Tedarik zinciri faaliyet ve süreçlerinin birden fazla ülkedeki işletmeler arasında gerçekleşmesi durumuna ne ad verilir?
Bu duruma küresel tedarik zinciri yönetimi denilir.
Aşağıdakilerden hangisi küresel tedarik zinciri yönetiminin özellikleri arasında yer almaz?
Tedarik zinciri faaliyet ve süreçlerinin birden fazla ülkedeki işletmeler arasında gerçekleşmesi durumunda Küresel Tedarik Zinciri Yönetiminden söz edilmektedir. Küresel tedarik zinciri birbirleri ile kopuk pek çok faaliyetin gerçekleştirildiği bir zincirden çok bütünleştirilmiş bir sistem olarak görülüp yönetilmelidir. Sinerjetik bir şekilde bütünleştirilmiş olan sistem Porter tarafından ortaya atılan “değer zinciri” olarak da adlandırılabilir. Bu değer sisteminin oluşturulması ile küresel yöneticiler, küresel tedarik zinciri içerisinde ekonominin ölçek ve kapsamının genişlemesine olanak tanıyacak yetenekler geliştirmelidirler.
Aşağıdakilerden hangisi lojistik sistem için tanımlanan altı operasyonel amaçtan biri değildir?
Bu amaçlar; hızlı yanıt, tutarlılık, minimum stok düzeyi, taşımaların birleştirilmesi, kalite ve yaşam çevrim desteğidir.
İşletmelerin daha çok üretim ve dış pazarlarda satış yaparak birim maliyetlerini düşürmesi aşağıdakilerden hangisi kapsamında değerlendirilmelidir?
İşletmeleri uluslararası pazarlara iten bazı nedenler vardır. Bunlar arasında ölçek ekonomileri incelenecek olursa; işletmeler daha çok üretim ve dış pazarlarda satış yaparak birim maliyetlerini düşürebilirler.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal kaynak planlamasının yararlarından biri değildir?
Kurumsal kaynak planlamasının işletme faaliyetleri üzerinde küresel denetim yararı vardır.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zinciri bütünleşmesinde karşılaşılan sorunlardan biri değildir?
Tedarik zinciri bütünleşmesinde karşılaşılan sorunlar şunlardır: Talebin yanlış tahmin edilmesi •Değişken pazar ve talep modelleri • Bilgi paylaşımındaki isteksizlik • Büyük baskın müşteriler tarafından yapılan zorlamalar • Monopol haline gelmiş tedarikçilerin direnişi • Yönetim tarz ve yaklaşımları • Zayıf ve güvenilirliği düşük dağıtım performansı • Global/uzun mesafe tedarikçiler ve/veya pazarlar • Değişime karşı direniş •Bilgi/kaynak eksikliği.
Aşağıdakilerden hangisi Elektronik Veri Değişimi’nin (EDI) yaralarından biri değildir?
EDI sistemi kâğıt kullanımına dayalı belge sayısını azaltan bir uygulamadır. Dolayısıyla kağıt kullanımını artırmaz.
İşletmeler, geleceğe yönelik kararlar verirken, doğru ve güvenilir olmayan tahminler hedefler üzerinde nasıl bir etki oluşturmaktadır?
Doğru olmayan tahminler gelecek hedefleri olumsuz etkilemektedir.