• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Ara Sınavları – Deneme 8

Tedarik Zinciri Yönetimi
Ara Sınav - Deneme 8
1.
Bir üreticinin daha ekonomik kaynaklar bulma çabası, tedarik zincirinde bütünleştirmeyi artıran hangi faktöre işaret etmektedir?
Doğru Cevap: "E" Artan maliyet rekabeti
Soru Açıklaması
Artan maliyet rekabeti: İçsel operasyonlarda elde edilen önemli gelişmeler imalatçıları tedarik zincirlerinde etkinliği ve sinerjiyi arttırarak maliyet azaltan yöntemleri bulmaya zorlamaktadır. Üreticinin daha ekonomik kaynaklara yönelmesi buna örnek gösterilebilir.
2.

I. NicelikII. NitelikIII. FiyatYukarıdakilerden hangisi/hangileri enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar arasındadır?

Doğru Cevap: "D" II ve III
Soru Açıklaması

Enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar; fiyat, nitelik, teknik özellikler ve işe ilişkin konuları kapsamaktadır.

3.
Aşağıdakilerden hangisi geleneksel tedarik zincirlerine ilişkin özelliklerden biridir?
Doğru Cevap: "B" Sınırlı iletişim
Soru Açıklaması
4.

Aşağıdakilerden hangisi İşletmelerin birbirleriyle yaşadıkları rekabete yönelik engelleri kapsamaz?

Doğru Cevap: "E" Taşıma Komisyonculuğu
Soru Açıklaması

İşletmelerin birbirleriyle yaşadıkları rekabete yönelik engelleri aşağıdaki gibi sıralamamız mümkündür: İşletme içi ve işletme dışında üstünlük sağlama/güç kazanma mücadeleleri, Bölge ya da yöre hâkimiyeti gibi bir konuda üstünlük sağlamak için verilen mücadele,  Yetersiz tedarik zinciri yönetimi planlamalarına sahip olma, Tedarik zinciri yönetimi konusunda uzak görüşlülük eksikliği, Güven eksikliği, Tepe yönetimine aşırı bağımlılık ve yetersiz tedarik zinciri yönetimi anlayışı.

5.
Aşağıda yer alan tedarik zinciri bileşenlerinden hangisi, kendisi dışında kalan diğer dört tedarik zinciri unsuru ile ilgili karar vermede taban oluşturmaktadır?
Doğru Cevap: "A" Bilgi
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri bileşenleri üretim, envanter, konum, taşımacılık ve bilgi olarak verilmektedir. Bu bileşenlerden bilgi diğer dört tedarik zinciri unsuruyla ilgili karar vermede taban oluşturur. Bilgi, tedarik zincirindeki tüm faaliyet ve operasyonlar arasında bağ kurmayı sağlar. Bu nedenle sorunun doğru yanıtı A seçeneği olarak verilir.
6.
Aşağıdakilerden hangileri tedarik zinciri performansını belirleyen iki temel kriterdir?
Doğru Cevap: "D" Tepki süresi-verimlilik
Soru Açıklaması
7.
Aşağıdakilerden hangisi alıcının katlanacağı maliyetler ve sonuçta elde edeceği karlılık üzerinde, alımda doğru yerin bulunması ve bu sayede ürünlerin doğru fiyattan elde edilmesi önemli bir etki yaratır?
Doğru Cevap: "D" Doğru Fiyat
Soru Açıklaması
8.
Aşağıda Tedarik zinciri gelişim aşamalarında odaklanan konular bulunmaktadır. Hangisi veya hangileri 1960 ile 1980 arasında odaklanılan konulardandır? 1.Lojistik Planlama 2. Tedarik Zincirine Stratejik Bakış 3. Rekabet Avantajı Olarak Lojistik 4. Operasyonların Optimizasyonu
Doğru Cevap: "C" 3,4
Soru Açıklaması
Rekabet Avantajı Olarak Lojistik ve Operasyonların Optimizasyonu 1980 ile 1990 arasında odaklanılan konulardır. Lojistik Planlama; 1980 ile 1990 arasında Tedarik Zincirine Stratejik Bakış ise 1990 ile 2000 ler arasındaki zamanda odaklanılan konulardandır
9.
Temel düşüncesi tedarik zincirinin amaçlarına ulaşması için tedarikçi ilişkilerinin önemini açıklama olan Tedarik Zinciri Yönetimi tanımı kime aittir?
Doğru Cevap: "B" Berry ve diğerleri (1994)
Soru Açıklaması
TZY uzun dönemli kalıcı ilişkiler geliştirmek üzere, yönetsel kaynakları serbest bırakmak amacıyla, belirli orijinal ürün üreticilerinin tedarikçi bağlılığını azaltma, yeni ürünler geliştirme ve pazar ihtiyaçları konusunda bilgi değişimini ve güven oluşturmayı kapsar tanımını yapan Berry ve diğerlerinini yaptığı tanımın temel düşüncesi tedarik zincirinin amaçlarına ulaşması için tedarikçi ilişkilerinin önemini açıklamaktır.
10.
Aşağıdakilerden hangisi enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlardan değildir?
Doğru Cevap: "C" Bilgilendirme
Soru Açıklaması
• Fiyat • Nitelik • Teknik özellikler • İşe ilişkin koşullar (tedarikçinin koşulları, ödeme şartları, teslim, satış sonrası destek, mülkiyet devri, sigorta vb.)
11.

Performans ölçüm sistemi organizasyonun her düzeyinde kolayca anlaşılır olmalı ve sınırlı sayıda birbiri ile ilgili önlemleri içermelidir. Bu tanım tedarik zincirinde hangi performans ölçüm kriterine örnektir?

Doğru Cevap: "D" Basitlik
Soru Açıklaması

Dengelenmiş yaklaşım, tedarik zinciri temsil eden parametrelerin performans ölçümünün dengeli biçimde uygulanmasıdır. İleriye dönük perspektif sağlanması, performans ölçüm sistemlerinde trndler yerine işletmenin anlık görüntülerinin yakalanmasıdır. İyileştirme yönlü araçlar, performans yönetim sisteminin iyileştirme üzerine odaklanmasıdır. Kıyaslanabilirlik, performansın bir grup performans standartları ile kıyaslanmasıdır. Basitlik ise performans ölçüm sistemi organizasyonun her düzeyinde kolayca anlaşılır olması ve sınırlı sayıda birbiri ile ilgili önlemleri içermesidir.

12.

İşletme dışı bütünleşme, tedarik zinciri yönetiminin gelişim evrelerinin hangi döneminde görülmüştür?

Doğru Cevap: "E" 1990’lar-2000
Soru Açıklaması

1939-1969 yılları arasında tedarik zinciri yönetiminde işlevsel yaklaşımlar ve 1970-1980’lerde işletme içi bütünleşme hâkimken 1990’lar ve 2000 yıllarında işletme dışı bütünleşmeler görülmüştür.

13.
Aşağıdaki tedarik zincirlerinden hangisi, hızlı ve sürekli olarak değişen küresel pazarlara dinamik ve büyüme odaklı olarak hızlı bir şekilde yanıt vererek kar elde eden tedarik zinciri türüdür?
Doğru Cevap: "C" Çevik tedarik zinciri
Soru Açıklaması
14.

Aşağıdakilerden hangisi müşterileriyle iletişim kuran, kampanyalar düzenleyen ve müşterilerinin dikkatini çekmek için fiyat, ürün seçimi, hizmet ve konfor/kolaylık bileşenlerinin bir birleşimini sunar?

Doğru Cevap: "A" Perakendeciler
Soru Açıklaması

Perakendeciler, ürün stoklar ve nihai tüketicilere küçük miktarlarda satış yaparlar. Perakendeciler aynı zamanda tercih ve talepleri de yakından izler. Müşterileriyle iletişim kurar, kampanyalar düzenler ve müşterilerinin dikkatini çekmek için fiyat, ürün seçimi, hizmet ve konfor/kolaylık bileşenlerinin bir birleşimini sunarlar.

15.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri gelişim aşamalarından biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Operasyon yönetimi
Soru Açıklaması
16.

Malzeme İhtiyaçları Planlaması (MPL) kaç yılında gerçekleştirildi?

Doğru Cevap: "C" 1970
Soru Açıklaması

1970’lerde Malzeme İhtiyaçları Planlaması (MRP) geliştirildi ve yöneticiler bu yazılım tekniği sayesinde imalat maliyeti, kalite, ürün geliştirme, sipariş teslim süresi konularında imalat sürecindeki stokların önemini anladılar.

17.

“Performans ölçüm sistemi, yöneticilere iyileştirilme yapılacak farklı alanların belirlenme yeteneği vermelidir” ifadesi aşağıdaki tedarik zinciri performans ölçüm kriterlerinden hangisine karşılık gelmektedir?

Doğru Cevap: "D" Derinlemesine inceleme yapabilme işlevselliğini sağlama
Soru Açıklaması

Derinlemesine inceleme yapabilme işlevselliğini sağlama: Performans ölçüm sistemi yöneticilere iyileştirilme yapılacak farklı alanların belirlenme yeteneği vermelidir.

18.

Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri içerisinde performans ölçümünün artmasındaki en önemli unsur olarak değerlendirilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Zincir içerisinde kontrolün sadece bir işletmeye ait olmaması
Soru Açıklaması

Artan rekabet nedeniyle tedarik zinciri kazan kazan ilişkisine dayalı bir ortaklık haline dönüşmüştür. Dolayısıyla E seçeneğindeki ifade yanlıştır. Diğer seçeneklerde yer alan ifadelerin doğru olmasına rağmen en önemli unsur ise B seçeneğinde belirtilen, zincir içerisinde kontrolün sadece bir işletmeye ait olmamasıdır.

19.

Hangisi satın alma sürecindeki müzakerelerde en önemli değişkendir?

Doğru Cevap: "E" Fiyat
Soru Açıklaması

Satın alma sürecindeki müzakereler, teslim günü, imalat zamanı, kalite, miktar ve indirimler gibi çok sayıdaki önemli alım değişkeninden oluşmaktadır. Ancak, fiyat her zaman diğer değişkenlere göre önemli bir faktördür ve satın alma görevlileri fiyat ve diğer faktörler arasındaki kıyaslamalarda değişimi gerçekleştirirken çok dikkatli olmak zorundadırlar.

20.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri bütünleşmesinde sorun yaratan faktörler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "D" Ürün geliştirme süresinin azalması
Soru Açıklaması
Uygulamada karşılaşılan bazı sorunları yaratan faktörler şu şekilde sıralanabilir: Talebin yanlış tahmin edilmesi, değişken pazar ve talep modelleri, bilgi paylaşımındaki isteksizlik, büyük baskın müşteriler tarafından yapılan zorlamalar, monopol haline gelmiş tedarikçilerin direnişi, yönetim tarz ve yaklaşımları, zayıf ve güvenilirliği düşük dağıtım performansı, global/uzun mesafe tedarikçiler ve/veya pazarlar, değişime karşı direniş, bilgi/kaynak eksikliği. Ürün geliştirme süresinin azalması ise tedarik zincirindeki bütünleşmeyi arttıran faktörler arasında yer almaktadır.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories