sonrası operasyonlar ve bakım desteği • Teknik destek: Bu eylemlerin yürütülmesi için sistemin ihtiyaç duyduğu yönetsel ve diğer teknik destekler
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories