Tedarik zinciri kavramının ortaya konulduğu yıl ve ortaya koyan kişi(ler) hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?
Tedarik zinciri kavramı 1982 yılında Kith Oliver tarafından ortaya konmuştur.
Tedarik zincirindeki her aşamada ne kadar stoklama yapılmalıdır, tedarik zincirinde yer alan işletmenin hangi kararını kapsar ?
Envanter: Tedarik zincirindeki her aşamada ne kadar stoklama yapılmalıdır. Hammadde, yarı bitmiş ya da bitmiş ürün olarak ne kadar stok elde bulundurulmalıdır. Stok tutmanın altında yatan temel amaç, tedarik zinciri içerisindeki belirsizlik karşısında bir tampon görevi görmektir. Bununla birlikte, stok tutma pahalı olabilir ve bu yüzden optimum stok düzeyinin ve yeniden sipariş verme noktasının ne olacağı önceden belirlenmelidir.
Müşterini satın aldığı ürünü iade etmesi ya da yeniden sipariş vermesi satın almanın altı doğrusundan hangisi ile ilgilidir?
Müşteri ya beklediği kaliteyi açıklıkla belirtir ya da tedarikçinin bu tür bir yaklaşımla hareket edeceğini bekler. Müşteri için kalite göstergesini kapsayan bir diğer durum da, satın aldığı ürünün iadesi ya da yeniden sipariş vermesiyle ilgilidir. Kalite konusunda müşteri beklentilerinin karşılanması bir zorunluluktur ancak, tedarikçiler beklenenin altında –ya da üstünde- kalite belirtmemelidir, çünkü her iki durumda da gereksiz maliyetlerle karşılaşma olasılığı doğabilir.
Tedarik zinciri kavramı, hangi birimlerin/bölümlerin etkin olarak bütünleşmesinin üzerine kuruludur?
I. TedarikçilerII. İmalatçılarIII. DepolarIV. MağazalarV. Halkla İlişkiler
İlk dört birim/bölüm tedarik zinciri kavramının içlemine girmektedir, halkla ilişkiler ise ilgisizdir.
İyi tasarlanmış bir performans ölçüm sistemi tedarik zinciri yöneticilerine sahip oldukları tedarik zincirini daha iyi anlamalarına ve zincirin performansını geliştirme konusunda önemli ölçüde yardımcı olabilmelidir. Aşağıdakilerden hangisi bu ölçütler arasında yer almaz?
İyi bir performans ölçütü istemi için taşınması gereken özellikler: Bütünleşik yaklaşım; süreç tabanlılık; strateji ile uyumluluk; dinamik bir sistem olması; dengelenmiş yaklaşım, yönetimsel bir araç olması; stratejik, taktiksel ve operasyonel düzeyleri kapsaması, ileriye dönük (yol gösterici) perspektif sağlaması, iyileştirme yönlü araçlar; derinlemesine inceleme yapabilme işlevselliğini sağlama, çelişen amaçlar ele alabilme; basitlik; kıyaslanabilirlik ve uygun ölçüm matrisi şeklinde ifade edilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri performans ölçümünde yararlanılan bilimsel kaynaklardan birisi değildir?
C seçeneği dışındaki tüm seçenekler tedarik zinciri performans ölçümünde yararlanılan bilimsel kaynaklar arasında yer almaktadır.
İşletmelerin rekabet avantajı yaratabilmek İçin tedarikçi süreçlerini, teknolojilerini ve temel yeteneklerini nasıl geliştireceklerine odaklanan temel görüşe göre (Tan ve diğerleri, 1998) Tedarik Zinciri Yönetimi’nin tanımı nedir?
Diğer seçeneklerdekiler yine doğru tanımlardır ancak Tan’a ait değillerdir.
Operasyonel performansı mali ölçümlere bağlayan geleneksel muhasebe yöntemlerinin bir kısım sakıncalarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiş yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Faaliyet Tabanlı Maliyetlendirme (ABC: Activity Based Costing) yaklaşımı operasyonel performansı mali ölçümlere bağlayan geleneksel muhasebe yöntemlerinin bir kısım sakıncalarını ortadan kaldırmak için geliştirilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirinin performans ölçümünde yararlandığı bilimsel kaynaklar arasındadır?
Tedarik zinciri yönetimi pek çok farklı disiplini içerisinde barındıran ve bu nedenle de farklı bakış açıları ile ele alınması gereken bir alandır. Operasyonel araştırmalar, lojistik, pazarlama, örgütsel teoriler ve stratejiler gibi alanlar tedarik zinciri performans ölçümünde yararlanılan bilimsel kaynaklar olarak değerlendirilir.
Zincirin her aşaması içerisinde boşa harcamaları ve değer oluşturmayan unsurları ortadan kaldıracak her türlü sürekli gelişme çabalarını kullanan sisteme ne ad verilir?
Yalın tedarik zinciri, zincirin her aşaması içerisinde boşa harcamaları ve değer oluşturmayan unsurları ortadan kaldıracak her türlü sürekli gelişme çabalarını kullanan bir sistemdir.