• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 22

Tedarik Zinciri Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 22
1.

Ülkeler arasındaki duvarların kalkması, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerin gelişmesi ve doğal olarak farklı kültürlerin, inanç ve beklentilerini daha iyi tanınması ve bunun sonucunda da uluslararası ilişkilerin yoğunlaşması hangi olguyu ortaya çıkarmıştır?

Doğru Cevap: "B" Küreselleşme
Soru Açıklaması

Yaşadığımız çağ küreselleşme çağı olarak adlandırılmaktadır. Verilen durum küreselleşme olgusunu ortaya çıkarmıştır.

2.
Tedarik zincirinde bilgi çarpıtmasının ortaya çıkardığı etkiler, ne etkisi olarak olarak adlandırılır?
Doğru Cevap: "D" Kırbaç etkisi
Soru Açıklaması
Tedarik zincirinde bilgi çarpıtmasının ortaya çıkardığı etkiler, kamçı(kırbaç/bullwhip) etkisi olarak adlandırılır Zincirde tahminlerin sürekli düzeltilerek ilerlemesi kamçı etkisini ortaya çıkarmaktadır. Kamçı etkisi tedarik zincirindeki üyeleri birbiriyle sürekli etkileşim halinde olması sonucu oluşmaktadır. Şöyleki, tedarik zincirinde bilginin paylaşımında ortaya çıkan aksaklıklar zincirde aksamalara ve verimsizliklere neden olur, aşırı stok yatırımları ortaya çıkar, abartılı sipariş seviyeleri ve maliyetlerin yükselmesine neden olan talep dalgalanmaları oluşur.
3.
Aşağıdakilerden hangisinde küreselleşmenin tanımı doğru olarak verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Dünya genelindeki ekonomik, kültürel, siyasal ve sosyolojik gelişmenin ve değişmenin etkisiyle ülkelerin birbirleri ile yakınlaşmasıdır.
Soru Açıklaması
Ülkeler arasındaki duvarların kalkması, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerin gelişmesi ve doğal olarak farklı kültürlerin, inanç ve beklentilerin daha iyi tanınması ve bunun sonucunda da uluslararası ilişkilerin yoğunlaşması küreselleşme olgusunu ortaya çıkarmıştır. Küreselleşme, dünya genelindeki ekonomik, kültürel, siyasal ve sosyolojik gelişmenin ve değişmenin etkisiyle ülkelerin birbirleri ile yakınlaşmasıdır.
4.
Aşağıdakilerden hangisi küreselleşme sürecinin temel özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" Üretim faktörlerinin yerel ölçekte değerlendirilmesi
Soru Açıklaması
***
5.

Lojistik faaliyetlerin tamamı aşağıdakilerden hangisi dâhilinde gerçekleşmektedir?

Doğru Cevap: "B" Bilgi akışı
Soru Açıklaması

Lojistik faaliyetlerin tamamı, bilgi akışı dâhilinde gerçekleşmektedir.

6.

Tedarik zincirinin hizmet verdiği pazarla beraber gelişmesini sürdürme kabiliyetini kapsamaktadır. Bu ölçüm tedarik zincirinin zamanında yeni ürünler geliştirme ve bu ürünleri yine zamanında dağıtabilme kabiliyetine ne kadar sahip olduğunu ölçmektir.Bu ölçüm tedarik zincirinin hangi ölçüm kriterini kapsar?

Doğru Cevap: "C" Ürün geliştirme
Soru Açıklaması

Ürün geliştirme ölçeği bir tedarik zincirinin hizmet verdiği pazarla beraber gelişmesini sürdürme kabiliyetini kapsamaktadır. Bu ölçüm tedarik zincirinin zamanında yeni ürünler geliştirme ve bu ürünleri yine zamanında dağıtabilme kabiliyetine ne kadar sahip olduğunu ölçmektedir.

7.
Aşağıdaki işletmelerden hangisi, fiziksel tedarik aşamasını yurtiçi ve yurtdışı giriş lojistiği olarak algılamakta ve kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılık faaliyetleri şeklinde planlamaktadır?
Doğru Cevap: "A" 3PL (3. Parti Lojistik İşletmeleri)
Soru Açıklaması
...
8.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmelerine imkan veren, kritik kaynakların yönetilmesi ve analizini sağlayan bilgi sistemidir?
Doğru Cevap: "D" Kurumsal kaynak planlaması
Soru Açıklaması
Kurumsal Kaynak Planlaması işletmenin bütün fonksiyonlarının bütünleşik olarak çalışabilmelerine imkân veren, kritik kaynakların yönetilmesini ve analiz edilmesini sağlayan bilgi sistemidir. Küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak değişik coğrafi bölgelerdeki iş faaliyetlerinin dağınık veri tabanları ve küresel entegrasyon yoluyla yönetilmesi önem kazanmış ve KKP olgunluk çağına girmiştir. KKP, firmalar arası global bilgi entegrasyonunu gerçekleştiren bütünsel bir yazılım stratejisidir.
9.
İşletme içerisindeki ilişkilerin açıklanmasında potansiyel bir yöntem ve yol gösterici olarak kabul edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Şebeke
Soru Açıklaması
Şebeke (network) teorileri işletme içindeki ilişkilerin açıklanmasında potansiyel bir yöntem ve yol gösterici olarak kabul edilir. Doğru cevap C seçeneğidir.
10.
Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirinin tasarımın ve yönetim şeklini geliştirmede yardımcı olan bilgi kavramı için söylenemez?
Doğru Cevap: "A" Şirketin büyüyerek küçülmesini sağlar
Soru Açıklaması
Doğru bilgi tedarik zincirinin tasarım ve yönetim şeklini geliştirmede onlara inanılmaz derecede büyük yarar sağlayacaktır. Bilgi; • Tedarik zinciri içerisindeki değişkenliği azaltmaya yardımcı olur. • Tedarikçilere daha iyi tahminler yapma, tutundurma ve pazarlama değişikliklerini daha iyi hesaplamalarında yardımcı olur. • İmalat, dağıtım sistem ve stratejilerinin koordinasyonunu olanaklı kılar. • Perakendecilerin müşterilerine daha iyi hizmet sunmalarına olanak sağlar. • Perakendecilerin tedarik sorunları karşısında kendilerini daha hızlı uyumlaştırmalarına ve tepki vermelerine olanak sağlar. • Teslim sürelerinin kısalmasını sağlar.
11.
Aşağıda verilen kavramlardan hangisi otomatik kimlik numarası veya otomatik veri toplama sistemi olarak tanımlanmaktadır?
Doğru Cevap: "D" Barkod
Soru Açıklaması
12.

İşletmeler kararlarının tam merkezinde yer alan grup hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Müşteri
Soru Açıklaması

Günümüzde işletmeler kararlarının tam merkezinde yer alan müşterilerini tatmin edebilmek için değer zinciri içerisindeki tüm paydaşları ile (üretici, tedarikçi, perakendeci gibi) işbirliği içerisinde çalışmak istemektedirler.

13.

I. Doğru tüketiciII. Doğru zamanIII. Doğru personelIV. Doğru fiyat

Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangileri lojistiğin yedi doğrusu arasında yer alır?

Doğru Cevap: "A" I-II-IV
Soru Açıklaması

Lojistiğin yedi doğrusu; doğru miktar, doğru şartlar, doğru yer, doğru zaman, doğru tüketici, doğru fiyat ve doğru üründür.

14.

Uluslararası ilişkilerin yoğunlaşması ile birlikte, hangi olgu ortaya çıkmıştır?

Doğru Cevap: "C" Küreselleşme
Soru Açıklaması

Yaşadığımız çağ küreselleşme çağı olarak nitelendirilmektedir. Ülkeler arasındaki duvarların kalkması, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkilerin gelişmesi ve doğal olarak farklı kültürlerin, inanç ve beklentilerin daha iyi tanınması ve bunun sonucunda da uluslararası ilişkilerin yoğunlaşması küreselleşme olgusunu ortaya çıkarmıştır.

15.
Aşağıdakilerden hangisi, geleneksel lojistik süreçlerinde (satınalma, depolama, müşteri hizmetleri vb.) internet teknolojilerinin temel alındığı sistemdir?
Doğru Cevap: "B" E-Lojistik
Soru Açıklaması
E-Lojistik kavramı, geleneksel ticaretten, e-ticarete geçilmesiyle yaygın hale gelmiştir. E-ticaret; işletmeleri, tedarikçileri, müşterileri ve teknolojiyi yakından etkilemektedir. İşletmelerin örgüt yapılarını, bilgi teknolojilerinin kullanımını, ticaret yapı ve gerçekleşme ortamını, tedarik sürelerini, müşterilerin tutum ve isteklerini şekillendirmektedir. Günümüzde sadece ürünlerin akışı değil, bilgi akışı da çok önemli hale gelmiştir. Bir yönetici, “Lojistik gittikçe daha çok bilgiye bağımlı hale geliyor; hatta lojistik bilgidir” demiştir. Bu yargı, lojistik performansı için bilgi sistemlerinin oynadığı anahtar rolü gös- termektedir. E-lojistik; daha fazla bilgi ve hizmetin sunulduğu, geleneksel lojistiğin gelişmiş şeklidir. Daha açık bir anlatımla; geleneksel lojistik süreçlerinde (satınalma, depolama, müşteri hizmetleri vb.) internet teknolojilerinin temel alındığı sistemdir. Elektronik ticaretin gelişimi ile geleneksel lojistik kökten değişmiş; çevik ve yüksek hızlı bir lojistik yaklaşımı gerekli hale gelmiştir. Geleneksel lojistik ile e- lojistik karşılaştırıldığında, en temel farkın lojistik görüşünün değişiminde yaşandığı görülmektedir. Artık müşteriler “satın alma düğmesi”ne bastıkları andan malları teslim alma zamanına kadar-bazı durumlarda malların dönüş anları- kendilerine özgü, esnek ve yüksek hızlı, hizmet devamlılığı olan teslimatlar talep etmektedirler.
16.

I. Üst düzey yönetim bilgi sistemiII. İnternetIII. Kurumsal kaynak planlaması

Yukarıdakilerden hangileri lojistiğin bütünleşmeyi sağlayan bilgi teknolojilerindendir?

Doğru Cevap: "D" I-III
Soru Açıklaması

Üst düzey yönetim bilgi sistemi ve kurumsal kaynak planlaması lojistiğin bütünleşmeyi sağlayan bilgi teknolojileri arasındadır.

17.

Tedarik zinciri tasarımı, stok yönetimi, kaynak tahsis etme, yönlendirme ve bölümsel karlılık gibi analizler tedarik zinciri bilgi sisteminin hangi aşamasında ele alınan tipik analizlerdir?

Doğru Cevap: "B" Karar analizi
Soru Açıklaması

Üçüncü tedarik zinciri bilgi sistemi düzeyi, etkinliğin arttırılması için tedarik zinciri ve lojistik stratejileri ve alternatif taktiklerin tanımlanmasında, değerlendirilmesinde ve karşılaştırılmasında yöneticilere yardımcı olacak yazılım araçları üzerine odaklanan karar analizidir. Tedarik zinciri tasarımı, stok yönetimi, kaynak tahsis etme, yönlendirme ve bölümsel karlılık gibi analizler bu aşamada ele alınan tipik analizlerdir.

18.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal kaynak planlamasının sağladığı yararlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Daha karmaşık bilgisayar ve iletişim sistemi
Soru Açıklaması
Kurumsal kaynak planlamasının sağladığı yararlar:1. Azalan maliyetler2. Fonksiyonel entegrasyon3. Daha basit bilgisayar ve iletişim sistemi4. İşletme faaliyetleri üzerinde küresel denetim5. Tüm uygulamalara istenildiği zaman istenilen noktadan ulaşım kolaylığıolarak ifade edilmektedir. Buna göre yanlış ifade C şıkkında verilen "Daha karmaşık bilgisayar ve iletişim sistemi" olmaktadır.
19.

Yeni pazar ve yeni coğrafyalara açılma isteğinde olan işletmeler için dış kaynaklardan yararlanan işletmeler yeni yerleşim alanlarına erişim olanağı elde ederler.Bu tanım aşağıdakilerden hangisine aittir ?

Doğru Cevap: "A" Ölçek
Soru Açıklaması

İşletme dışındaki iş ortakları üç olası avantaj sunabilirler: Ölçek: İşletme dışındaki iş ortakları daha fazla kullanım oranına sahip geniş müşteri kitlesi ve düşük birim maliyet avantajına sahip olmaları nedeniyle hizmetleri daha ucuza sağlarlar. Ayrıca bu tarz işletmeler üretim miktarının herhangi bir imalat yatırımı yapılmadan hızlı bir biçimde arttırılmasında işletmelere fayda sağlarlar.

20.
Dağıtım yapılacak yolları planlayarak daha az araç yakıt kullanımı tedarik zinciri yönetiminin anahtar yararlarından hangisine bir örnektir?
Doğru Cevap: "E" Pazara ulaşım süresinde azalma ve lojistik maliyetlerden tasarruf
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories