• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 1

Tedarik Zinciri Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 1
1.

Tedarik zinciri boyunca ürünlerin ve hizmetlerin etkin akışını sağlayan teknolojiler ne olarak adlandırılırlar?

Doğru Cevap: "C" Etkinleştiriciler
Soru Açıklaması

Bilgi, bütün tedarik zinciri süreçleri ve üyeleri arasındaki temel bağdır. Bilgisayar ve bilgi teknolojileri, tedarik zinciri boyunca gerçek zamanlı ve online iletişime olanak sağlar. Tedarik zinciri boyunca ürünlerin ve hizmetlerin etkin akışını sağlayan teknolojiler "etkinleştiriciler" olarak adlandırılır.

2.

Hangi şıkta verilen örnekler “Sıfır Talep” teriminin kapsamındadırlar?

Doğru Cevap: "B" Sıcak iklime sahip ülkelerde, kışlık kıyafet talebi
Soru Açıklaması

A şıkkındaki örnekler, Negatif Talep’i, B şıkkı Sıfır Talep’i C şıkkı Gizli Talep’i D şıkkı Azalan Talep’i, E şıkkı Düzensiz Talep’i örneklendirmektedir.

3.
Tedarik zincirinde taraflar arasındaki etkileşim yaratan değişken olarak, bir müşterinin tedarikçiden düzenli olarak haftada iki kez satın alma işlemi gerçekleştirmesi, müşteri ile tedarikçi arasında hangi bağlamda değerlendirilmektedir?
Doğru Cevap: "E" Ürün
Soru Açıklaması
Bir müşterinin tedarikçiden düzenli olarak haftada iki kez satın alma işlemi, satın alma sıklığını ifade eden bir değişkendir. Satın alma sıklığı değişkeni ise ürün bağlamında değerlendirilmektedir.
4.

Herhangi bir firmanın yetkili satıcı ya da ithalatçı sıfatına sahip olmamasına rağmen piyasada mal satışı yapması ya da ithal etmesine ne isim verilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Gri pazar
Soru Açıklaması

Gri pazar, herhangi bir firmanın yetkili satıcı ya da ithalatçı sıfatına sahip olmamasına rağmen piyasada mal satışı yapması ya da ithal etmesidir.

5.
Aşağıdakilerden hangisi, İşletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışmasına imkân veren, kritik kaynakların yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan bilgi sistemidir?
Doğru Cevap: "D" KKP
Soru Açıklaması
Kurumsal Kaynak Planlaması işletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmelerine imkan veren, kritik kaynakların yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan bilgi sistemi Kurumsal Kaynak Planlaması( KKP)'dır. Doğru cevap D seçeneğidir.
6.

Elektronik süreçlerin fiziksel süreçlerin yerini almasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Elektronik iş
Soru Açıklaması

E-iş, elektronik süreçlerin fiziksel süreçlerin yerini almasıdır.

7.

Aşağıdakilerden hangisi teslimat güvenilirliği kapsamındadır?

Doğru Cevap: "D" Zamanında yüklenen sipariş yüzdesi
Soru Açıklaması

Teslimat performansı; zamanında yüklenen sipariş yüzdesi; siparişleri yerine getirme süresi ve sipariş yerine getirmede mükemmellik, teslimat güvenilirliği bağlamında ele alınmaktadır.  Zamanında yüklenen sipariş yüzdesi ise teslimat güvenilirliğini ifade etmektedir.

8.
"Hammadde kaynaklarından son kullanıcılara kadar birkaç örgütsel sınırı kapsayan ve tedarik sürecindeki her üyeyi birbirine bağlayan zincir." Yukarıdaki Tedarik Zinciri Yönetimi tanımını kim, kaç yılında yapmıştır ?
Doğru Cevap: "A" Scott ve Brook (1991)
Soru Açıklaması
Soruda verilen tanım Scott ve Brook tarafından 1991 yılında yapılmıştır.
9.

Dünya ticareti ölçeğinde küresel düşünmeyi ancak yerel istekleri uygun bir şekilde dünyaya uyarlayabilmeyi öğrenebilen işletmeler nasıl adlandırılır?

Doğru Cevap: "D" Glocalisation
Soru Açıklaması

İşletmeler bölgesel ve ulusal farklılıkları göz ardı etmelidirler ve dünyayı büyük tek bir pazarmış gibi görüp faaliyetlerini sürdürmelidirler. İşletmeler “glocalisation” olarak adlandırılan ve dünya ticareti ölçeğinde küresel düşünmeyi ancak yerel istekleri uygun bir şekilde dünyaya uyarlayabilmeyi öğrenebilen işletmeler olmalıdır.

10.

Aşağıdakilerden hangisi küresel yük taşımacılığı modlarından biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Kargo taşımacılığı
Soru Açıklaması

Küresel yük taşımacılığı modu dört tanedir. Kargo taşımacılığı ise bu modlar içerisinde yer alan bir faaliyettir.

11.
Tedarik zinciri yönetimi, lojistik kavramına göre daha kapsamlı olmasının temel sebebi nedir?
Doğru Cevap: "E" Bilgi sistemlerinin bütünleştirilmesi, planlama ve kontrol faaliyetlerinin koordinasyonu gibi lojistik kavramı içerisinde belirtilmeyen bileşenleri de içermektedir.
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri yönetimi, lojistik kavramına göre daha kapsamlıdır. Bilgi sistemlerinin bütünleştirilmesi, planlama ve kontrol faaliyetlerinin koordinasyonu gibi lojistik kavramı içerisinde belirtilmeyen bileşenleri de içermektedir.
12.
Aşağıdakilerden hangisi ülkeleri birbirleri ile ticaret yapmaya iten nedenlerden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Malların kalite açısından homojen oluşu
Soru Açıklaması
***
13.
Tedarik zinciri tasarımı adımlarının ilki nedir?
Doğru Cevap: "C" Tedarik zinciri unsurlarının tanımlanıp analiz edilmesi
Soru Açıklaması
İdeal bir tedarik zinciri tasarımındaki ilk adım Tedarik zinciri unsurlarının tanımlanıp analiz edilmesidir.
14.
I. Z şirketi mümkün olan en düşük maliyetle müşteriye göre tasarlanmış yüksek kalitede ürünler sunacak - Ürün maliyet geç kalma II. ABC şirketi X ürününü imal edecek ve sürekli olarak müşterilere zamanında ve en düşük maliyetle dağıtımını sağlayacak - Maliyet ürün kalite III. XYZ şirketi ilerideki müşteri taleplerini karşılayacak yüksek kaliteli ürünler sağlayacak - Ürün kalite esneklik Yukarıda gösterilen stratejik amaç örnekleri ve bunlara karşılık olarak uygulanan performans ölçümlerinden hangileri doğru eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: "C" Yalnız III
Soru Açıklaması
Stratejik amaç örnekleri ve bunlara karşılık olarak uygulanan performans ölçümlerinin eşleştirilmesi aşağıdaki gibidir: I. Z şirketi mümkün olan en düşük maliyetle müşteriye göre tasarlanmış yüksek kalitede ürünler sunacak - Maliyet ürün kalite II. ABC şirketi X ürününü imal edecek ve sürekli olarak müşterilere zamanında ve en düşük maliyetle dağıtımını sağlayacak - Ürün maliyet geç kalma III. XYZ şirketi ilerideki müşteri taleplerini karşılayacak yüksek kaliteli ürünler sağlayacak - Ürün kalite esneklik
15.

İstenen bilginin yüklenebildiği basılı ya da belirli bir şekilde herhangi bir yere yerleştirilebilen küçük bütünleşik elektrik devrelerinden (RF etiketi) oluşur. Sözü edilen teknoloji aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" RFID teknolojisi
Soru Açıklaması

Söz konusu teknoloji RFID teknolojisidir.

16.
Konum, kapasite ve operasyon aşağıda sıralanan tedarik zinciri karma elemanlarından hangisini belirtmektedir?
Doğru Cevap: "A" Depo ve mağazalar
Soru Açıklaması
17.
Aşağıdaki süreçlerden hangisi tedarik zincirinde müşterilerin ihtiyaçları ile işletmenin arz imkânlarını dengelemeye çalışmakta, satın alma ve dağıtımı uyumlaştırmayı kapsamakta ve aynı zamanda faaliyetlerin durduğu beklenmedik durumlara dönük alternatif planlar geliştirmek ve bu planları yönetmekle de ilgilenmektedir?
Doğru Cevap: "E" Talep tahmini süreci
Soru Açıklaması
Küresel rekabet nedeniyle talep artık hiçbir iş alanında tam olarak belirli değildir. Günümüzde çevre son derece dinamiktir. Böyle bir durum içerisindeyken tedarik zincirinin herhangi bir yerindeki bir tahmin hatası, sürecin genelinde hissedilir. Bu nedenle tedarik zinciri yönetiminde tahmin çok önemli bir yere sahiptir ve maliyetleri azaltmak için her geçen gün daha fazla yönetici tahmine önem vermektedir. Bu amaçla sorudaki ifadede talep tahmin süreci açıklanmaktadır.
18.

Dünya ticareti ölçeğinde küresel düşünmeyi ancak yerel istekleri uygun bir şekilde dünyaya uyarlayabilmeyi öğrenebilen işletmeler nasıl adlandırılır?

Doğru Cevap: "D" Glocalisation
Soru Açıklaması

İşletmeler bölgesel ve ulusal farklılıkları göz ardı etmelidirler ve dünyayı büyük tek bir pazarmış gibi görüp faaliyetlerini sürdürmelidirler. İşletmeler “glocalisation” olarak adlandırılan ve dünya ticareti ölçeğinde küresel düşünmeyi ancak yerel istekleri uygun bir şekilde dünyaya uyarlayabilmeyi öğrenebilen işletmeler olmalıdır.

19.
Otomatik veri toplama sistemi olarak ya da otomatik kimlik nosu olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Barkod
Soru Açıklaması
Bir barkod otomatik veri toplama sistemi olarak ya da otomatik kimlik nosu olarak tanımlanabilir. Barkodlamada; bilgisayar tarafında okunabilecek kodlar tedarik zincirinin her aşamasında izlenmesi gereken ürünler, konteynerler ve hatta araçlar da dahil omak üzere her çeşit parçaya iliştirilir. Barkodlar izlenmesi gereken bu parçalar hakkında onları tanımlayan bilgiler içerir.
20.

Aşağıdakilerden hangisi başarılı işbirliği yaratma faktörlerinden biridir?

Doğru Cevap: "A" Güvenilirlik
Soru Açıklaması

 Başarılı işbirliğinin yaratılabilmesinde sekiz faktörden söz edilmektedir. Bunlar: bireysel yetenek; önem; bağımsızlık; yatırım; bilgi; bütünleşme; kurumsallaşma ve güvenilirliktir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories