Tedarik zincirindeki örgüt yapısı ve zinciri oluşturan işletmeler (üyeler-birimler) arasındaki ilişkiler; hangi faktörlere göre belirlenir?
Tedarik zincirindeki örgüt yapısı ve zinciri oluşturan işletmeler(üyeler-birimler) arasındaki ilişkiler; endüstrinin durumu, özellikleri, rekabet, tedarikçi ve alıcıların sayıları, ürün ve hizmetlerin nitelikleri, örgüt kültürü vb. olarak sayabileceğimiz faktörlerce belirlenir.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri içerisinde performans ölçümünün artmasındaki en önemli unsur olarak değerlendirilmektedir?
Artan rekabet nedeniyle tedarik zinciri kazan kazan ilişkisine dayalı bir ortaklık haline dönüşmüştür. Dolayısıyla E seçeneğindeki ifade yanlıştır. Diğer seçeneklerde yer alan ifadelerin doğru olmasına rağmen en önemli unsur ise B seçeneğinde belirtilen, zincir içerisinde kontrolün sadece bir işletmeye ait olmamasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirindeki yeni yapıda yer almamaktadır?
Tedarik zincirindeki yeni yapıda perakende sergileme değil, bağımsız perakendeci vardır.
Tedarik zincirinin kapsadığı alanlar arasında yer almaz?
Tedarik zincirinin kapsadığı lojistik, stok, tedarik, müşteri yönetimi, ürün geliştirme ve finansal fonksiyonlar gibi tüm alanlarda boşa harcanan her türlü eylemin ortadan kaldırılmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi SCOR modeli için söz konusu olan süreçlerden biri değildir?
SCOR modeli için dört farklı süreç söz konusudur: Kaynak; yap; dağı ve plan’dır
I. Depolama ve nakliyeII. Toplam maliyet yönetimiIII. Bütünleşik Lojistik yönetimiIV. E-tedarik zinciri yönetimiV. Tedarik zinciri yönetimiAşağıdakilerden hangisinde tedarik zinciri yönetiminin aşamaları sırasıyla verilmiştir?
Tedarik zinciri yönetimi aşamalarının sırası şu şekildedir: Depolama ve nakliye, Toplam maliyet yönetimi, Bütünleşik lojistik yönetimi, Tedarik zinciri yönetimi, E-tedarik zinciri yönetimi.
Aşağıdakilerden hangisi, tedarik zincirinde bütünleşmeyi arttıran faktörlerden biridir?
Tedarik zincirinde bütünleşmeyi arttıran faktörler; artan maliyet rekabeti, daha kısa ürün yaşam süresi, daha hızlı ürün geliştirme süreci, ürün sunumlarının küreselleşmesi ve daha yüksek kalitedir.
Lojistik puan tablosu yaklaşımına göre, saat başına yüklenen siparişler ve ulaşım, günlük sevk konteyner kullanımı örnekleri hangi performans ölçümü türüne girmektedir?
Tedarik zinciri performansını ölçmek için, tedarik zincirinin lojistik fonksiyonu konusunda (depolama, taşıma gibi) uzmanlaşmış bir danışmanlık şirketi olan Uluslararası Lojistik Kaynakları şirketi tarafından geliştirilmiş bir diğer yaklaşımdır. Şirket bu ölçüm türünde aşağıda sıralanan bütünleştirilmiş dört genel performans ölçümünün kullanılmasını önermektedir: Lojistik finansal performansı ölçümleri (örneğin, harcamalar ve varlıkların getirisi). Lojistik verimlilik ölçümleri (örneğin, saat başına yüklenen siparişler ve ulaşım, günlük sevk konteyner kullanımı). Lojistik kalite ölçümleri (örneğin, envanter doğruluk oranı ve sevkiyatta karşılaşılan hasarlar). Lojistik döngü süresi ölçümleri (örneğin, transit geçiş süresi ve sipariş giriş zamanı)
Müşterini satın aldığı ürünü iade etmesi ya da yeniden sipariş vermesi satın almanın altı doğrusundan hangisi ile ilgilidir?
Müşteri ya beklediği kaliteyi açıklıkla belirtir ya da tedarikçinin bu tür bir yaklaşımla hareket edeceğini bekler. Müşteri için kalite göstergesini kapsayan bir diğer durum da, satın aldığı ürünün iadesi ya da yeniden sipariş vermesiyle ilgilidir. Kalite konusunda müşteri beklentilerinin karşılanması bir zorunluluktur ancak, tedarikçiler beklenenin altında –ya da üstünde- kalite belirtmemelidir, çünkü her iki durumda da gereksiz maliyetlerle karşılaşma olasılığı doğabilir.