Aşağıdakilerden hangisi tedarik zincirinde bilgi teknolojisinin amaçlarından biri değildir?
Tutundurma tedarik zinciri bilgi teknolojisinin amaçları arasında yer almaz.
I. Toplam Maliyet YönetimiII. Depolama ve nakliyeIII. Tedarik zinciri yönetimiIV. Bütünleşik lojistik yönetimiV. E-tedarik zinciri yönetimi
Tedarik zinciri yönetiminin beş aşamadan geçerek günümüzdeki durumuna geldiğini söyleyebiliriz. Üstte verilen bu aşamalar hangi şıkta kronolojik olarak doğru sıralanmışlardır?
Tarihsel olarak beş aşama C şıkkında doğru olarak verilmiştir.
İşletmeleri, fiziksel tedarik aşamasını yurtiçi ve yurtdışı giriş lojistiği olarak algılayan, ve kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılık faaliyetleri şeklinde planlayan, bu safhada gümrükleme ve sigortalama gibi temel lojistik hizmetlerinin de bu işletmeler tarafından yürütüldüğü lojistik trend hangisidir?
3PL (3. Parti Lojistik) işletmeleri, fiziksel tedarik aşamasını yurtiçi ve yurtdışı giriş lojistiği olarak algılamakta ve kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılık faaliyetleri şeklinde planlamaktadır. Bu safhada gümrükleme ve sigortalama gibi temel lojistik hizmetleri de bu işletmeler tarafından yürütülmektedir.
Hangi şık, “lojistik sektörünü besleyen en önemli güç” olarak nitelendirilir?
Dış kaynak kullanımı lojistik sektörünü besleyen en önemli güçtür. Dış kaynak kullanımında hizmet veren üçüncü parti lojistik (3PL) tedarik işletmeleri, ileri seviyede lojistik hizmet taleplerinin ortaya çıkması ve yaygınlaşması sonucunda gelişmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi otomatik veri toplama sistemi olarak ya da otomatik kimlik nosu olarak tanımlanabilir?
Bir barkod, otomatik veri toplama sistemi olarak ya da otomatik kimlik nosu olarak tanımlanabilir.
I. FiyatII. NitelikIII. Teknik özelliklerIV. İşe ilişkin koşullar (tedarikçinin koşulları, ödeme şartları, teslim, satış sonrası destek, mülkiyet devri, sigorta vb.)Satın almada gereksinim duyulan enformasyonun unsurları nelerdir?
Satın alma yöneticileri için en önemli kaynaklardan biri olan enformasyona ilişkin gereksinim duyulan unsurlar: ‘fiyat’; ‘nitelik’; ‘teknik özellikler’ ve tedarikçinin koşulları, ödeme şartları ya da satış sonrası destek gibi ‘işe ilişkin koşullar’ı kapsamaktadır.
I- Kısa dönemli fiyat dalgalanmalarıI- Kısa dönemli fiyat dalgalanmalarıII- Moda ve yeniliklerin yarattığı belirsizliklerin nitelikli kararlar almayı gerektirmesiIII- Nihai ürünler pazarında yüksek ölçüde rekabetin bulunması hali.Yukarıda verilenlerden hangileri satın alma işlemini maliyetler dışında önemli bir konuma getiren nedenler arasında sayılabilir?
Sayılan her üç neden de satın alma işlemini önemli hale getiren nedenler arasındadır.
Tedarik zincirinin gelir tablosu ile bağlantılı olan en önemli değişkenlerinden biri değildir?
Tüm performans ölçütlerinde potansiyel problemlerin var olduğu göz önüne alındığında, seçilen tüm ölçümlerin firmanın ve tedarik zincirinin finansal başarısı ile ne kadar ilgili olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Gelir tablosu ile bağlantılı olan tedarik zinciri performans ölçümlerinin önemli değişkenleri; satış gelirleri, lojistik maliyetler ve lojistik kâr dağıtımıdır.
Aşağıdakilerden hangisi lojistiğin başlıca görevlerinden biri değildir?
Tüm hammadde, mamul/ yarı mamul hareketleri ve depolanması, bölümlendirilmesi ve kayıtları, pazarlama kanallarının akışkanlığının sağlanması, siparişleri yerine getirmedeki maliyet etkilerinin minimize edilmesi ve böylece kârlılığın artırılması lojistiğin başlıca görevleri arasındadır.
“Müşteri isteklerini karşılamak üzere hammaddenin başlangıç noktasından, ürünün tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde, her iki yöne doğru hareketinin ve depolanmasının, planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi” olarak tanımlanan olgu aşağıdakilerden hangisidir?
Tanımı yapılan olgu Lojistiktir.
İşletmelerde planlama süreci belirli tahminlerden oluşur. Aşağıdakilerden hangisi bu tahminlerden biri değildir?
İade tahmini bu tahmin sürecinde yer almaz.
Çok uluslu işletmelerin ortaya çıkması, uluslararası entegrasyonların oluşturulması ve Dünya Ticaret Örgütünün oluşturulması gibi etmenler aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkmasını tetiklemiştir?
Çok uluslu işletmelerin ortaya çıkması, uluslararası entegrasyonların oluşturulması ve Dünya Ticaret Örgütünün oluşturulması gibi etmenler tedarik zincirinin küresel hale gelmesini tetiklemiştir.
I. Üst düzey yönetim bilgi sistemiII. IntranetIII. Kurumsal kaynak planlaması
Yukarıdakilerden hangileri lojistiğin bütünleşmeyi sağlayan bilgi teknolojilerindendir?
Üst düzey yönetim bilgi sistemi ve kurumsal kaynak planlaması lojistiğin bütünleşmeyi sağlayan bilgi teknolojileri arasındadır.