Aşağıdakilerden hangisi, örgütsel bir satın almacı konumunda olan devlet/kamu sektörüyle ilgilidir?
B seçeneğinde verilen özellikler endüstriyel/üretici sektöre; C seçeneğinde verilen özellikler, aracı pozisyonundaki organizasyon türlerine; D seçeneğinde verilen özellikler, üniversite, hastane gibi kurumlara; yine, E seçeneğinde ifade edilen bilgi de devlet ve kamu sektöründe görülen satın almalarla çelişmektedir. A seçeneğinde verilen ise devlet ve kamu sektörünün satın alma işlevine karşılık gelmektedir.
Tedarik zincirinin performans ölçümünde yararlandığı bilimsel kaynaklardan biridir?
Tedarik zinciri yönetimi, çok disiplinli bir alandır ve pek çok farklı bakış açılarından ele alınmaktadır. Tedarik zinciri yönetimi pek çok farklı disiplini içerisinde barındıran ve bu nedenle de farklı bakış açıları ile ele alınması gereken bir alandır. Operasyonel araştırmalar, lojistik, pazarlama, örgütsel teoriler ve stratejiler gibi alanlar tedarik zinciri performans ölçümünde yararlanılan bilimsel kaynaklar olarak değerlendirilir.
Somut (fiziksel) özellikteki üretim ya da önemli ticari amaçlar için mal veya hizmetin satın alınması aşağıda verilen organizasyon türlerinden hangisi içinde değerlendirilmektedir?
Örgütsel satın alan organizasyon türlerinden olan ve imalatçılar, ziraatçılar ya da balıkçılar şeklinde örneklendirebileceğimiz endüstriyel/üretici organizasyonlar, somut (fiziksel) özellikteki üretim ya da önemli ticari amaçlar için mallar ve hizmetler satın alma işlevinde bulunmaktadır.
Faaliyetlerin her biri için gerekli olan kaynakları (yani, zaman ve maliyet) tahmin ederken, bu faaliyetleri bireysel görevler veya maliyet unsurları şeklinde ayırarak yönetmeyi kapsayan yöntem hangisidir?
Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme (ABC: Activity Based Costing) yaklaşımı operasyonel performansı mali ölçümlere bağlayan geleneksel muhasebe yöntemlerinin bir kısım sakıncalarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir. Yöntem faaliyetlerin her biri için gerekli olan kaynakları (yani, zaman ve maliyet)tahmin ederken, bu faaliyetleri bireysel görevler veya maliyet unsurları şeklinde ayırarak yönetmeyi kapsamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri performansı ölçümünü önemli kılan unsurlardan birisidir?
Seçenekte verilen ifadelerin tamamı tedarik zincirinin performans ölçümünü önemli kılan unsurlar arasında yer almaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal karnenin tedarik zinciri performans ölçümü için ortaya koyduğu performans ölçümlerinden biri değildir?
Kurumsal karne ilkelerinin uygulanması durumunda dört temel performans ölçümü görülmektedir: depolama maliyeti şeklinde örneklendirebileceğimiz mali açıdan performans ölçümü; müşteri perspektifi; imalat ve üretim planı arasındaki ilişkinin ifade edildiği iç işletme açısından perspektif ve çalışanların yeni ürün geliştirme döngüsüne karşılık gelen yenilikçi ve öğrenme perspektifidir. Lojistik verimlilik ölçümleri ise lojistik puan tablosu yaklaşımı kapsamındadır.
Bir tedarik zincirinin uygun bir kârlılık düzeyi sağlayacak şekilde işleme kabiliyetine sahip olmasına ne ad verilir?
İçsel verimlilik bir tedarik zincirinin uygun bir kârlılık düzeyi sağlayacak şekilde işleme kabiliyetine sahip olması anlamına gelmektedir.
Saunders (1997) ın “Tedarik zinciri hammaddelerin çıkartılması ve işlenmesi faaliyetlerini yerine getiren çeşitli firmalardan, hammadde orijinal kaynaklarından, imalattan, montajdan, dağıtımdan ve nihai müşterilere perakende satıştan oluşan değer zinciridir.” tanımının temel fikri hangisidir?
Tanıma uygun olan temel düşünce C seçeneğindekidir.
I. Sosyal ağlara dayalı şebekelerII. Toplumsal bağlılıklara dayalı şebekelerIII. Ortak değerlere uyuma dayalı şebekelerIV. Dostluk ve güvene dayalı şebekelerYukarıdakilerden hangileri sembolik şebekeler kapsamındadır?
Dostluk ve güvene dayalı şebekeler, bireysel şebekeler kapsamındadır.