• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 7

Tedarik Zinciri Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 7
1.
1. Yönetimi bilgilendirmek, karar almaya desteklemek ve sorunlu bölgeleri tanımlamaya yönelik bilgi fonksiyonu, 2. Hedefler ve istenen sonuçlara yön vermek amacı ile yönlendirme fonksiyonu, 3. Sürecin yürütülmesinin denetimini yapmaya yönelik kontrol fonksiyonu. Yukarıda belirtilen fonksiyonlar aşağıdaki seçeneklerden hangisine atfedilmiştir?
Doğru Cevap: "E" Tedarik zinciri performansına
Soru Açıklaması
Temelde tedarik zinciri performansına atfedilen üç fonksiyon vardır: 1. Yönetimi bilgilendirmek, karar almaya desteklemek ve sorunlu bölgeleri tanımlamaya yönelik bilgi fonksiyonu, 2. Hedefler ve istenen sonuçlara yön vermek amacı ile yönlendirme fonksiyonu, 3. Sürecin yürütülmesinin denetimini yapmaya yönelik kontrol fonksiyonudur.
2.

Tedarik zincirindeki örgüt yapısı ve zinciri oluşturan işletmeler (üyeler-birimler) arasındaki ilişkiler; hangi faktörlere göre belirlenir?

Doğru Cevap: "A" Tedarikçi ve alıcıların sayıları
Soru Açıklaması

Tedarik zincirindeki örgüt yapısı ve zinciri oluşturan işletmeler(üyeler-birimler) arasındaki ilişkiler; endüstrinin durumu, özellikleri, rekabet, tedarikçi ve alıcıların sayıları, ürün ve hizmetlerin nitelikleri, örgüt kültürü vb. olarak sayabileceğimiz faktörlerce belirlenir.

3.

Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri içerisinde performans ölçümünün artmasındaki en önemli unsur olarak değerlendirilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Zincir içerisinde kontrolün sadece bir işletmeye ait olmaması
Soru Açıklaması

Artan rekabet nedeniyle tedarik zinciri kazan kazan ilişkisine dayalı bir ortaklık haline dönüşmüştür. Dolayısıyla E seçeneğindeki ifade yanlıştır. Diğer seçeneklerde yer alan ifadelerin doğru olmasına rağmen en önemli unsur ise B seçeneğinde belirtilen, zincir içerisinde kontrolün sadece bir işletmeye ait olmamasıdır.

4.
Tedarik zinciri yönetimini 1990'ların konusu haline getiren nedenlerin ilki hangisi olabilir ?
Doğru Cevap: "C" İşletmelerin dikey bütünleşmeye devam etmeleri
Soru Açıklaması
5.

Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirindeki yeni yapıda yer almamaktadır?

Doğru Cevap: "C" Perakende sergileme
Soru Açıklaması

Tedarik zincirindeki yeni yapıda perakende sergileme değil, bağımsız perakendeci vardır.

6.
Aşağıda yer alan tedarik zinciri stratejilerinden hangisi, ürün ve hizmetlerin satıcıdan nasıl alınacağı ve son kullanıcıya nasıl ulaştırılacağı ile ilgilenmektedir?
Doğru Cevap: "B" Kanal stratejisi
Soru Açıklaması
Kanal stratejisi ürün ve hizmetlerin satıcıdan nasıl alınacağı ve son kullanıcıya nasıl ulaştırılacağı ile ilgilidir. Buna göre sorunun doğru cevabı B seçeneğinde yer alan kanal stratejisi olmaktadır.
7.

Tedarik zincirinin kapsadığı alanlar arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "E" Fiyat
Soru Açıklaması

Tedarik zincirinin kapsadığı lojistik, stok, tedarik, müşteri yönetimi, ürün geliştirme ve finansal fonksiyonlar gibi tüm alanlarda boşa harcanan her türlü eylemin ortadan kaldırılmasıdır.

8.
Bir imalatçı firma, ürünlerin dağıtım işini bir lojistik firmasına devrederse aşağıdaki stratejilerden hangisini benimsemiş sayılır?
Doğru Cevap: "C" Dış kaynaklardan yararlanma stratejisi
Soru Açıklaması
9.
İşletmelerin seçebileceği taşımacılık alternatiflerinden hangisi oldukça hızlı olmasına karşın en pahalı taşımacılık şekli olarak verilir?
Doğru Cevap: "D" Uçak taşımacılığı
Soru Açıklaması
Uçaklar hızlı ancak en pahalı taşımacılık şeklidir. Havaalanı olanakları bu taşımacılık şekli için kısıtlayıcı olabilir. Buna göre sorunun doğru cevabı D seçeneği olarak verilmektedir.
10.

Aşağıdakilerden hangisi SCOR modeli için söz konusu olan süreçlerden biri değildir?

Doğru Cevap: "B" Denetle
Soru Açıklaması

SCOR modeli için dört farklı süreç söz konusudur: Kaynak; yap; dağı ve plan’dır

11.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri yönetim yaklaşımlarındandır?
Doğru Cevap: "B" Fonksiyonel Yaklaşım
Soru Açıklaması
TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI; Sırasıyla: Fonksiyonel Yaklaşım, Tedarik Yaklaşımı, Lojistik ve Nakliye Yaklaşımı, Bilgi Yaklaşımı, İş Süreçlerini Yeniden Yapılandırma Yaklaşımı, Stratejik Yaklaşım, Süreç Modeli Yaklaşımı dır.
12.
Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri satın alma kararlarını şekillendiren kararlardandır? 1. Doğru Ürünler 2. Doğru Zaman 3. Doğru Kalite 4. Doğru Sektör
Doğru Cevap: "D" 1,2,3
Soru Açıklaması
Satın alma işlemlerine ilişkin faaliyetler, aşağıda sıralayacağımız konuları yerine getirmek üzere yapılan alım kararlarını kapsamaktadır: • Doğru ürünler (beklenen mallar/hizmetler) • Doğru yer (istenilen yerde) • Doğru Zaman (istenilen zamanda) • Doğru fiyat (beklenen fiyatta) • Doğru kalite (istenen kalitede) • Doğru miktar (istenen kalitede)
13.
I. Müşteri hizmetleri II. İçsel verimlilik III. Talep esnekliği IV. Ürün geliştirme Yukarıda bulunan dört madde aşağıdakilerden hangisinin karşılığı olarak sunulmaktadır?
Doğru Cevap: "C" Tedarik zinciri performansını belirleyen kriterlerin ölçümünde kullanılan ölçüm sınırlamaları
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri performansını belirleyen iki temel kriter vardır. Bunlar; 1. Tepki süresi 2. Verimlilik Bu iki temel kriter genel olarak bilinmesine rağmen bu kriterlerin ölçümü için dört ayrı ölçüm sınırlaması vardır. Bunlar; 1. Müşteri hizmetleri 2. İçsel verimlilik 3. Talep esnekliği ve 4. Ürün geliştirme.
14.

I. Depolama ve nakliyeII. Toplam maliyet yönetimiIII. Bütünleşik Lojistik yönetimiIV. E-tedarik zinciri yönetimiV. Tedarik zinciri yönetimiAşağıdakilerden hangisinde tedarik zinciri yönetiminin aşamaları sırasıyla verilmiştir?

Doğru Cevap: "C" I-II-III-V-IV
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri yönetimi aşamalarının sırası şu şekildedir: Depolama ve nakliye, Toplam maliyet yönetimi, Bütünleşik lojistik yönetimi, Tedarik zinciri yönetimi, E-tedarik zinciri yönetimi.

15.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri performans ölçümünü önemli kılan unsurlardandır?
Doğru Cevap: "C" Uygun ölçüm metotları seçilirse tedarik zinciri performansı verimli işler
Soru Açıklaması
Ölçümler doğrudan davranışları ve dolaylı olarak da performansı kontrol etme açısından önemli olmaktadır. Birkaç önemli ölçüm yöntemleri şirketin tedarik zincirini geliştirme amaçları doğrultusunda şirketin belirli bir doğrultu ve yönde ilerlemesini sağlayacaktır. Herhangi bir performans ölçümüne sahip olmadan sadece gerçekleşen olaylardan sonra ortaya çıkan ya da çıkacak olan durumlara göre hareket eden bir tedarik zincirini yürütmek şirketler açısından etkin olmayacaktır. Bu durumda A, B, D ve E seçenekleri yanlış ifadelerdir. Doğru cevap C seçeneğidir.
16.

Aşağıdakilerden hangisi, tedarik zincirinde bütünleşmeyi arttıran faktörlerden biridir?

Doğru Cevap: "D" Daha yüksek kalite
Soru Açıklaması

Tedarik zincirinde bütünleşmeyi arttıran faktörler; artan maliyet rekabeti, daha kısa ürün yaşam süresi, daha hızlı ürün geliştirme süreci, ürün sunumlarının küreselleşmesi ve daha yüksek kalitedir.

17.

Lojistik puan tablosu yaklaşımına göre, saat başına yüklenen siparişler ve ulaşım, günlük sevk konteyner kullanımı örnekleri hangi performans ölçümü türüne girmektedir?

Doğru Cevap: "B" Lojistik verimlilik ölçümleri
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri performansını ölçmek için, tedarik zincirinin lojistik fonksiyonu konusunda (depolama, taşıma gibi) uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi olan Uluslararası Lojistik Kaynakları şirketi tarafından geliştirilmiş bir diğer yaklaşımdır. Şirket bu ölçüm türünde aşağıda sıralanan bütünleştirilmiş dört genel performans ölçümünün kullanılmasını önermektedir: Lojistik finansal performansı ölçümleri (örneğin, harcamalar ve varlıkların getirisi). Lojistik verimlilik ölçümleri (örneğin, saat başına yüklenen siparişler ve ulaşım, günlük sevk konteyner kullanımı). Lojistik kalite ölçümleri (örneğin, envanter doğruluk oranı ve sevkiyatta karşılaşılan hasarlar). Lojistik döngü süresi ölçümleri (örneğin, transit geçiş süresi ve sipariş giriş zamanı)

18.

Müşterini satın aldığı ürünü iade etmesi ya da yeniden sipariş vermesi satın almanın altı doğrusundan hangisi ile ilgilidir?

Doğru Cevap: "D" Doğru kalite
Soru Açıklaması

Müşteri ya beklediği kaliteyi açıklıkla belirtir ya da tedarikçinin bu tür bir yaklaşımla hareket edeceğini bekler. Müşteri için kalite göstergesini kapsayan bir diğer durum da, satın aldığı ürünün iadesi ya da yeniden sipariş vermesiyle ilgilidir. Kalite konusunda müşteri beklentilerinin karşılanması bir zorunluluktur ancak, tedarikçiler beklenenin altında –ya da üstünde- kalite belirtmemelidir, çünkü her iki durumda da gereksiz maliyetlerle karşılaşma olasılığı doğabilir.

19.
Enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "E" Fiyat, nitelik, teknik özellikler, işe ilişkin koşullar
Soru Açıklaması
Enformasyon satın alma yöneticileri için en önemli kaynaklardan biridir. Enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar aşağıda belirtilen konuları kapsamaktadır: • Fiyat • Nitelik • Teknik özellikler • İşe ilişkin koşullar (tedarikçinin koşulları, ödeme şartları, teslim, satış sonrası destek, mülkiyet devri, sigorta vb.)
20.
Tedarik zincirinde zamanlı ve doğru bilginin saptanması konusunda hangi alanla ilgili bireysel ya da kolektif karar almak gerekir ?
Doğru Cevap: "E" Bilgi
Soru Açıklaması
Bilgi: Ne kadar veri toplanmalı ve hangi bilgiler paylaşılmalıdır? Zamanlı ve doğru bilgi daha iyi koordinasyon ve daha iyi karar alınmasını sağlar. Doğru bilgi, ne üretileceği, ne kadar üretileceği, stokların nerede depolanacağı ve en iyi taşıma yönteminin hangisi olacağı konularında etkin karar alınmasını sağlar.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories